Novi skandal u glinskom zatvoru, zaposlili djelatnicu tretmana pa ju nakon 8 dana obrisali kao da nije nikada radila!

0
11598

Nedavno smo objavili članak o zapošljavanju nekadašnjeg upravitelja zagrebačkog zatvora u glinskom zatvoru. Ništa u tome zapošljavanju ne bi bilo čudno da je bivši upravitelj zatvora Zagreba Jure Žulj u aktivnoj službi. Glinski zatvor zaposlio je osobu koja je otišla u mirovinu i zbog natječaja se aktivirala. Radilo se o natječaju za savjetnika samog zatvora. Od toliko mladih, stručnih osoba, glinski zatvor dovodi umirovljenika.

U vrijeme dolaska Jure Žulja u zatvor na posao, zaposlena je i vježbenica u odjelu tretmana (odgajatelj) I. B.. Ona je zaposlena na radnom mjestu zamjene djelatnice tretmana koja je otišla na porodiljski. Navedena je dobila poziv sa zavoda za zapošljavanje da se javi na natječaj za radno mjesto u zatvoru Glina.

-Na natječaj se javilo troje ljudi. Prve dvije osobe brzo su odustale od posla, odnosno nisu dolazile na posao i zatvorska uprava mene je pozvala na razgovor. Ja sam prihvatila posao i vrlo uredno dolazila na posao. Nakon osam dana dolaska na posao pozvana sam od upravnog referenta koji mi je objasnio da ne mogu raditi ovaj posao sa završenim zvanjem politologa – ekskluzivno za naš portal izjavila je oštećena djelatnica zatvora Glina.

Provjerili smo podatke od navedene i istinit je podatak da je djelatnica tretmana stvarno dolazila na posao, upisivana je u knjigu ulaza u zatvor, upisivana je u knjige odjela, potpisivala obrasce od djelatnika tretmana, dolazila na kolegij tretmana u srijedu, znači kada je kolegij po rasporedu.

To je skandal je zbog dvije stvari: ako je poznata činjenica da zvanje politolog ne udovoljava ovome radnom mjestu, zašto je uopće primljena u službu i zbog čega je obrisana sa zdravstvenog i mirovinskog zavoda na koji je prijavljena ako je činjenica da je taj posao radila i bila prije toga uredno prijavljena na zavod osam dana. Taj koji je to učinio napravio je kazneno djelo jer sada nema niti osnove da se isplati odrađen posao.

U kaznionici Glina je I.B. radila od 05.03.2018. do 14.03.2018. u radnom vremenu od 8 do 16h sa slobodnim vikendima.

Opet nije jasno kako je djelatnica otpuštena sa završenim zvanjem politolog, ako se 13.3. 2018. godine otvara novi natječaj stručnog savjetnika gdje se navodi politološka struka kao jedan od uvjeta zapošljavanja. Dokument je na naslovnici članka.

Oštećena politologinja nije dobila do danas povrat osobnih dokumenata, iako je pismeno zatražila dokumente od uprave te je zbog svega navedenog angažirala odvjetnika. Ako se ovako postupa sa zaposlenicima u pravosuđu, u odgojno-popravnoj ustanovi, što ova vlast može očekivati od svojih građana? Pravosuđe je otkaz dalo usmenim putem uprave zatvora, kao da ne zna kakav je postupak, nije isplatilo odrađeni novac, već je potpuno obrisalo I.B. kao da nikada nije bila u zatvoru, što bi značilo da se prema toj situaciji moraju lažirati sve knjige ulaza u zatvor, knjige ulaza na odjele zatvora, uprave i MiZ osiguranja.

Radi li se ovdje zapravo o tome da je navedena izbačena sa posla kako bi se neki uhljeb zaposlio? U ovom su sustavu mnogi kuhari, automehaničari, limari i bravari pravosudni policajci, ima i odgajatelja sa završenom politologijom, neki su konobari bili upravitelji, neki upravitelji zatvora ili načelnici sa završenom srednjom školom, ali I.B. jedina ne udovoljava uvjetima. Možda smeta jer nije došla preko veze i na taj način remeti miran život uhljeba u zatvoru.

Upravitelj zatvora Željko Šašarin pere ruke od svega, oštećenoj djelatnici objašnjava kako nema ništa sa ovim nezakonitim ponašanjem, a isti je upravitelj zatvora. Možda bi trebalo potražiti odgovore u obližnjoj pekari? Možda pekari znaju što se događa u zatvoru Glina?

HOP