‘Od 100% javnog novca koji se ubire u Istri ovdje ostaje 92-95%, Istru je uništio IDS, Jakovčić i Miletić’

0
4405

Otvoreno pismo glavnom uredniku Glasa Istre. Frank, kako da si došao baš u Glasa Istre?

Ako te netko poznaje u Istri, poznajem te ja. Od 90-te i neke. Prvo što moraš naučiti: Istrijani su protiv onoga tko bi želio da ih opameti, a oduševljeni kliču onome tko ih zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Točno tako. Ovo nije moja dikta, ovo je rečenica proslavljenog Titovog komandanta, Koče Popovića, ali koja bi najbolje mogla oslikati nas Istrijane iako je govorio o svojim sunarodnjacima. Zašto je tako? Zato jer cjelokupni javni i medijski život u Istri kontrolira politika.

Ne Vlada, već IDS. Od 100% javnog novca koji se ubire u Istri ovdje ostaje 92-95%, a sa subvencijama Uljaniku, Uljanik plovidbi i preko 105%. Strašno.

boris-miletic-dnevnikhr
Istrijane nitko nije pokrao sa strane. Pokrali su je “najbolji” istarski sinovi. Brutalnije od Mussolinija ili bilo koga drugoga. Ja se tebe Frank sjećam tamo iz 90-tih. Prošao si što si prošao sa HVO-om. Pričao si mi. Ali? Pratio sam tvoje tekstove o suvlasniku G. Istre g. Končaru, glede posjeda na Lošinju ili Cresu, a i Londonu. Član nadzornog odbora njegove finske tvrtke je Jakovčić. Kažu da on uređuje G. Istre. Točno, on je posmjenjivao sve urednike nesklone njemu, one koji su držali tiražu na 30 000 primjeraka dnevno i koji su kritikom Istru činili boljom od drugih.
Danas Istra nazaduje. Pa nije Istru pokrao nitko izvana. Pokrali su je naši najbolji sinovi. A što rade mediji u Istri? Za komadić javnog novca prodaju dušu vragu svome. To nije radio samo G. Istre, to rade i drugi i zato nestajete. Stranačke biltene nitko ne želi čitati. Znaš što kažu oni sa kojima ja razgovaram: To što se dešava sada u G. Istre (personalne promjene) dešava se pred preuzimanje Uljanika. Spominješ antifašizam, zdrav regionalizam, otvoreno društvo. Nigdje više tužbi za izgovorenu riječ nema doli u Istri. U utorak ću Ti popisati slučajeve. Antifašizam? Nitko ga nije pljačkom, drogom, (a Ti to znaš), izdao kao današnji IDS. Pa oni su reketarili Mariju Kapetanku i brata izraelskog predsjednika. Ženu koja je u Romelovoj ofanzivi izgubila svu svoju obitelj. Nonu, noneta, tri sestre od svoje matere i dva njena brata. Znaš li Ti za to? Zdrav regionalizam? Tko prodaje te splačine? Miletić, Jakovčić…

kajin

Oni koji do ulaska u IDS nisu imali ništa, a sada imaju milijune €. Ma dosta toga. Ni drugi nisu bolji, ali barem nisu okupirali medije u Istri te pokrali Istru. Konačno, kako je moguće da samo G. Istre ne dopušta komentare ispod svojih tekstova. E to je razlog zašto se novina ne prodaje, ali i znak kako ju vrhuška IDS-a kontrolira. Želim Ti svako dobro i da G. Istre ponovno postane čitljiva novina koja neće ovisiti od javnog novca.

 Damir Kajin