‘Zaslužna’ šefica iz radio Novske oštetila proračun izdavanjem lažnih računa

0
4144

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Mediji – svima

GRAD NOVSKA

31.08.2017.

Nezakonite radnje i kazna zatvora na Radio postaji Novska

Nulta stopa tolerancije na kriminal

TISKOVNA_3

Gradonačelnik Novske Marin Piletić, u prisustvu direktorice Radio postaje Novska (RPN) Irene Kovačević i ostalih djelatnika RPN-a, održao je konferenciju za novinare kako bi građane izvijestio o malverzacijama u financijskom poslovanju lokalne radijske postaje koja se nalazi u većinskom vlasništvu Grada Novske.

NOVSKA: Gradonačelnik Novske Marin Piletić izvijestio je građane o financijskim malverzacijama na lokalnoj Radio postaji Novska koje su se dogodile početkom ove godine dok je na RPN-u odgovorna osoba za njezino upravljanje bila Monika Šporčić Harak, zamjenica direktorice.

 

  • Početkom ove godine (30.3.2017.) zamjenica direktorice RPN-a Monika Šporčić Harak dobila je pravomoćnu presudu kojom je proglašena krivom za kazneno djelo po čl.312, st.1. KZ, te je osuđena na kaznu zatvora u trajanju 6 mjeseci uvjetno na način da se kazna zatvora odgađa na vrijeme od 1 godine pod uvjetom da u tom vremenskom roku okrivljena ne počini novo kazneno djelo. Prema presudi okrivljena je jer je u 2009. i 2010. godini dok je bila direktorica RPN-a izdavala lažne račune nepostojećim trgovačkim društvima kako bi prikazala pozitivno poslovanje RPN-a. Bez obzira na presudu, Šporčić Harak ostala je odgovorna osoba na RPN-u dok je direktorica Kovačević na porodiljnom dopustu protivno Zakonu o trgovačkim društvima.

Monika Šporčić Harak

 

  • U razdoblju dok je zamjenica direktorice, Šporčić Harak 3.2.2017. godine potpisuje sporazum s RPN-om o isplati iznosa dosuđenog po pravomoćnoj presudi iz parnice koju je vodila sa RPN-om. Po potpisanom Sporazumu o izvršenju pravomoćne presude i ovršne presude, Šporčić Harak isplaćuje si dosuđeni iznos kao neto iznos, iako je po Zakonu riječ o bruto iznosu i iako je od strane knjigovotkinje Nade Ljubičić usmeno upozorena da je tim činom oštećen državni proračun za neplaćanje poreza i doprinosa. Šporčić Harak navedenim je Sporazumom stekla nepripadnu imovinsku korist.

 

  • Direktorica Kovačević povratkom sporodiljnog dopusta izvijestila je Šporčić Harak o štetnosti Sporazuma i predložila joj je raskid istoga. No, putem odvjetnika Šporčić Harak odbija raskinuti navedeni Sporazum tvrdeći da potpisivanjem istoga i isplatom iznosa nije došlo do stjecanja nepripadne koristi za nju.S obzirom da je ovim činom, ali i svim prijašnjima, RPN oštećen s nekoliko desetaka tisuća kuna, direktorica Kovačević izvijestila je javnost da je s današnjim danom Šporčić Harak uručena odluka o izvanrednom otkazu ugovora o radu.

 

  • Gradonačelnik Piletić nakon dane kronologije događaja, osudio je ovakav čin, konstatiravši da je nedopostivo da se u trgovačkim društvima, ustanovama, udrugama i svim korisnicima koji se u potpunosti ili djelomično financiraju iz proračuna Grada Novske raspolaže sredstvima i upravlja na ovakav način, te da zbog oštećena gradskog i državnog proračuna očekuje da institucije odrade svoj posao.
Presuda+kronologija (1)

 

HOP