H R V A T S K O D R U Š T V O L O G O R A Š A: Obilježen dan logora Glina

0
1654

HDLSKL SDŽ i ove godine pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar Kitarović, a po svom programu “Da se ne zaboravi” obilježava Dan logora Glina. Sam logor je oslobođen 06.08.1995. kao i grad Glina. Samo oslobađanje logora se odvilo prije same predaje “Srpske Vojske Krajine”, odnosno 21. korpusa vojske tzv. SAO Krajine koja se dogodila 08. kolovoza 1995. godine kada su ministar unutarnjih poslova tzv “RSK” Tošo Pajić i pukovnik Čedo Bulat potpisali istu.

Bitno je istaknuti da je kroz logor Glina tijekom Domovinskog rata prošlo oko od 2000 ljudi od kojih je dvadesetak po našim saznanjima likvidirano na najokrutnije načine. U više navrata smo upozoravali na neriješene slučajeve ratnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata nad hrvatskim braniteljima, civilima, ženama, djecom i starcima u logorima smrti pa tako i u logoru Glina. Zato smo šokirani spoznajom da srpski ratni zločinci pod okriljem srpske politike, ispred nosa srpskim institucijama, slobodno i javno nastupaju, bez straha od sudskog progona, ismijavaju se žrtvama, obiteljima žrtava, cjelokupnoj hrvatskoj kao i svjetskoj javnosti.

Još više boli spoznaja da se pojedini bivši dužnosnici ( sudci, odvjetnici… ) tzv. SAO Krajine kao povratnici vraćaju na teritorij RH glumeći totalnu amneziju o događajima iz tog vremena da bi uživali sve povlastice koje im hrvatska država omogućava.

Dužnost i obveza nam je prisjetiti se i odati počast svima onima koji su u logorima ubijeni i nisu dočekali slobodu te u sklopu programa “Da se ne zaboravi” obići sva mjesta stradavanja, zarobljavanja, mjesta logora i mjesta razmjena te se pokloniti i prisjetiti svih stradalih kako branitelja tako i civila.

Tako smo se i danas, 22 godine nakon oslobođenja logora na mjestu logora, ispred spomen ploče poklonili, prisjetili svih ubijenih te njima u spomen zapalili svijeće, položili cvijeće, zatim to isto s pijetetom učinili i na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu te nazočili Sv. Misi u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini.

U nastavku našeg programa upriličili smo promociju knjige “Svjedočanstva glinskih logoraša” gosp. Ivana Lipaka, bivšega logoraša glinskog logora, koja je nastala u suradnji podružnica splitske i sisačke županije društva logoraša.

Ova knjiga je kao memorijsko gradivo, neprocjenjiva za potvrdu žrtve koju su podnijeli logoraši u stvaranju neovisne i demokratske Republike Hrvatske.

Knjiga kroz brojna svjedočanstva vjerodostojno prikazuje sve patnje bivših logoraša, načine mučenja, likvidacija i kao takvu bi je trebale imati sve institucije RH koje u djelokrugu svoga rada imaju istrage ratnih zločina i zaštitu nacionalnih interesa.

Mi, bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora lišeni smo slobode na najokrutniji način, zbog čega su u nas duboko usađene težnje da nikad više Hrvatice i Hrvati te ostali žitelji naše domovine ne budu uskraćeni u slobodnom djelovanju jer smo mi sasvim sigurno populacija koja izrazito cijeni vrijednost slobode. Zato u ime budućih generacija nikad ne smijemo zaboraviti što znači sloboda: „Između slobode i zdravlja sličnost je u tome što njihovu pravu vrijednost spoznajemo tek onda kad ostanemo bez njih“.

S poštovanjem,

Predsjednik

Ivan Turudić