Što je sve ex ministrica Mrak Taritaš “zamračila” dok je bila u vladi Zorana Milanovića?

0
4219

Na osnivačkoj skupštini stranke GLAS održanoj dana 9. srpnja ove godine novoizabrana predsjednica i ex ministrica graditeljstva koja je za vrijeme svog „ministrovanja“ navodno uvodila red u prostoru Anka Mrak-Taritaš kazala je u svom uvodnom obraćanju kako su se okupili jer „žele čista obraza, dosljedno i odgovorno brinuti se za zemlju“

Jako lijepa verbalna prezentacijska forma, a kako stvari stoje sa sadržajnim dijelom?

Ono što je izašlo na površinu daje dijametralno suprotnu sliku od ovih slatkih riječi ex ministrice. Naime mediji ovih dana objavljuju informaciju da je Mrak Taritaš  ipak platila dio računa od 644.856,66 kuna  u visini od 300 tisuća kuna za rekonstrukciju svojeg stana u Bulićevoj 6 u Zagrebu http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/taritasi-podmirili-pola-duga-za-uredenje-stana-tvrdili-da-dug-ne-postoji-pa-onda-platili-300000-kuna/6422033/ iako je pred cijelom zaboravnom hrvatskom javnošću u svom propagandističko političko marketinškom nastupu dana  11. lipnja ove godine u emisiji “Nedjeljom u 2”  kod  Ace Stankovića tvrdila da nema pojma o nikakvom neizmirenom računu prema poduzeću „Ing – rad d.o.o.“

Kako bi ex ministrici povratio pamćenje, putem medija se obratio  gosp.Branislav Brizar direktor tog poduzeća s više od 160 uposlenih i predočio račun koji glasi na supruga gospođe Mrak Taritaš, međutim i dalje je gospođa imala amneziju i negirala bilo kakvo saznanje o navedenom računu.

Postavlja se pitanje zbog čega je gospođa Mrak Taritaš negirala bilo kakvu obvezu prema ovom građevinskom poduzeću? Je li možda odgovor leži u činjenici da je ovo poduzeće bilo angažirano na poslovima građenja na područjima uništenim u poplavama u Gunji i okolnim naseljima, pa je valjda ex ministrica ocijenila da u prosječnoj cijeni od preko 1.600 EUR-a za m2 izgrađenog prostora ima dovoljno „mesa“ da se ovo poduzeće namiri za troškove koje je imalo na rekonstrukciji njenog stana.

Očito je da ovakav stav Anka Mrak Taritaš temelji na onome što je „ugraženo“ u Ugovore o građenju za sanaciju poplavama uništenih područja Gunje, međutim očito je da ovako besramno visoka cijena za m2 izgrađene površine nije završila na računu spomenutog poduzeća. Zapanjujuće je da je i sama ex ministrica gledajući preko malog ekrana u oči cijeloj hrvatskoj javnosti bez  imalo stida tvrdila da je 1.600 EUR-a za m2 korektna cijena. Naime, tvrdila je ona da je do povećanja cijene došlo zbog ubrzane izgradnje objekata gdje se je radilo i “subotom i nedjeljom i praznikom kao i u trećoj smjeni”.

Ljudima koji makar nešto znaju o cijenama građevinskih radova i strukturi istih kao i o načinu na koji se  formiraju tržišne cijene prisjeo je nedjeljni ručak zbog ove tvrdnje ex ministrice koju zasigurno nije izrekla zbog svog neznanja, već isključivo zbog pokušaja političkog manipuliranja nad nestručnom javnošću.

Naime, temeljna ekonomska zakonitost prema kojoj fiksni režijski gradilišni troškovi padaju po jedinici direktnih troškova rada i materijala ugradbe u scenariju intenzivnije ubrzane izgradnje je aksiom dobro poznat svim stručnim ljudima među koje ubrajam i ex ministricu, a sigurno i glavninu ljudi u ministarstvu kojem je bila na čelu. Ako znamo da gradnja u privatnoj ekstenzivnoj režiji obiteljske kuće na području Slavonije ne košta više od 500 do 600 EUR-a po m2, kako je došlo do esklacije cijene na zastrašujućih 1.600 EUR-a, a ne do smanjenja od 5 – 15% ovisno o udjelu fiksnih troškova i intenzitetu gradnje bez obzira na povećana izdvajanja za prekovremeni, noćni ili rad praznicima?  Na koncu konca direktni troškovi osoblja u strukturi cijene m2 za ovaj tip građenja nisu dominantan trošak već material ugradbe, a direktni rad ne bi trebao prekoračivati 30% u strukturi cijene koštanja m2. Zbog čega ovo pitanje ne postavlja dovoljno snažno niti politička niti stručna javnost, a niti je represivni aparat dovoljno  predano u ovoj temi. Znači li to da je iz nekih širokoj javnosti nepoznatih razloga gospođi Mrak ostavljen prostor u kojem nesmetano sa svojom HNS-ovom bratijom može “zamračiti” preko 1000 EUR-a više naplaćenih po m2? Izgradnja nakon katastrofalnih pojava je uobičajeno plodan prostor za prljavi biznis na prostorima gdje caruje italijanska mafija, ali nije poznat slučaj da se u državnu kasu zahvaćalo više od 500 – 600 EUR-a po m2, a našoj legalno izabranoj “Narodnoj vlasti” malo je i tisuću EUR-a. Italijanski mafijaši su za njih male bebe.

Je li to način gospođo ministarko kako se čista obraza i  dosljedno i odgovorno brine za zemlju?

Za odgovorom gdje je gospođa Mrak sa svojom HNS-ovom ekipom “zamračila” preko 1000 EUR-a po m2 do neba vape nesretnici koji su stradali u prirodnoj katastrofi za koju nisu ni najmanje odgovorni kao i svi hrvatski građani koji participiraju državnom proračunu na prihodovnoj strani.

A. Jeličić