Prosvjed protiv rodne ideologije u Splitu

0
1447

Split, 10. Veljače 2018.
Priopćenje za medije građanske inicijative „Zaštitimo žene – odbacimo ideologiju“ povodom današnjeg prosvjednog skupa u Zagrebu.
Danas smo umjesto uvjerljivih argumenata u prilog ratifikacije Istanbulske konvencije svjedočili uspješnom kostimiranom performansu na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Građanska inicijativa „Zaštitimo žene – odbacimo ideologiju“ podupire sva nastojanja u plemenitom cilju sprječavanja i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, kojeg svatko razuman podržava. Međutim, uskraćujemo svakome pravo da tvrdi da je po pitanju obiteljskog nasilja osjetljiviji od nas. Nedopustivo je za jedno demokratsko i pluralno društvu da se argumentirano protivljenje ratifikaciji zlonamjerno prikazuje kao zanemarivanje suzbijanja nasilja nad ženama, odnosno tvrdi da „ultrakonzervativne interesne grupe godinama rade na ukidanju mehanizma zaštite ženskih ljudskih prava“ kao što se to danas moglo čuti.
Mislimo da je došlo vrijeme da konačno u hrvatskom društvu svatko može slobodno izražavati svoje svjetonazorske, vjerske i kulturne nazore kao što jamči ustav. Zbog toga naša građanska inicijativa potiče argumentiranu raspravu i dijalog između zagovaratelja i protivnika ratifikacije Istanbulske konvencije jer se samo u otvorenoj javnoj raspravi temeljenoj na činjenicama a ne na galami, pritisku i blaćenju neistomišljenika može pronaći zadovoljavajuće rješenje za ovu važnu društvenu temu. Svi moramo biti svjesni činjenice da bi se brzopletim donošenjem odluke o ratifikaciji, koju ne bi prihvatila većina stanovništva, stvorile dugoročne štetne podjele i bespotrebno iscrpljivalo hrvatsko društvo (sjetimo se inteziteta i dugotrajnosti podjela po daleko manje važnom pitanju uvođenja u škole IV. modula zdravstvenog odgoja), kao i činjenice da samo nedemokratski i autoritativni režimi nameču zakone svom stanovništvu. Zbog toga sve europske zemlje jako dobro odvaguju hoće li Istanbulsku konvenciju učiniti dijelom svog unutarnjeg pravnog poretka ili ne, pa je to i razloga zbog čega je samo polovica europskih parlamenata ratificirano Konvenciju u proteklih pet godina.
GI „ZZ-OI“ je neprihvatljivo da se pod krinkom zaštite ljudskih prava uvodi rodna teorija/e koja je u samom temelju Istanbulske konvencije. Nedopustivo nam je da jedna protuznanstvena i antievolucijska teorija koja je u suprotnosti s temeljima ljudske znanosti o živim bićima preoblikuje sve pore hrvatskog društva od zakonskih propisa i obrazovanja do kulture, običaja, vjere i tradicije u mjeri u kojoj se razlikuju od načela Konvencije kako tvrdi članak 12 . Ukoliko današnji prosvjednici misle suprotno pozivamo ih da zajedno od ministrice znanosti zatražimo očitovanje o znanstvenoj utemeljenosti odnosno neutemeljenosti rodne teorije. Nažalost do sada mediji nisu iskazali interes za javno sučeljavanje po pitanju znanstvene osnove rodne ideologije, pa ih ovom prilikom na to potičemo u što bi se rado uključili.
Za razliku od zagovornika ratifikacije smatramo da deklaracije i pravni instituti Konvencije tipa „rodno utemeljno nasilje“ , „rodne perspektive“, „rodni identitet“, „rodno osjetljive politike“, „rodno osjetljivi postupci“, i druge rodne izvedenice neće ženama i žrtvama obiteljskog nasilja donijeti ništa novog i ništa boljeg od onog što već sada imaju. Njima samo pomaže učinkovitija provedba postojećih zakona osobito zakona iz područja zaštite od obiteljskog nasilja koji je donesen u srpnju prošle godine i u koji su ugrađene odredbe EU Direktive 2012/29 s najvišim europskim standardima zaštite žrtava nasilja, djelotvorniji rad centara za socijalnu skrb, policije, sudstva, predaniji rad službenika i namještenika u prevenciji i suzbijanju nasilja, obrazovanje populacije te izdvajanje većih financijskih sredstava za žrtve nasilja i skloništa za žene.
Ovdje ćemo citirati našeg istaknutog profesora kaznenog prava: „Sasvim je pogrješno pitanje uzroka nasilja u jednom društvu svesti na jedan zajednički nazivnik, primjerice na tzv. rodnu uvjetovanost. Teza o takvoj uvjetovanosti nasilja ne može se održati. Nasilje je multikauzalna pojava i postoji niz faktora koji ga uvjetuju – poput bioloških, antropoloških, socijalnih, socioloških, psiholoških. To znači da se ne može cjelokupni fenomen nasilja među bliskim osobama svesti na nazivnik tzv. rodne uvjetovanosti. Riječ je o simplifikaciji, nedovoljnom poznavanju etiologije koja se odnosi na uzroke nasilja u društvu.“
Pitamo današnje prosvjednike mogu li u prilog ratifikaciji konvencije iznjeti činjenice da se u našem susjedstvu Srbiji i Bosni i Hercegovini koje su još prije 3 godine ratificirale Konvenciju, danas ostvaruje veća razina zaštite žena i zaštita od obiteljskog nasilja nego u Hrvatskoj koja je još nije ratificirala.
Dragi sugrađani zašto želite da se ratifikacijom Istanbulske konvencije krše ljudska i građanska prava onih koji ne prihvaćaju pojam „roda“? Zašto želite da se ograničavaju prava roditelja da odlučuju o odgoju i obrazovanju vlastite djece u skladu s vlastitim filozofskim i vjerskim uvjerenjima što im jamči hrvatski Ustav a osporava Istanbulska konvencija koja bi kroz članak 14. u hrvatski školstvo uvela rodna ideologija. U svojoj Izjavi o Istanbulskoj konvenciji Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU istaknulo je neprihvatljivim da se u obrazovni sustav RH uvode zasade bilo kakve ideologije pa tako i rodne. Akademici tvrde da bi se time nametnuo „rodno neutralan“ odgoj, što je posve neprihvatljivo s gledišta slobode odgoja jer se pojam roda u Istanbulskoj konvenciji definira isključivo „ponašanjima, aktivnostima, ulogama“, a izostavlja se spol kao prirodna konstanta i ontološka datost.
Zbog svega navedenog bi pozvali našu stožernu stranku koja je na temelju pozivanja na demokršćanstvo i odricanje od uvođenja bilo kakve ideologije, pa tako i rodne dobila velik broj glasova na proteklim parlamentarnim izborima, da organizira široku javnu raspravu o svim aspektima roda u Istanbulskoj konvenciji u koju bi bile uključene sve sastavnice društva. Također, potrebno je utvrditi je li za njegovo uvođenje pojma roda potrebna izmjena Ustava jer nije ustavnopravno reguliran, budući ustavotvorac nije prihvatio njegovu znanstvenu utemeljenost, postojanje i doseg.
Na kraju bi pobornike ratifikacije pozvali da u duhu dijaloga barem saslušaju argumente ponuđene u video zapisu javnog skupa https://www.youtube.com/watch?v=JwKWHEH0OuA kojeg je naša građanska inicijativa održala u Splitu.

Voditelj građanske inicijative
Teo Klarić

Hop