Huškanje Srba: Pupovac i Vučić plaćaju Srbe da sudjeluju na derneku u Srbu i proslavi klanja i ubijanja Hrvata

0
5212

Kako smo doznali iz prvaških redova Srbi se spremaju organizirano s našim novcima doći do mjesta Srba, gdje se sprema srpski dernek, na kojem će Srbi proslaviti klanja i ubijanja Hrvata. Branitelji, pravaši već godinama mirno gledaju taj dernek i jedino AHSP  pod vodstvom Keleminca sudjeluje u protuskupu ovoj srpskoj sramoti. Prema jednom izvoru Pupovac plaća 200 kuna po osobi dolazak, kao i gorivo, naravno iz našeg džepa, a Vučić organizira autobuse iz Srbije na proslavu klanja i ubijanja Hrvata, kao da je Hrvatska srpska kolonija.

Po uspostavi NDH, Srbi iz Lapačkog kraja su podigli pobunu, te su Hrvati iz Boričevca u noći između 1. i 2. kolovoza 1941. g. bili prisiljeni pobjeći u Kulen Vakuf, a 2. kolovoza srpski pobunjenici ušli su u Boričevac, razorili ga, do temelja uništili i pobili preostalo stanovništvo te počinili zločine i u ostalim mjestima u okolici: Brotinja, Poljica, Mišljenovac, Donji i Gornji Lapac. Četnici su 27. srpnja u Brotinju bacili u jamu 38 Hrvata, prezimenom Ivezići. Najmlađi (Jakov) imao je 2, a najstariji (Luka) 82 godine. Za taj zločin nitko nije odgovarao. Dio Srba nosio je četnička obilježja (kokarde), a dio partizanska obilježja (crvene petokrake). Srbi su 6. rujna 1941. napali i Kulen Vakuf te pobili više stotina Hrvata i Muslimana iz Boričevaca.

Pobunjenici su 1941. zapalili katoličku crkvu. Boričevljani su ubijeni i proganjani, a djecu su im bacali u Dabine jame. Ime sela Boričevca praktično je nestalo sa zemljovida. Preživjeli Boričevljani izbjegli su u bjelovarski kraj.

Ustanici protiv hrvatske države Boričevljanima su poslali poruku da će svi završiti kao Hrvati Ivezići iz obližnjeg Brotnja, ako ne napuste mjesto. Iz te veće skupine Hrvata u Ivezićima 38 su “ustanici” bacili u jamu. Zbog prijetnje koja nije bila prazna, boričevački župnik Vladimir Stuparić je uz pratnju oružnika, poveo narod prema Bosni. Egzodus boričevačkih Hrvata obuhvatio je glavninu mjesnih Hrvata.

Pupovac i Vučić godinama uspoređuju današnju i nekadašnju državu Hrvatsku, obojica su bili dio pobune protiv države, a ova proslava u Srbu nije ustanak protiv fašizma, kako godinama lažu komunistički kvazi povjesničari, već se radi o proslavi pobune protiv države Hrvatske.

HOP