The New York Times: Sirija tvrdi kako je u napadu koristila samo klor, a Amerikanci optužuju Ruse da nisu proveli kemijsko razoružanje Sirije

0
2500

Pentagon je izjavio da su napadi na Siriju pogodili “srce” sirijskog kemijskog naoružanja

WASHINGTON – Dužnosnici ministarstva obrane su u subotu priopćili da su američki udari na Siriju pogodili “srce” programa kemijskog oružja predsjednika Bashara al-Assada, ali su i priznali da je sirijska vlada najvjerojatnije ipak sačuvala sposobnost mogućeg ponovnog napada na svoj vlastiti narod kemijskim oružjem.

Ratni zrakoplovi i brodovi Sjedinjenih američkih država, Velike Britanije i Francuske ispalili su više od 100 projektila na tri postrojenja za skladištenje i istraživanje kemijskog oružja u blizini Damaska i Homsa, priopćili su dužnosnici novinarima nakon operacije koju su predsjednik Trump i predstavnici Pentagona ocijenili uspješnom.

razaranja sirija

“Savršeno izveden napad sinoć” – napisao je Trump na Twitteru: “hvala Ujedinjenom kraljevstvu i Francuskoj na njihovoj mudrosti i na snazi njihove vrhunske vojske! Nismo mogli imati bolji rezultat. Misija izvršena!”

Proglašavajući misiju izvršenom, predsjednik je aludirao na ozloglašenu rečenicu koju je izgovorio predsjednik George W. Busha 2003. godine, kada je bio proglasio pobjedu u tadašnjem sukobu s Irakom, koji je usprkos tomu nastavio trajati slijedećih osam godina, nakon kojih su se američke trupe konačno povukle s tog terena.

Napadi na Siriju u subotu prije zore (kao odmazda i odgovor na vjerojatni kemijski napad na civile prije tjedan dana) – drugi je put u nešto više od godine dana da je Donald Trump poslao rakete na sirijske vojne ciljeve, dodavši američku vojnu moć kao vatru na ulje na ovaj građanski rat, koji se zbog mnogobrojnih upletenih snaga smatra jednim od najkompleksnijih ratova ikada.

Iza neposrednog pitanja jesu li novi napadi zapravo postigli zadani cilj gašenja sirijskog kapaciteta proizvodnje i upotrebe kemijskih vojnih sredstava, ovaj napad je predstavljao i rizik daljnjeg uvlačenja SAD-a u sukob u kojemu su Rusija i Iran uložili više nego ikad kako bi održali Assada na vlasti. – SAD su spremne “s prstom na obaraču” da udare ponovno ako se uvjere u to da Assad ima namjeru obnavljati svoja kemijska postrojenja – izjavio je u subotu američka veleposlanica pri UN-u Nikki R. Haley u Vijeću sigurnosti na hitnom sastanku kojeg je sazvala Rusija. “Uvjereni smo da smo okrljaštili i onemogućili sirijski program kemijskog oružja. Spremni smo i dalje održati taj pritisak, ako sirijski režim bude dovoljno glup da testira našu spremnost i odlučnost” – rekla je Haley.

Rekla je kako se Rusija nije pridržavala obećanja danog 2013. godine, kojim se obvezala da će se pobrinuti za to da se Sirija riješi svojih zaliha kemijskog oružja: “Dok je Rusija bila zabavljena time da održi Assadov režim, Assad je shvatio da režim može i dalje djelovati nekažnjeno – i to je učinio.”

Pentagon nije dao na uvid nikakve neposredne dokaze da su na pogođenim ciljevima bile proizvedene kemijske supstance koje bi bile obuhvaćene sporazumom iz 2013. godine o uklanjanju sirijskih kemijskih oružja, a koji je bio sklopljen između SAD-a i Rusije. Ministar obrane Jim Mattis je u petak izjavio kako je američka vlada uvjerena u to da su sirijske snage koristile klor u smrtonosnom napadu na civile prošle subote u Duomi, ali nije pružio nikakve konkretne dokaze. Bijela kuća je pokazala fotografije i videozapise iz Duome kako bi potkrijepila svoje tvrdnje, te odbacila alternativna objašnjenja sirijske i ruske vlade. Rečeno je da je nervni agens sarin mogao biti upotrebljen kao dodatak kloru. Kao tržišno dostupna tvar, klor nije bio uključen u sporazum o uništenju kemijskog naoružanja iz 2013. godine. Međutim, Konvencija o kemijskim oružjima, kojoj se Sirija pridružila u sklopu sporazuma iz 2013. godine, općenito zabranjuje korištenje kemikalija kao oružja.

Američki napadi na Siriju su izbacili stanovnike glavnog grada Damaska iz njihovih kreveta, dok su se zidovi i prozori njihovih kuća tresli. Američki dužnosnici su priopćili kako je ova ofenziva bila kazna za napad na civile u Duomi i osveta za mrtve tog napada.

Grupa iz Organizacije za zabranu kemijskog oružja koja je najavila svoju misiju za utvrđivanje činjenica o tome je li kemijsko oružje upotrijebljeno u napadu na Duomi, stigla je u subotu ujutro u Damask – navodi se u priopćenju.

Sirijski vojni dužnosnici izjavljuju kako je 110 projektila ispaljeno u napadu kojeg su predvodili Amerikanci. Tri osobe su ozlijeđene u Homsu. Videozapisi iz Damaska prikazuju sirijske projektile protuzračne obrane koji su bili lansirani u tamno noćno nebo, a ruska vojska je priopćila kako je u jednoj sirijskoj zračnoj bazi uništeno svih 12 krstarećih raketa koje su imale za cilj uništenje te zračne baze.

Službenici ministarstva obrane su demantirali te tvrdnje, izjavivši kako je cijela operacija predvođena Amerikancima završena, a ciljevi te operacije pogođeni i uništeni prije nego što je Sirija ispalila u zrak i jedan od 40 svojih projektila. “Naši napadi su uspjeli nadvladati sirijski sustav protuzračne obrane” – izjavio je na tiskovnoj konferenciji generalni ravnatelj Pentagona Kenneth F. McKenzie: “sirijske obrambene snage nisu uspjele zaustaviti niti jednog od naših zrakoplova koji su sudjelovali u napadu”. Dodao je kako su bombarderi i nosači raketa pogodili pogodili zacrtane ciljeve u roku od svega nekoliko minuta. Rekao je da su sve tri mete uništene te da su se svi ratni zrakoplovi sigurno vratili u bazu.

Ali, udari su bili ograničeni zbog moguće odmazdu od strane Rusije i Irana, upravo zbog toga kako se sukob ne bi proširio. To je razlog bojazni da će Assad u budućnosti i dalje koristiti kemijsko oružje. “Vjerujem da još uvijek tamo postoji dio programa proizvodnje kemijskog oružja” – rekao je general McKenzie: “ne mogu reći da će biti sasvim onemogućeni u provođenju kemijskih napada ubuduće. Ipak, vjerujem da će ubuduće dobro razmisliti o takvim napadima”.

Britanska vlada je u svom priopćenju navela da su se premijerka Theresa May, francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki predsjednik Trump u zasebnim telefonskim razgovorima složili u tome kako je ovaj napad bio uspješan “šaljući jasnu poruku kako napadi kemijskim oružjem nikada neće biti tolerirani.

Međutim, na neke članove Kongresa i promatrače, ovakav ograničen doseg napada nije ostavio uvjerljiv utisak. “Bojim se da će, kada se prašina slegne, ovaj napad biti protumačen kao slab i neuvjerljiv vojni odgovor te da će Assad platiti samo malu cijenu za ponovno korištenje kemijskog oružja” – izjavio je senator Lindsey Graham, republikanac iz Južne Karoline i član Odbora oružanih službi. Assad je vjerojatno već bio uračunao ove ograničene napade kao svoj ´trošak poslovanja´.”

Randa Slim, analitičarka na Institutu za Bliski istok, napisala je na Tweeteru: “Ako je to bilo samo to, Assad može odahnuti.”

Izvor: The New York Times