Prkačin: Ustaše su bili domoljubi , a partizani nacionalni izdajnici

0
8564

Prkačin u emisiji napada povjesničare Nazora i Hasanbegovića zbog nedovoljnog znanja o ustaškom pokretu i dosta gnjevno gleda na njihovo tumačenje antifašizma.

Nadalje zanimljiva je teza o odgovornosti Broza u  svezi uništenja naroda ex Jugoslavije u 2. Svjetskom ratu uspoređujući znatno manju pogibelj u Bugarskoj;  jer je po njegovoj tezi bugarska komunistička partija znatno bolje nacionalno osvještena i ne ulazi u sukob  bezglavo kao Broz. Ovdje se ne bi mogli složiti s njim jer sve komunističke partije su anacionalne. U Bugarskoj se dogodio drugi fenomen. Kao Hitlerova saveznica ona je zaokružila teren od Niša do današnje Makedonije. U Makedoniju je ušla bugarska uprava, pa i u egejsku makedoniju. Time je zaokruženo nacionalno pitanje i komunistički pokret je bio slab. Moša Pijade je pokušao u Makedoniji i na Kosovu ojačati titov pokret ali nije uspio.

Makedonska nacija formira se čvrsto preko titovih komunista tek formiranjem makedonskog jezika 1944. godine. Ako je postojala makedonska nacija zašto se pojavljuje jezik tek polovinom 20. stoljeća? U tom grmu leži zec, a ne u nacionalnoj osvještenosti bugarskih komunista…Teze ostale su vrlo hrabre i logične te se Prkačin nameće kao vodeći povjesničar tog razdoblja, bez diplome ali sa respektabilnim znanjem. Teze o fašizmu i antifašizmu su izrečene konačno bez komunističkih floskula.

Hop