Novi list progoni “ustaše” po Slunju i “jagnjetinu”, ne znajući da se ta hrana u Hrvatskoj zove janjetina

0
5983

Oduvijek upozoravam da treba obratiti pažnju na to kojim se jezikom piše, kako bi se lakše razotkrilo TKO i ZAŠTO nešto piše. Danas je Novi list objavio članak u kojem sve okupljene na Thompsonovom koncertu u Slunju želi proglasiti ustašama. No, u žaru te pokvarene i zle namjere potkrala se jedna kobna greška koja odaje sve: autor P. N. u svom je članku napisao “jagnjetina” na srpskom, umjesto janjetina – kako bi ispravno bilo napisati na hrvatskom. Budući da o identitetu autora ne znam ništa osim inicijala, moguće je da se radi o nekom Predragu, Peđi ili slično.


Ovo nisu jezične finese, jer je nekoliko komentatora na njihovoj fb stranici već par minuta nakon što je objavljen taj članak upozorilo uredništvo Novog lista na vrlo znakovitu pogrešku. Riječ “jagnjetina” se nije pojavila samo u najavi teksta na fb stranici Novog lista, već i u samom članku. Ponavljanje greške ukazuje na namjeru. Neispravljanje te greške nakon što je nekoliko čitatelja upozorilo na nju – ukazuje na nepoštivanje hrvatskog jezika. A gdje nema poštovanja prema hrvatskom jeziku, nema ni poštovanja prema hrvatskoj naciji, pa ni državi.
Ukoliko je pak Novi list neko novo srpsko glasilo u Hrvatskoj, to treba tako i objaviti – kako bi hrvatski narod znao da ne postoje samo Pupovčeve Новости (Novosti), nego i Нови лист (Novi list), pa nek onda svima bude jasno otkud ide antihrvatska propaganda i tko ju širi.
U komentarima tu grešku simpatizer autora P.N. objašnjava time što “krkani jedu jagnjetinu”.

Dakle, Hrvati i sveukupno pučanstvo Hrvatske koje slavi Oluju, Dan domovinske zahvalnosti i Dan branitelja su – “krkani”?! Izgleda gotovo kao da je Vučić instalirao Novi list u Hrvatskoj… To bi moglo biti i točno, budući da je na jučer, na sam dan Domovinske zahvalnosti Novi list i isti taj novinar (P. N.) objavio poduži tekst pod naslovom: “ALEKSANDAR VUČIĆ ‘Oluja je bila zločin. Kad će više susjedi prestati slaviti našu nesreću?’ – komentirala je magistrica Ingrid Runtić.

-Novi list je glasilo koje su komunisti ukrali pravašima, jer ga je osnovao Fran Supilo koji je bio dao ostavku na mjesto predsjednika Hrvatsko-srpske koalicije (H-SK) kako je u svojim memoirima objasinio, “iz političkih razloga”, jer je srpski dio koalicije (tada pod vodstvom Svetozara Pribićevića) navijao za stvaranje velike Srbije. Brat od Svetozara Pribićevića je u to vrijeme 1909. kao oficir Vojske Kraljevine Srbije sudjelovao u jednom terorističkom napadu Crne ruke na hrvatskom području Austro-Ugarske Monarhije, zbog čega je 32 Srba osuđeno na Zagrebačkom procesu kao teroristi. Danas je Novi list velikosrpsko glasilo koje već 27 godina gura titoizam, a pod zadnje vidimo i četničku propagandu, jer Oluja nije bila zločin, nego je zločin pisati da je Oluja navodno bila zločin. Vidimo da i beogradski zet Boris Dežulović gura četničku propagandu, a zašto i ne bi kad je super za to plaćen, a Plenkovć kaže, da je četnička propaganda dio demokracije u Hrvatskoj.- dao je svoje viđenje situacije profesor Goran Jurišić.

Predsjednica i premijer su poraženi u Kninu, jer narodu je draži Thomson nego američki helikopteri, važniji od njih dvoje, a kako vidimo u Kninu je napravljena elitistička proslava na kojoj kada uzvikneš “za dom spremni” za minutu dolete spcijalci, ali kada se po Vojniću skita prvi srpski terorist Miodrag Linta, nema specijalaca, pa se može skidati i zastava države bez problema 20m od policijske stanice. Zbog toga narod dolazi na Thompsona, a izbjegava političare koji godinama podržavaju četništvo u svome dvorištu. Uz ZDS se ratovalo, a uz četništvo gubilo glave. Zato je narod rekao veliko DA Slunju.

Ovaj tekst i “jagnjetina” podsjetili su me na knjigu profesora Tomca “Zločin bez kazne”, gdje on citira nekog srpskog akademika, koji Tomca optužuje da je s ustašama klao Srbe i jeo “jagnjetinu”. Pa me nasmijalo. LIDL nam prodaje prasetinu u reklami, umjesto svinjetinu, da budemo bliži istočnim susjedima, a Novi list nam prodaje jagnjetinu. Ista lingvistička mesnica.

Opasno je  što institucije dozvoljavaju u Vojniću i Vrginmostu, jačanje srpskog šovinizma i četništva, što naravno Novi list ne zanima, jer on se bavi specijalnim ratom protiv “ustaša”. -komentar je bio urednika Igora Drenjančevića.

HOP