Hrvatska bi trebala podržati Kurde u neovsnosti i zbog porijekla dijela Hrvata

0
3230
A Kurdish fighter from the People's Protection Units (YPG) carries his weapons as he walks along a street in the northeastern city of Hasaka, Syria, August 21, 2016. REUTERS/Rodi Said

Ovih dana se održao referendum o političkoj nezavisnosti dijela Iraka  u kojem žive Kurdi. Pobjedili su Kurdi koji su željeli nezavisnost. Izgleda da je njihova sudbina slična Hrvatima, pa bih želio ukazati da su oni nekada bili civilizacijski Hrvati. Danas Kurdi žive u četiri različite države, a po nekim procjenama ima ih i do 40 milijuna. Mnogi  od njih pod okupacijom su se oportuno odlučili  za drugi etnik isto kao što su činili Hrvati pod Francima, Mađarima, Austrijancima, Mlečanima, Talijanima i Jugoslavenima.

Kurdi su nekad bili dio haravačke civilizacije i zvali su se Uriti ili Huriti. Još su se zvali Mitani i Medi, dakle, Hermiti i Hermedi, a kao Medi su bili najveći graditelji i po njima je Mediteran dobio ime. Dakle, u ovom nazivu riječ VAČA  se pisala MEDE, a riječ HARA se pisala TERA. Sufiks AN se odnos i na riječ JANA. Na suglasničkom semitskom jeziku su se zvali najprije Urti i Urdi,  a danas se nazivaju Kurdi.  Odatle ime IRUD, odnosno, RUDI. Irud i Herod označuju isto. Ime Rudlof je nastala od Rud i Alva, a od naziva Alava nastaje nordijsko ime OLAF. U nazivu MedeTera susrećemo novu inačicu naziva HaraVača i novu tvorbu riječi.

Huriti su semitizacijom postali Aleviti, dakle, Haleviti ili Helveti. Još su bili poznati kao Levi ili Leviti, a odatle toponomi Libia i Liban, što je u doba Grka označavalo Afriku i Levant. Kurdi nisu Arabi nego su najviše slični Armencima. Stoga petpostvaljam da su Armenci i Kurdi nekada u prošlosti bili isti narod koji se najprije suprostavio semitizaciji, nakon toga islamu i na koncu Osmanlijama. Najveću štetu su im ipak nanijeli Osmanlije nemetnuvši im islam kao mnogim Hrvatima.

Možemo li danas među Hrvatima i tzv. Slavenima prepoznati etnik Kurd?

Svima nam je poznato izvorno prezime Korda i Kordić koje je slavenizirano. Međutim, u Hrvatskoj susrećemo prezimena Kurta i Kuret te njihove slavenizirane izvedenice Kurtić, Kuretić, Kurtović. Potom susrećemo prezimena Rutić i Rudić, koja  se kod nas još pojavljuju kao Krutić, Krudić, Turetić, ili Turudić. Nametanjem kršćanstva izraz AS KORDA postaje ŠKODA. Dakle, i među današnjim Hrvatima ima antičlki Hurita ili današnjih Kurda. Riječ AS ili VAČA ako se nalazila ispred ili etnika Harvat je označavala zemaljsku kastu koji su činili zanatlije, ratari i stočari.

No, vratimo se malo Arabima.  I oni su bili dio haravačke civilizacije kao cijelo područje Mediterana u prošlosti. Njihov naziv je nastao od naziva Arava ili Arva zamjenom glasa V glasom B. To se dogodilo za vrijeme semitizacije. Međutim, u doba Feničana oni postaju Arapi dok u doba semitiziranog Egipta postaju Arafi. Arapi su nastali miješanjem afričkih bjelaca i afričkih crnaca.

Slično možemo analizirati naziv Hebrej. I Hebreji su nekad bili dio haravačke civilizacije prije semitizacije. Njihov naziv je nastao semitskim čitanjem naziva Haravača, dakle, ERBE što postaje EBRE. Prije semitizacije su se zvali EVRE. Odatle nazivi Hebrej i Jevrej. Kako vidimo, semitska pisma nisu imali slova za glasove H, V i Č, a zamjenili su također glas R glasom L. Zar nam ovo ne pokazuje zašto je jezik haravača postao sanskrit ili krit. Što nam otkriva toponim Kreta, odnosno, Krita?

Kako su Hrvati imali sličan put do nezavisnosti kao Kurdi i kako smo nekada pripadali istoj civilizaciji, mislim da bi Hrvati trebali podržati nezavisnost Kurdistana. To ne očekujem od Vlade, ali to očekujem od hrvatskog naroda.

Sam Pusić

HOP