Protumjerama Putin prihvaća britansku diplomatsku zamku, dok bi suprotnim ponašanjem lakše razjedinio ‘saveznike’

0
13778

“U ovom trenutku američki veleposlanik u Ruskoj Federaciji nalazi se u našem ministarstvu gdje mu moj zamjenik Sergej Rjabkov izlaže sadržaj protumjera”, kazao je Lavrov a prenose ruski mediji. “One uključuju protjerivanje istog broja diplomata i našu odluku o zatvaranju generalnog konzulata u Sankt Petersburgu”. Kako javlja agencija Interfax, riječ je o 58 američkih diplomata u Moskvi i dva u konzulatu u Sankt Petersburgu. Agencija RIA navodi da oni moraju napustiti Rusiju do 5. travnja. SAD: Nema opravdanja: Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert rekla je kako nema opravdanja za odluku Rusije o zatvaranju američkog konzulata u Sankt Petersburgu i protjerivanje 60 američkih diplomata te istaknula da SAD zadržava pravo da odgovori na ruske mjere. “Rusija se izolira nakon besramnog kemijskog napada”, rekla je Nauert novinarima.- piše Večernji list.

Osobnom analizom diplomatskih poteza ruske, strane iskreno smatram da je Rusija pogriješila ovim potezom i duboko ušla u pogrešnu igru destabilizacije svijeta u kojoj se neće više saznati tko je kuhar ove velike igre. Pošto nisam diplomat i ne priznajem rutinske diplomatske mjere druge strane u slučaju progona ruskih diplomata, učinio bih nešto sasvim neočekivano. Zašto u ovoj situaciji nije bitna rutina?

Ovo je predratno stanje izazvano od prvenstveno britanske strane. Nakon prijevare sa uzrocima rata u Iraku, saveznici vjeruju da sada Britanija, koja radi destrukciju u Uniji, radi zapravo na dobrobit svijeta. Teško uvjerljiva teza.

rivanja ruskog diplomata bio bi zadnji čavao u lijes Plenkovića, koji bi bio totalno ponižen. Predsjednica je dala tu šansu i Putin bi trebao prihvatiti ulogu mirotvorca, te pokazati koliko je Plenković štetan za odnose dviju država. U principu, više bi destabilizirao Plenkovićevo dodvoravanje EU i poljuljao povjerenje u samu vjerodostojnost vlade. Rusija treba shvatiti da nije ponižena od naroda u Hrvatskoj, već je njen položaj iskoristio jedan loš diplomat za krivu stratešku procjenu.

Rusi su prihvatili britansku igru i sada vraćaju istom mjerom Britancima i cijelom svijetu. Na taj način još više ispadaju “zločesti Rusi”. Što bi bilo da su inzistirali na detaljima same priče u svezi samog trovanja rusko-engleskog špijuna? Mi smo prije par dana objavili ovu sliku, koju naš izvor drži bitnom…

Geronimo-L#1 (1)

Nakon njene objave mediji više ne tvrde da je špijun otrovan na ulici u aferi u Britaniji, jer je u toj situaciji mogao biti otrovan uz veći broj osoba uz njega. Ova slika je dokaz lažiranja te situacije.  Svi moraju biti propisno zaštićeni osim vatrogasaca?! To je već prvi sumnjivi detalj. Da je ruska diplomacija bila mudra i upregla medije u ovaj detalj, sjeme razdora bi bilo poslano među saveznike, što bi ozbiljno uzdrmalo akciju tjeranja diplomata od strane nekih država.

Drugi detalj koji otkriva lažiranje situacije je činjenica da su Rusi imali u rukama otrovanog špijuna, a samo budala bi ga pustila u Britaniju pa onda otrovala; oni su ga pomilovali zbog izdaje i pustili u Britaniju.  Kako se otrovao policajac britanske države u ovom slučaju? Ili je on bio sudionik zavjere? Sve su to pitanja, kao i masa drugih pitanja pomoću kojih je ruska diplomacija točno i precizno mogla otkriti ovu šaradu. Ovako ispada da nešto skrivaju i da se protumjerama samo inate. 

Mogli su Rusi biti i još lukaviji pa protjerati diplomate vodećih zavjerenika i tako podijeliti saveznike, a ne protjerati diplomate malih zemlja okupljenih oko SAD-a.  Mogli su ih pokušati dobiti na svoju stranu preko onih koji su isto uz saveznike, ali nisu protjerali nikoga, kao Slovenci i Austrijanci koji njeguju jako bliske odnose s Rusima.

Ne znamo koliko je istina, a koliko medijska igra upućena prema Hrvatskoj preko rafinerije u Bosanskom Brodu u kojoj caruju također Rusi, te činjenica kako Rusi sada baš namjerno ne žele smanjiti emisiju otrovnih plinova i tako spasiti građane Slavonskog Broda. To samo još više prikazuje Ruse kao negativce, jer namjerno truju građane Hrvatske – iako su sami obećali riješiti problem koji traje već 8 godina. To itekako odgovara Britancima. Pošteno rečeno, Hrvatska je zbog tog problema, a ne zbog britanske šarade mogla protjerati jednog diplomatu kao upozorenje. Ali nije, pa se i iz toga vidi da je premijer samo bijedna sluga Britanaca.

Kada bi sada Rusi pokazali razumijevanje za taj problem, dobili bi naklonost stabilizatora u regiji – Hrvata. Hrvati nisu za sankcije Rusima, jer nikada nisu vjerovali Britancima. Rusi prijetnjama okreću Hrvate protiv sebe i time podržavaju beskorisne Srbe, koji su ih izdali u slučaju tzv. državnog udara u Podgorici. I to je potpuno krivi potez. Podržavaju militantnost Srba na Kosovu, a da niti ne znaju povijest te regije. Na kraju će biti iskorišteni kao i ruski general Ždanov i Tolbuhin 1945. godine, čije sve zasluge je sebi pripisao Josip Broz u svezi oslobađanja Beograda od Nijemaca. Nakon oslobađanja Beograda, Tito se toliko osilio da je ignorirao velike zasluge 3. ukrajinskog fronta u oslobađanju Beograda od Nijemaca.

General Ždanov je poginuo iznad Beograda u čudnoj zrakoplovnoj nesreći 1964. godine. U Domovinskom ratu su Srbi pobili ruske novinare koji su htjeli informirati Ruse što se događa u Hrvatskoj za vrijeme rata. A zadnji događaj u Crnoj Gori jasno govori da su Srbi sebi uzeli novac za prosvjed protiv crnogorske vlasti, ali su iste te Ruse izdali i podmetnuli im državni udar preko oružja koje je podmetnula crnogorska policija. U tome je duboko imao prste A. Vučić.

Ako ruska strana ostane uz Srbe na Kosovu i BiH, trajno će na sebe staviti stigmu loših dečkiju, s time da Britanci već godinama šuruju sa Srbima, Rusima iza leđa…

Dolazak Putina u Hrvatsku nakon teške gluposti Plenkovića i protjerivanje diplomata potpuno bi ponizio plenkovićevo dodvorništvo britanskoj politici i pokazao Putina kao pleminita čovjeka koji poštuje Hrvate, koji su samo zarobljenici loše politike premijera.

U slučaju suprotnog ponašanja, ucjenjivanja Hrvata preko rafinerije u Bosanskom Brodu, stanja u Agrokoru i protjerivanja hrvatskog diplomata, Rusija bi ojačala položaj Plenkovića i britansku sumnjivu priču, a što neminovno dovodi do ruba ratnih sukoba na jugu Europe.

Igor Drenjančević

HOP