Ekskluzivno o festivalu u Cannesu: Poljubac za vječnost-zvanični postera 71 Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannes

0
2852

Poljubac za vječnost

Georges Pierre /1927-2003/, autor je zvaničnog postera 71 Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannes-u sa fonogramom iz filma”Ludi Pjero“/Pierrot le fou/ koji je Jean-Luc Godard snimio 1965 godine. Privlačan i elegantan poljubac glavnih protagonista čuvenog ostvarenja, prelijepe Anne Karine i simpatičnog JeanaPaula Belmonda, koji su već najavili njihov dolazak na slavnu Croisette, ovjekovječen od strane nadarenog fotografa koji je tri desetljeća ostvarivao snimke sa filmskih platoa… i danas uzbuđuje.

L'affiche originale Pierrot le fou de JLGODARD 1965 (1)
Pierre je započeo karijeru sa najpoznatijim rediteljima francuske sedme umjetnosti : Jacquesom Rivette, Alainom Resnaisom i Louisom Malle. Zatim je surađivao sa Robertom Enrico,Yvesom Robertom, Claudeom Sautet, Bertrandom Tavernier, dva čuvena Andrzeja Wajdom i Zulawskim pa još uvijek aktivinim Godardom što je prestao posjećivati  Cannes.
Fotograf se strastveno zalagao za priznanje autorskog položaja svojih kolega sa filmskih snimanja, a oformio je i Fondaciju Fotografa Filmova čiji je glavni cilj i zadatak bio štititi interese kako materijalne tako i moralne, kinematografskih fotografa.
Grafistica  iz Lyona odakle je i glavni delegat festivala Thierry FrémauxFlore Maquin potpisuje maketu nadahnutu pop kulturom. Ilustratorica od 27 godina ujedinjuje u svoj način rada živahan i obojen crtež, slikarstvo i digitalnu umjetnost. Između ostalih slavnih kuća, surađivala je sa Universal Pictures, Paramount Channel, Europacorp, Wild Side, kanalom Arté, stvarajući alternativne ili restaurirane postere.

Voditelj ovogodišnjih svećanosti otvaranja i zatvaranja slavne manifestacije svjetske sedme umjetnosti je Edouard Baer, a predsjednica žirija dugometražnih, igranih ostvarenja što će se izmedju 8 i 19 svibnja natjecati za Zlatnu palmu, je australska zvijezda Cate Blanchett.

Glamourozni supružnici
3966112-penelope-cruz-et-son-mari-javier-bardem-950x0-1
Glumački i bračni par Penelope Cruz i Javier Bardem će otvoriti najveće svjetsko natjecanje sedme umjetnosti Međunarodni Filmski Festival u Cannesu, koji započinje 8 svibnja.
Fulm “Everybody Knows“, iranskog cineaste Asghara Farhadija, snimljen na španjolskom jeziku u učešće slavnih supruznika i nadarenog argentinskog glumca Ricarda Darina če označiti početak festivala i osbno ušesće u utrci za Zlatnu palmu.
Treba se vratiti u 2004 godinu pa pronaći kako je “Loš odgoj” mitskog Almodovara, također na španjolskom otvorio manifestaciju, tradicionalno započinjanu ostvarenjima na engleskom ili francuskom jeziku. Nije prvi puta da se predpremijera filma u natjecateljskom programu održi na početku festivala. Isto se dogodilo sa “Moonvise Kindom”, Amerikanca Wesa Andersona 2012 godine. “Blindnes”, brazilskog reditelja Fernandoa Mereillesa je jednako predstavljeno na početku isto kao i film Wonga Kar Waia iz Honkoga “Bluberry Nights”, 2007. “Moulin Rouge” Australca Baza Luhrmanna je to ostvario 2001 godine a “Basic Instict”Nizozemca Paula Werhoevana 1992.
Jezici -canneski ulog
Predstavljen kao “psihološki thriller” “Everybody Knows”  slijedi priču o Lauri  što sa mužem i djecom živi u Buenos Airesu. Pozvana na obiteljsku svećanost vraća se u Španjolsku, provesti nekoliko dana u rodnom selu. Ali  dočekuju je stari demoni i složene rođačke spone…
everybody-knows-affiche-79aad
Ovogodišnje prvo uspinjanje čuvenim stepenicama Palace Festivala, što se svaki dan pokriva drugačijim, crvenim tepihom, obećava biti glamourozno i uzbudljivo jer su supružnici Cruz- Bardem česti uzvanici slavne filmske smotre na Azurnoj obali. Španjolska glumica je već dobila grupno priznanje za najbolju žensku interpretaciju, zajedno sa Carmen Maurom, Yohanan Cobo, Lolom Duenas, Blancom Portillo i Chuson Lampreara za “Volver” Pabla Almodovara, 2006 godine.
Javier Bardem je primio nagradu za najuspješniju mušku ulogu u “Bintifulu” Alejandra Gonzalesa Inarrifu.
Cruz Bardem
Film je osmo cjelovečernje ostvarenje Asghara Farhadija koji također ne propušta ovu posebnu, filmsku svečanost. Iranski cineast, scenarist i specijalist planetarne, sedme umjetnosti je već nagradjen u Cannesu prije dvije godine za najbolji scenario ostvarenja “Klijent”.
Ceremonija otvaranja 71 izdanja Filmskog Festivala u Cannesu se održava 8. svibnja a slijedi je “Everybody Knows” što će se jednovremeno projicirati u brojnim dvoranama Francuske, dan ranije od zvaničnog predstavljanja.
Dzana Mujadzic iz Pariza za HOP portal