Velika Kladuša pretrpana sirijskim izbjeglicama

0
2795

Iako ga je prestižni svjetski biznis magazin Forbes proglasio jednim od najbogatijih privrednika u Bosni i Hercegovini za 2014. godinu, i desetim u regionu, čija kompanija bilježi prihode od 448,5 mil. konvertibilnih maraka, Senad Džambić vlasnik lanca tržnih centara “Bingo” u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria kaže kako se ne smatra najbogatijim čovjekom u zemlji.

Kada smo posjetili Veliku Kladušu ovih dana, saznali smo da isti u svojoj kući u tom gradu drži veći broj sirijskih izbjeglica.  Oni svi čekaju mig prema zapadu. Poznat je po pomaganju sirotinji.

Šverceri ljudi trljaju ruke jer Kladuša je bila grad iz kojeg su muslimani i Srbi sa Hrvatske strane prevozili prije Kurde ilegalno na zapad. Danas su u Kladuši Sirijci kojima je dosta svega i žele na zapad. Ima ih nekoliko tisuća. To je unosan posao za švercere ljudima. Granica sa Hrvatskom je loše čuvana, loše osigurana, te je Topusko idealan izlaz za izbjeglice prema uniji.

Drugi dio muslimanske populacije izbjegle ratom nalazi se po kampovima za obuku u BiH ,što postaje sve veći problem u samoj BiH. Iranske i alžirske službe djeluju na tome području, a  što sve više brine saveznike i NATO.

Ako tome dodamo činjenicu da se i dodikova ekipa ekspresno obučava uz rusku podršku, a srpska žandarmerija uz izraelske snage, BiH lako može zahvatiti veliki vjerski rat.

Plenki i ekipa uvijek u tim situacijama nemaju rješenja.

HOP