Analiziramo svrhu ovakvog trulog pravosuđa u državi

0
2483
Nada Landeka Urednik gospodarstva

U vrhu pravosudnih ludosti, zacijelo su one vezane uz Općinski sud Dugo Selo. Točno nakon 11 godina ( a već sam mislila da je to odavno izgubljena stvar) došla je odluka Vrhovnog suda, kojom su poztivno riješili o nastavku sudskog postupka nad sucem (sada već bivšim) i stečajnom upraviteljicom (koja u tom postupku iz tužbe već 10 godina nije stečajna upraviteljica).

Nakon 11 godina odlučivanja……

Kakav je smisao vođenja parnice nakon 11 godina?

 

Značenje prava na „dobro pravosuđe“ i pravično suđenje u demokratskom društvu nužno uključuje jednakost sredstava stranaka u postupku („jednakost oružja“), to jest obvezu suda da svakoj strani u postupku dade mogućnost iznošenja svojih razloga u uvjetima koji je ne stavljaju u položaj očite neravnopravnosti u odnosu na protivnu stranu.
Prema ustaljenoj praksi Ustavnog suda, jedan od aspekata prava na pravično suđenje jest i pravo na procesnu ravnopravnost (equality of arms – „jednakost oružja“), koje je sadržajno blisko načelu saslušanja stranaka u domaćem pravu. Prema tom načelu, svaka od stranaka treba imati „razumnu mogućnost da u postupku brani svoja prava pod uvjetima koji ju ne stavljaju u bitno nepovoljniji položaj u odnosu na njenog protivnika“. Iz prava na jednakost oružja izvode se i pojedina prava u odnosu na izbor i izvođenje dokaza.

Ustavni sud RH

Moram vas izvijestiti o najnovijim događanjima u slučaju deložirane obitelji Schumacher. Unuk i praunuk Jose Gržeta , prodavatelja kuće Schumacherovima, reagirali su na napise u medijima i kontaktirali Schumacherove u nastojanju da im ublaže tragediju koju su preživjeli. Ponudili su Branimiru Petraviću gradilište 490 m2 na Viru, prema njihovim navodima vrijednosti oko cca 50.000 eur-a u njegovo vlasništvo, a da vrati kuću Schumacherovima koju je na dražbi platio 74.000,00 kn. On je to odbio.

Upravo sam isčačkala, Branimir Petravić, profesionalni kupac nekretnina pod ovrhom, kupio je 2016. godine zgradu sa apartmanima tvrtke u stečaju MB Gradnja d.o.o. na Općinskom sudu u Zadru, za 500.000,00 kn. Stečajni upravitelj te tvrtke bio je sada preminuli Tanasija Marković. Tijekom 2016. i 2017. godine protiv njega su djelatnici Pevec Transporta pokrenuli više postupaka s optužbama da prodaje kamione Pevec Transporta ispod svake cijene.
Cijela priča oko kupnje nekretnina, kako ove od MB Gradnje, tako i one od obitelji Schumacher ne bi bila tako čudna, , kada bi taj čovjek imao prihode iz kojih bi bilo vidljiv izvor novca kojim kupuje nekretnine. Naime, tvrtke ARTIFEX d.o.o. i PEMIL-PROM d.o.o.(vlasništvo Petravićevih, u kojima je Branimir Petravić bio direktor) imaju 0 zaposlenih, 0 prihoda, 0 dobiti, a 2013. godine, posljednje godine kada su predali financijska izvješća imali su značajn gubitak. Jedini prihod koji bi se mogao smatrati prihvatljivim je možda, onaj koji bi ostvario iz Eko Moslavina, a koja je u suvlasnišništvu Grada Kutine (dakle financirana je iz gradskog/državnog proračuna).. Stjecajem okolnosti u toj istoj tvrtki rade njegov šogor Slavko Sokol, njegova sestra Deana Petravić Sokol, njegova majka – šefica računovdstva Kata Petravić i Branimir Petravić osobno (tako bar stoji na njihovim službenim stranicama, a i piše Kutinanews)..

Često me rastuži što nije sloga među ljudima veća, i što nije više nas javno aktivno na ovom putu do boljeg društva bez korupcije.

Međutim, ne krivim ljude, neprijateljska klika toliko je jaka da neprekidno siju sjeme razdora između nas. Udara se svim oružjima, i veoma niskim udarcima. Ludi su u nevolji, u toj nevolji teško im je razabrati tko je prijatelj a tko neprijatelj, pa su spremni na prvu, reagirati na podvale na način da ih prihvate. No najčešće nakon nekog vremena shvate da se radi o čistom spinu.
Problem je što za to vrijeme mnogi ovršeni gube dragocjene trenutke koje mogu iskorstiti da upotrijebe svu pravnu zaštitu radi zaštite i spašavanja svoje imovine. Neprijatelju upravo odgovara nesloga i razjedinjenost naroda. Zato im služe progoni i podvale.

Pa vidite samo što se posljednjih dana događa, npr. ovu predstavu Olivera Frljića, progon Željke Markić što je više nego očito planski provocirano, da bi joj zagorčali život, progon i maltretiranje suca Kolakušića koji bi trebao dobiti Nobelovu nagradu, mene osobno, ali i mnoge druge. Sjetimo se Tonija Eterovića, Helene Krmpotić….. ljudi dobivaju otkaze, bacaju ih na ulice, bacaju ih iz domova, i problem nije u ljudima, problem je u političarima i u tome što političari sve to dozvoljavaju.

Što predstavljaju navodi “sud na to pazi po službenoj dužnosti” kad u praksi taj navod nema nikakvu primjenu.

U posjedu sam presude Općinskog suda u Novom Zagrebu, temeljem Obiteljskog zakona, kojom je odlučivano o alimentaciji koju otac treba isplaćivati mjesečno svojem djetetu.

Iako mi zapravo nije jasno zašto bi sud morao tjerati oca da plaća svojem djetetu svakodnevne životne potrebe, jer to bi zapravo trebalo biti već usađeno u svijesti svakog roditelja, ali eto, došlo je do suda, roditelji se razvode, i sutkinja određuje alimentaciju ocu u iznosu od 1.700,00 kn mjesečno.

Međutim, ono što je prethodilo toj pravomoćnoj sudskoj odluci, doslovno šokira.

Otac je poduzetnik, vlasnik dvije tvrtke koje imaju milijunske godišnje prihode, i dobit od preko 150.000,00 kn godišnje. Majka je nezaposlena jer je nekoliko godina radila u njegovoj tvrtki. Za vrijeme braka nije joj isplaćivana plaća, a nakon rastave uskraćena su joj sva prava pa tako i po osnovi rada.

Otac, na ročištu daje izjavu:

“Imam dvije tvrtke koje imaju milijunske prihode na godišnjoj razini, tvrtke imaju dvadeset kamiona, dva velika skladišta, nekoliko zgrada u svojem vlasništvu, ja imam dvije privatne kuće, svaka je veća od 150 m2. Prijavljen sam na minimalac u vlastitoj tvrtki, iako bih morao prijaviti se na osnovicu od 7.800,00 kn, kako je to propisano Zakonom, ali eto, svi kradu državu, pa tako i ja…”

Nakon njegove izjave o imovinskom stanju i o tome kako krade Državu, a što je sve ušlo u Zapisnik, sutkinja mu sažaljivo određuje “alimentaciju primjerenu njegovoj zaradi…..”

Otac naravno nije isplatio alimentaciju prema presudi, pa mu je sada ovršen privatni račun, što njega opet ništa ne brine…. Tvrtke mu dovoljno zarađuju, a dijete nije pri tome važno…..

Zaslužuje li uopće takav otac svoje dijete?

Bitka za pravnu državu, borba protiv korupcije, bitka za razjašnjenje problema u pravosuđu i za bolje i pravednije pravosuđe, nije i ne smije biti bitka pojedinca. To je problem cijele nacije, samo ukazivanje na nepravdu neće dati konačan rezultat, treba se aktivno zalagati za ispravak svih nejasnoća, predlagati promjene zakona, ukazivati na one probleme na koje najčešće nailazimo, i posebno, svakako prijavljivati svaku koruptivnu radnju uočenu u pravosuđu, ali i u drugim institucijama.

POSTUPAK POKRETANJA PRETHODNOG PITANJA PRED SUDOM EUROPSKE UNIJE

Ukoliko država članica nema slobodan prostor u tumačenju,
sudovi moraju provjeriti je li europsko pravo koje se primjenjuje u konkretnoj situaciji spojivo s temeljnim pravima iz propisa EU, te je li potrebno pokrenuti postupak prethodnog pitanja na Sudu Europske unije.

Prema sudskoj praksi Suda Europske unije, nacionalni sud koji je zadnja instanca mora ispuniti svoju obvezu postavljanja prethodnog pitanja Sudu Europske unije ako se kod postupka u tijeku pojavi pitanje vezano uz europsko pravo, osim ako sud nije ustanovio da to pitanje nije relevantno za odluku, da je ono već bilo predmet tumačenja od strane Suda Europske unije ili da je ispravna primjena europskog prava toliko očita da nema
prostora za razumnu sumnju.

Nada Landeka

HOP