STJEPKO MAMIĆ IZLAŽE NA SALONU ART CAPITAL U PARIZU

0
1282
STJEPKO MAMIĆ IZLAŽE NA SALONU ART CAPITAL U PARIZU  

MORSKA ČAROLIJA DUBROVAČKOG KAPETANA POD SVODOM GRAND PALAIS  

UMJETNOST STJEPKA MAMIĆA UVRŠETNA U NOVO IZDANJE FRANCUSKOG MAGAZINA ART & DESIGN  

U grandioznom zdanju Grand Palais u Parizu  14. veljače 2018. god. otvorena je izložba povijesnih  pariških salona Art Capital, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona, ministrice kulture Francoise Nyssen i predsjednice Udruženja nacionalnih muzeja Francuske Sylvie Hubac.

Dubrovački slikar i pomorski kapetan Stjepko Mamić izložio je  svoja umjetnička djela po drugi put na Art Capital a ukupno sedmi put u Parizu.

DSC00920

Art Capital zajedno organiziraju po dvanaesti put četiri najvažnija povijesna pariška salona umjetnika: Salon des Artistes Francais ( Salon francuskih slikara), Salon Comparaisons ( Salon Usporedbe), Salon du Dessin et de la Peinture a l’eau ( Salon crtanja i slikanja vodenim medijima) i Salon des Artistes Independants ( Salon samostalnih umjetnika). Povijest pariških salona seže u davnu 1667. godinu kada je Colbert  po nalogu tadašnjeg kralja Louisa XIV organizirao prvu izložbu članova Royal Academie. Kasnije se ta tradicija nastavila kroz povijesne pariške salone koji su se održavali pod pokroviteljstvom vladara, prije kraljeva i careva a od doba Republike njenog predsjednika. Art Capital je bio otvoren za publiku do 18. veljače 2018. godine.

Kapetan Stjepko Mamić izlažio je na ovogodišnjem Art Capital šest slika u dva salona :Salonu du Dessin et de la peinture a  l’eau i  na  Salonu nezavisnih umjetnika ( Salon des Artistes Independants). Mamićeve slike privukle su  pažnju brojnih posjetitelja Salona, od kojih je za svoj rad dobio velike komplimente.

Na Salonu des Artistes francais je predstavljeno prigodno izdanje poznatog francuskog art magazina ART & Design posvećeno Art Capitalu, u kojeg je uvršten tekst o Stjepkovoj umjetnosti što je još jedan znak priznanja njegovom radu. Naime, nakon njegove samostalne izložbe u pariškoj Galeriji Metanoia  2016. godine objavljen je  po prvi puta članak o jednom hrvatskom umjetniku u ovom luksuznom art magazinu.     

Prema službenim podacima prvog dana Art Capital je posjetilo 11.000 ljubitelja umjetnosti. Prošlogodišnji Art Capital je posjetilo oko 36.000  posjetitelja.  

Vernissageu održanom 13. 02. 2018. nazočio je Gospodin NJ.E. Filip Vučak,  veleposlanik Republike Hrvatske u Parizu i stalni predstavnik RH pri UNESCO-u koji je razgledao djela dubrovačkog slikara koji je jedini hrvatski umjetnik pozvan na Art Capital od strane odbora pariških salona.

Art Capital kao ugledna i najveća izložba u Francuskoj nastala je odlukom pariških Povijesnih Salona ( Salons Historiques) u Grand Palais za ujedinjenje njihovih snaga, različitih načina rada i trendova u umjetnosti kako bi stvorili jedan novi inovativni i jedinstveni umjetnički događaj, u čemu su uspjeli. Art Capital održave se od 2006. god. pod svodom  povijesnog zdanja Grand Palais, remek djela  arhitekta H. Deglanea, gdje se od 1901. godine održava Salon francuskih umjetnika. 

Biti učesnikom  povijesnih pariških  Salona ujedinjenih u Art Capital je privilegija za svakog umjetnika, pa tako i Capt. Stjepka Mamića ali i njegov rodni  Dubrovnik i domovinu Hrvatsku, osobito uzevši u obzir činjenicu da su na pariškim salonima kroz povijest od davne 1667. do danas izlagali svi svojevremeno najvažniji svjetski umjetnici i/ili oni su to kasnije  postali npr.: Van Gogh, Delacroix, Ingres, Manet, Monet, Renoir, Rodin,  Cézanne, Gauguin, Toulouse-Lautrec, Segonzac, Matisse, Braque, Picasso, Dali, Buffet i dr. Od hrvatskih slikara na pariškom salonu je izlagao Vlaho Bukovac (rođ. tal. imena Biaggio Faggioni) čije se prvo izlaganje 1878. na pariškom salonu navodi kao “kao prvi put u povijesti slikarstva da je neki hrvatski slikar ušao u anale europske umjetnosti”. Stjepko Mamić je  drugu godinu zaredom učesnik pariških povijesnih salona. Već je dobio poziv za 2019. god.  čime je stekao pravo na doživotno učešće na pariškim salonima. Važno je istaknuti da je od 2017. god. član uvažene pariške Fondation Taylor http://taylor.fr/. Te činjenice kao i izložbe njegovih slika diljem svijeta u galerijama i nacionalnim muzejima od Francuske, Italije, Engleske, Slovačke, Makedonije do Irana, Japana, USA i Južne Koreje dovoljno govore o značaju jednog suvremenog umjetnika!