Priča o ništetnosti kredita ima i svoje vrlo opasne zavrzlame za dužnike

0
2269

Ovih dana pred okrugli stol o ovršnom zakonu, ništetnosti ugovora sa RBA zadrugama porazgovarali smo sa odvjetnikom M. Križanovićem i Nadom Landekom. Razlog je neopravdana euforija oko ništetnosti kredita, poglavito RBA Zadruga.

Već godinama PR agencije i zadruge harače po našoj zemlji, oduzimajući imovinu,  ako se netko nađe iste rušiti, završi će kao novinarka Helena Krmpotić, koja je izletila na zadnja vrata HRT-a samo zato što je ugostila u svoju emisiju mnoge protagoniste našeg portala u svezi tog slučaja…Nada Landeka, Ingrid Runtić, Nenad Koljaja prvo su kod nas iznosili istinu o čudnovatim kreditima RBA zadruga, Krmpotićka je imala hrabrosti tako nešto iznijeti i na HRT-u. Cijena je bila gubitak posla. Tada sam pitala gl. urednika Igora Drenjančevića zašto je odbio poziv Helene Krmpotić. Rekao je da bi joj samo prouzročio nevolje na poslu svojim iskazom, u emisiji. Pokazalo se točno.

Što je loše u ovoj priči o ništetnosti ugovora? Dvije stvari.

Dignuti novac za kredit mora se vratiti, bez obzira za ništetnost ugovora, ali po novom zakonu u slučaju pobijenog ugovora novac se vraća u roku mjesec dana, što znači da sada zapravo postoji legalan način da zadruga dođe do novca koji je uložila. Odbija se kamata, ali se glavnica mora vratiti i stvar postaje problem ako nemate novaca za vratiti glavnicu u zadanom roku.

Druga stvar na koju nas je upozorio odvjetnik Križanović je igra riječi, pravna formulacija, razlika je ugovor o kreditu i zajam. U slučaju da se koristi riječ zajam u tekstu lako vam se može dogoditi da novi zakon nije primjenjiv za vas, jer u zakonu jasno piše riječ ugovor o kreditu, dok riječ zajama se ne odnosi na novi zakon. Te stvari svakako treba iskomunicirati i dodatno nadopuniti kako ne bi bilo zabune rekao je Križanović.

HOP