HDZ nagradio varaždinskog tajkuna povjerenjem za uništavanje tvrtki

0
6254

Hrvatska drvna industrija već je dugi niz godina u krizi. Razlog tome je netransparentna isporuka trupaca, ogromna podjela i neravnopravnost između malih i srednjih poduzetnika, ali i trgovina trupcima ispod stola, pa i na crno. Dodatni problem je vjerojatno što su Hrvatske šume prije nekoliko godina odredile maksimum količina koje po ugovoru mogu isporučiti nekom kupcu (pilanaru) i koliki dug može biti prije slijedeće isporuke. Prema malim pilanarima su bili vrlo strogi u primjeni ovih pravila, dok su prema većima bili daleko tolerantniji. Tako bi najčešće neka manja tvrtka dugovala oko 50.000,00 kn ali nije mogla dobiti sirovinu za preradu, dok bi veći poduzetnici bili dužni i preko 5.000.000 kn ali bi uredno i dalje naručivali i kupovali trupce, i to na odgodu plaćanja od 60 dana. Sjetimo se samo afera s Jozom Kalemom i njegovim tvrtkama, Pašalićevom tvrtkom Adriadrvo, Žužićevog Finela, Vladimira Trušćeka i njegovog Monolita i drugih tvrtki, ali i mnogih drugih koji su Hrvatskim šumama ostali dužni milijune kune.

received_1478067898895301

Linićeva predstečajna nagodba, slučajno ili ne, došla je kao „melem na ranu“ upravo tim poduzetnicima koji su u mnogo čemu već i prije bili privilegirani.

Politikom do uspjeha u poduzetništvu

Mnogi su već odavno primijetili da bez političkog kuma ili prijatelja, nema gospodarskog uspjeha. Očiti primjer tome su npr. PPS Galeković koji je uz pomoć kuma Šukera izrastao iz male stolarije u velikog drvoprerađivačkog diva, Željko Žužić koji je zahvaljujući kumu Mesiću ne samo poduzetnički se uzdigao, već se uspio i osloboditi balasta nelikvidnih poduzeća a imovinu prenijeti na sebe. Poslovnu tradiciju nastavila su nesmetano njegova djeca koja su opet sa svojim tvrtkama prvi na listi kandidata i dobitnika bespovratnih sredstava. Ivić Pašalić također je svojem poslovnom uspjehu pripravio temelje politikom, kao savjetnik pokojnog predsjednika Franje Tuđmana. Uglavnom se isprepleće svijet politike i svijet gospodarstva, kao da su u dugogodišnjem braku. Ponekad se posvađaju ako pobijedi neka druga politička opcija, a onda opet krenu ruku pod ruku nakon slijedećih izbora, čim pobijedi – njihova opcija.

received_1478067762228648

Plenkovićevo „Ja mogu šta hoću“ – u stvari je geslo i većine tajkuna

Dragutin Gotić, 12. s HDZ-ove liste Varaždinske županije na prošlim parlamentarnim izborima, osim što se aktivirao i na političkoj sceni, osnivač je i direktor poduzeća Kircek d.o.o. sa sjedištem u Ljubešćici Prema podacima dostupnim na njihovoj web stranici vidljivo je da se radi o proizvodno-izvoznom poduzeću koje od 1996. godine nije imalo pilanu. Sirovinu su nabavljali od okolnih pilana, dok su oni samo prerađivali polufinalne proizvode u gotove proizvode (ljepljene ploče) koje su prodavali mahom na izvoznom, a nešto manje na domaćem tržištu.

received_1478067218895369

Dok su drugi krvarili na ratištu, Dragutin Gotić „krvario je“ stječući nekretnine

Poduzeće Kircek d.o.o. navodno je stasalo iz obrta koji je vodio djed Dragutina Gotića, radi čega se na web stranici hvale 65 godina dugom tradicijom. Međutim, iz dostupnih podataka sa Trgovačkog suda u Varaždinu vidljivo je da su osnovani u ratnom periodu, a sumještani tvrde da je djed Dragutina Gotića imao tek malu ležeću pilanu montiranu pod nadstrešnicom, te da do tih ratnih godina nije bilo ozbiljnijeg poslovanja. Točnije, poslovni uzlet trgovačkog društva Kircek d.o.o. krenuo je 1991. godine, dok su pri Trgovačkom sudu u Varaždinu registrirani 1995. U ratnim godinama, dok su hrvatski branitelji borili se za obranu Hrvatske od agresora i za slobodu građana RH, Dragutin Gotić, vlasnik trgovačkog društva Kircek d.o.o. aktivno se borio za što bolji poslovni uspon. Tako je tijekom tih ratnih godina trgovačko društvo kupilo zemljište, izgradilo poslovnu halu i izraslo iz male dvorišne, selske pilane u ozbiljno poduzeće s vrijednim nekretninama.
Kapitalizirano druženje sa Sanaderom, Kosor, Karamarkom, Plenkovićem

received_1478067452228679

Uzlet se nastavio i u poratnim godinama. U uredu njegove tvornice u Ljubešćici bile su izložene zajedničke fotografije s premijerom Ivom Sanadereom i Jadrankom Kosor, koji su njegovom poslovanju pružali javnosti nevidljivu potporu.

received_1478067512228673received_1478067748895316

Već smo pisali o dijeljenju novca iz proračuna RH poput bombona, a na ugasli Fond za razvoj i zapošljavanje više ne treba trošiti ni jedne riječi. Ni jedan korisnik sredstava Fonda nije vratio dobiveni novac. Društvo Kircek d.o.o. jedno je od poduzeća koje je dobilo bespovratna sredstva tijekom 2007. i 2008. godine. Tih godina ukupni njihov godišnji promet kretao se između 6.500.000,00 – 7.500.000,00 kn, s godinama su im se prihodi znatno povećavali te su za 2015. godinu premašili 23.000.000,00 kn. Za 2016. godinu društvo Kircek d.o.o. još uvijek nije predalo završni račun ni druga izvješća propisana zakonom, pa se ne može reći kakvo je poslovanje bilo tijekom te poslovne godine jer Trgovački sud i FINA te podatke nisu objavili.

received_1478067662228658

Promjenom vlasti 2015. godine sreća se društvu Kircek d.o.o. ponovno osmjehnula

U predizbornoj kampanji 2015. godine u Ljubešćicu dolaze HDZ-ovci, Tomislav Karamarko, predsjednica, a sam Gotić hvali se kako je članstvo HDZ-a u Ljubešćici povećano skoro za stotinu. Kircek d.o.o. donacijom je aktivno pomogla kampanju, a pohvalne reportaže iz Ljubešćice za vrijeme predizborne kampanje bile su korisne podjednako i političarima i tvrtki Kircek d.o.o.

U siječnju 2016. godine Kircek d.o.o. ponovno aplicira za bespovratna sredstva. Predstavlja projekt ukupne vrijednosti 8.029.344,98 kn na osnovu čega im je 15. siječnja 2016. godine isplaćen iznos od 3.650.966,49 kn bespovratnih sredstava. Prema dostupnim podacima sa stranica Ministarstva za poduzetništvo i obrt vidljivo je da će se Projekt provesti dogradnjom sušare za sušenje drveta, radionice za pregled, sortiranje i pakiranje proizvoda, spajanjem sušare i novih pogona s postojećom kotlovnicom, dobavom postrojenja za sušenje drveta, strojeva za širinsko i dužinsko spajanje ploča te opreme za obradu masivnih ploča i usavršavanjem zaposlenika za rad s novom opremom, povećat će se razina tehnološke spremnosti i produktivnosti poduzeća Kircek d.o.o.

Društva koje je Kircek d.o.o. osnivalo ili je s njima surađivalo, mahom loše posluju ili su propala

received_1478086905560067

Mnogima je nepoznato da je društvo Kircek d.o.o. 2010. godine bilo i jedan od osnivača društva Drvni klaster d.o.o. koje je nedavno brisano iz sudskog registra nakon zaključenja stečajnog postupka. Osnivač je i trgovačkog društva Kircek Energy d.o.o. kojem je 2014. godine bilo određeno brisanje iz sudskog registra radi nepredavanja financijske dokumentacije. Prema bilanci i završnom računu poduzeća Kircek Energy d.o.o. kojem je direktor Silvio Gotić, koji je i financijski direktor Projekta financiranog bespovratnim sredstvima (sredstvima iz državnog proračuna), vidljiv je kumulirani poslovni gubitak od -4.000,00 kn a koji dug se odnosi na neplaćene troškove vođenja računa u banci. Točnije, to poduzeće nije predavalo financijska izvješća koja su po zakonu bili dužni predavati, a nisu podmirili ni tako neznatan dug. Financijska izvješća nisu objavljena ni za 2016. godinu, iako je zakonska obveza bila predati ih do 30.06.2017. godine, pa se ne može znati u kojoj su fazi projekti za koje je poduzeće Kircek Energy d.o.o. i ovako poslovno nesposobno, dobilo brojne suglasnosti i rješenja

received_1478067752228649

Nenamjenski korištena bespovratna sredstva: Umjesto nadogradnje sušara, Gotić kupuje pilanu svojih poslovnih partnera
Već smo naprijed naveli, društvo Kircek d.o.o. nije imalo svoju pilanu pa već dugi niz godina naručuju piljenu građu na okolnim pilanama. Dugogodišnju suradnju ostvarili su sa trgovačkim društvom Art Komerc d.o.o. iz Koprivnice koje je 2016. godine brisano iz sudskog registra nakon provedenog stečaja. To društvo imalo je brojne dugove, prema Raiffeisen banci preko 600.000,00 eur-a, prema Ministarstvu financija, ali i prema drugim vjerovnicima. Dragutin Gotić je sudeći prema dostupnoj sudskoj dokumentaciji odlučio stupiti u vlasništvo pilane svojih dojučerašnjih poslovnih partnera – na ovaj ili na onaj način. U stečajnom postupku br. St-430/13 Gotić je prijavio sumnjivu i spornu (pobojnu) tražbinu u iznosu od 269.045,00 kn koju je stečajni upravitelj namjeravao utužiti tužbom za pobojnost, stoga je Dragutin Gotić prijavu potraživanja povukao. (Rješenje Trgovačkog suda od 15. siječnja 2016. godine)

No Dragutin Gotić nije odustao od nekretnine dojučerašnjeg partnera. Na petoj dražbi dao je najbolju ponudu, stoga je 19. siječnja 2016. godine Trgovački sud u Varaždinu donio rješenje o dosudi kojom dosuđuje nekretnine i pokretnine trgovačkom društvu Kircek d.o.o. i to pilanu, poslovni aneks (ured) te hale I i II ukupne veličine 18008 m2 za kupoprodajnu cijenu od 1.327.500,00 kn i pokretnine za 587.178,45 kn.

Neposredno nakon dobivenih bespovratnih sredstava od Ministarstva poduzetništva i obrta, točnije 25.02.2016. godine Kircek d.o.o. upisuje se kao vlasnik nekretnine upisane u z.k. ul. 7 k.o. Reka, Općinski sud Koprivnica.

Je li Kircek d.o.o. bespovratna sredstva iskoristio kako bi nabavilo pilanu koju prije nije imao, a što Ministarstvo poduzetništva i obrta nije prema natječaju financiralo, ili je bespovratna sredstva iskoristilo kako bi pomogao dugogodišnjem poslovnom partneru pa fiktivno kupilo nekretninu u stečaju, tek je za vidjeti, kako god, sredstva koja su potrošena nenamjesnki moraju se vratiti u državni proračun.

Nesporna je činjenica, da je trgovačko društvo Kircek d.o.o. bespovratna sredstva od Ministarstva dobilo prema Projektu za dogradnju sušare za sušenje drveta, radionice za pregled, sortiranje i pakiranje proizvoda, za spajanje sušare i novih pogona s postojećom kotlovnicom, dobavom postrojenja za sušenje drveta, strojeva za širinsko i dužinsko spajanje ploča te opreme za obradu masivnih ploča i usavršavanjem zaposlenika za rad s novom opremom, a ne za kupnju nekretnina i pokretnina bivšeg poslovnog partnera. Ministarstvo poduzetništva i obrta trebalo bi provjeriti jesu li sredstva iskorištena namjenski ili nenamjenski, a na što u startu upozoravaju, već pri objavi natječaja.

Kontrola namjenskog korištenja sredstava

U svrhu provođenja kontrole namjenskog korištenja sredstava Ministarstvo poduzetništva i obrta ovlašteno je izvršiti provjeru korištenja odobrenih sredstava obilaskom korisnika i njegovih poslovnih objekata te uvidom u dokumentaciju na temelju koje je ostvarena potpora. Korisnici kod kojih se prilikom kontrole utvrdi nenamjensko trošenje sredstava, bit će dužni vratiti dodijeljena sredstva s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom te će ih se uvrstiti na popis korisnika koji nisu namjenski koristili sredstva.

Možda je Andreju Plenkoviću predizborna kampanja i postizborni period bio prilično naporan i težak, možda mu baš i nisu ispunjena sva očekivanja, sudeći prema političkoj situaciji u Hrvatskoj trenutno, ali zato se Dragutin Gotić, čiju su tvrtku od kraja 2015. do kraja 2016. godine posjetili HDZ-ov ministar poduzetništva, ministar gospodarstva, ministar poljoprivrede, Tomislav Karamarko i Andrej Plenković, ne može pohvaliti da mu je kampanja bila loša, dapače, njemu i njegovom poduzeću je krajnje uspješna i plodonosna.

Hop