Četnici iz Chicaga financiraju postavljanje spomen ploče na Banovini srpskom šovinistu i luđaku!

0
9138

Na crkvi Svete Petke u Gornjem Sjeničaku planiramo postaviti spomen-ploču Savi Mrkalju ove godine, na ljeto ili u jesen, pošto je to godina dvostrukog jubileja: 235 godina od rođenja i 185 godina od smrti. Slična spomen-ploča je postavljena u Beču gdje je umro, a ova u Sjeničaku bit će identična, na ćirilici i latinici. Autor je akademski kipar iz Beograda Nebojša Mančić, a izradu i postavljanje financira nekoliko porodica iz Čikaga – ističe Svetozar Dančuo iz Čikaga. Inicijatori žele da se u akciju uključi srpska zajednica u Hrvatskoj. Postoji mogućnost organiziranja izložbe o Savi Mrkalju u općinama, gradovima i drugim mjestima na Kordunu. Izložba je pripremljena; sadrži 30 panoa o životu i značaju njegova djela.

Na spomen ploči u Sjeničaku će stajati: “Sava Mrkalj, reformator srpske ćirilice, filololog, pjesnik i monah; 1783. rođen u Sjeničaku, 1833. umro u Beču. Kordunaši iz Čikaga.” Valja podsjetiti da su Kordunaši iz SAD-a i Kanade svojim prilozima najviše doprinijeli obnovi crkve Svete Petke u Sjeničaku.- piše teroristički list Novosti i prenosi srpsko četničko glasilo Banija RS.

Tko je Mrkalj pitali smo beogradskog povjesničara Dragana Ilića:

“Savo Mrkalj – dovoljno je reći samo jedno: bio je prvi i najveći uzor šepavom Vuku Karadžiću i njegov prvi učitelj jezičnih falsifikata. On je praotac srpskih jezičnih krivotvorina i kao takav idol Karadžiću. Imao je kao i hromi Vuk političku krilaticu “Srbi svi i svuda” i završio život kako i dolikuje takvim propalicama – ravno u ludari”.

Ovaj vlajski luđak koji glumi Srbina kao što to dan glumi Miodrag Linta, izbačen je iz A-U pravoslavne crkve. Srpska crkva nije postojala na ovim terenima do 1922. Godine.

Cijelu cirkusijadu plaća jaki  čikaški četnički pokret. U polupraznom selu. Zaseok u okolici Lasinje koju su spalili, opljačkali i sve poubijali nasljednici čikaških četnika u domovinskom ratu.

HOP