Novi skandal Haškog suda, pustili na slobodu glavnog Miloševićevog suradnika!

0
8142

Međunarodni sud u Haagu pustio je na privremenu slobodu bivšeg operativca Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Franka Simatovića-Frenkija, kome se sudi po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. godine.

Kako je danas priopćio taj sud, Simatović će na privremenoj slobodi u Srbiji ostati do 19. siječnja.

Iz odluke suda, sa koje je danas skinuta oznaka povjerljivosti, proizlazi da je Simatović pušten iz pritvora u Sheveningenu (Scheweningen) 8. prosinca.

U ponovljenom haškom procesu Simatoviću i prvooptuženom Jovici Stanišiću, bivšem šefu SDB Srbije, danas je nastupila pauza zbog Božića i Nove godine.

Sudjenje će, kako se očekuje, biti nastavljeno u trećoj nedjelji siječnja.

Tužioci su danas zatražili da proces Stanišiću i Simatoviću tada bude ubrzan dodavanjem još jednog radnog dana.

Zbog bolesti prvooptuženog Stanišića, sudjenje se, od početka u lipnju do sada, odvijalo tri dana nedeljno po tri sata.

Budući da je, po odluci suda, Stanišić na privremenoj slobodi u Srbiji od kraja lipnja, tužioci zahtijevaju da u siječnju broj radnih dana i radnih sati svakog dana bude povećan na četiri.

U podnesku raspravnom vijeću predsjedavajućeg Burton Hall, tužioci ocjenjuju da je dosadašnji raspored rada “neefikasan” i da “nepotrebno produžava proces”.

Tužilaštvo tvrdi i da zbog trodnevne radne sedmice “nije u stanju da svjedoke izvoditi na način primjeren brzom suđenju”.

Stanišića (67), koji je od 1992. bio šef SDB Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića (67) optužnica tereti za progon, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. U četiri točke optuženi su za zločine protiv čovječnosti, a po petoj za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovodjenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiocima, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Zanimljivo da je haški sud izbjegao suđenje trećem najvećem zločincu iz iste obavještajne ergele, generalu A. Vasiljeviću, bliskom suradniku ove dvojice monstruma. On je postao haški pokajnik. U prvom suđenju nesposobni haški sud je ove zločince oslobodio!

Na prvom suđenju su ga oslobodili po svim točkama optužnice 2009. godine. Praljka i ostalu petoricu su na prvom suđenju optužili i sad potvrdili optužnicu. Simatović pati od probavnog trakta i pušten je da se malo oporavi (kao i Šešelj koji je čudesno ozdravio od raka), a kad je Praljak u sudnici popio otrov, sudac je samo odmahnuo rukom. Na mjestu naše diplomacije, prekinuli bi sve diplomatske veze s EU dok se ne opozovu i revidiraju takve sramotne “presude”.

 

HOP