Pariz slavi 500 godišnjicu rođenja Tintoretta-Luc Besson usred skandala

0
1842

“Rođenje genija”

Do prvog srpnja pariški Muzej Luxembourg predstavlja fantastična platna prvih 15 godina stvaralaštva venecijanskog renesansnog slikara Tintoretta, posebnom postavkom “Rođenje genija”! Zahvaljujući uspješnoj suradnji Udruženja galskih nacionalnih muzeja Velika Palaca i Wallraf-Museuma pa Fondacije Carboud, iz Kölna, Grad svjetlosti se pridružuje starokontinentalnom obilježavanju 500 godišnjice rođenja velikog umjetnika.

Među najznačajnijim djelima ostvarenja iz mladih dana, zasigurno je čuveno platno “Obožavanje tri kralja maga” danas u svojini madridskog muzeja Prado, ujedno prvo poznato djelo slavnog Venecijanca, naslikano prije umjetnikovog 20 rođendana. U Parizu su izložena i ostvarenja iz plodnih 1550 godina, sto su doprinijela usponu do prvih loza venecijanske, umjetničke scene tog perioda, posebno “Izvorni grijeh” ali i “Princeza” pa “Sveti Georgije i sveti Luis”. Izložba vjerno slijedi prve uspjehe ambicioznog Jacopa Robustija, sto će uskoro postati slavni Tintoretto.
Postavka je podijeljena u sedam tematskih cjelina : “Uzletjeti”, “Ukrasiti salone”, “Privuci pažnju”, “Dijeliti atelje”, “Postaviti na scenu”, “Promatrati skulpture”, “Slikati ženu”!

Odmah se shvate inteligentne, dobro promišljene i razradbene strategije predstavljanja, zahvaljujući kojima je slikar osvojio naklonost kultivirane, znalačke i moćne venecijanske gospode, čiji su mu utjecaji dozvolili raditi za najpoznatije stanovnika Grada doga. Izložba otkriva načine djelovanja i kreativnost genija kao i njegove zajedničke akcije sa slikarom Govannijem Galizzi. Veliki poznavatelj arhitekture, imao je i bliske spone sa teatarskom sredinom. Istaknuta je i umjetnikova velika maštovitost sto je prerastala u mladenačke nemire i duhovna lutanja, sto su se iskristalizirali u nedostojnu potragu – osobnog identiteta! Tintorettov neobičan društveni uspon, rijedak za epohu u kojoj je živio, začuđuje. Ali družeći se sa plemstvom i značajnim osobama svoga vremena, slikar nikada nije zaboravio svoje skromno porijeklo. Njegov nadimak “Tintoretto” znaci “mali farbar”!

 

Začuđujići društveni uspon
Jacopo Robusti je bio rođen 1518 godine u venecijanskoj, obrtničkoj obitelji. Otac je bojio i čistio drugima odjeću a on u prvim godinama života, upotrebljavao materijal za fantastične graffite koje su svi voljeli i hvalili. Kasnije je učio slikarstvo u ateljeu Bonifacioa de Pitali a već početkom 1538, posjedovao osobni atelje u kojem je smišljao kako se nametnuti i prodati sto veći broj platna. Neograničena i istinska nadarenost mu je pomogla uspjeti u tadašnjoj, veoma kozmopolitskoj Veneciji u koju su masovno dolazili umjetnici, sa svih strana svijeta. Napredak je neviđen jer je pripadao kasti “popolani” koja je bila izvan gradskih odluka, bez prava na politička mišljenja i djelatnosti.
Slikar je zahvaljujući umjesnosti i velikoj nadarenosti, pronašao put prema moćnim patricijskim kućama, gdje je neprestano radio u želji otkrivanja i priznanja osobnih umjetničkih sposobnosti. Sluzi se spektakularnim da bi skrenuo pažnju i izdvojio se iz mase anonimnih umjetnika.Svjesno prihvata utjecaje velikih maestra poput Titiana, Raphaela, Michelangela ili Julesa Romaina. Ipak njegova kreativnost bazirana na želji za osobnim stjecanjem iskustava, slobodnoj misli, otvorenosti i prihvaćanju drugih kao i veoma originalnoj viziji umjetnosti, čini slikara jedinstvenim i izvornim.

 

Opojni čaj

Dvadeset sedmogodišnja glumica iz Pariza, upravo je tužila poznatog filmađiju Luca Bessona za nasilje i silovanje. Redatelj, uskoro 60 godišnjak, koji osim u Parizu živi i u Los Angelesu gdje provodi dobar dio godine je preko svog galskog advokata Thierryja Maremberta, poručio kako je” sve to izmišljotina i fantaziranje”. Priznao je da poznaje tužiteljicu koju povremeno viđao ali advokat tvrdi da se Besson “uvijek ponašao pristojno u njezinoj prisutnosti”!
Međutim glumica, čiji slučaj istražuje Prvi odjel pariške pravne policije je obavijestila vlasti i nekolicinu medija, o njihovom susretu od prošlog kraja tjedna, u čuvenom pariškom hotelu “Brtistol”. Nakon šalice čaja osjetila se loše i izgubila svijest. Ujutro se prisjetila da je bila silovana i maltretirana. Dodala je da je sa Bessonom u bliskim odnosima, već dvije godine.Redatelj se ženio pet puta je dugo u braku sa Virginie Silla, sa kojom ima troje djece. Iz prva dva braka ima još dvije djevojčice. Jedino sa Millom Jovovich nije imao potomke.

Neobična karijera

Sasha Luss i Luc Besson

Uspješan poslovni čovjek Luc Besson je od 2012 vlasnik Grada filma, smještenog na sjeveru Pariza koji posjeduje devet studija za snimanje a također je na čelu tvrtke EuropaCorp; Prošle godine je njegov “blockbuster” Valérian imao losu međunarodnu prodaju, sto je tvrtku dovelo u težak položaj. Redatelj je i producent uspješne filmske serije “Taxi” a sprema se snimiti znanstvenu fikciju “Anna” u kojoj će glavnu ulogu imati manekenka Sasha Luss. Ostale uloge će interpretirati Helen Mirren, Luke Evans i Cillian Murphy.
Luc Besson je autor 17 filmskih ostvarenja a 12 puta je bio imenovan za najveće francusko priznanje “César”.Nagrađen je “Césarom” za najuspješniju režiju, 1998 godine zahvaljujući ostvarenju “Peti element”.

Džana Mujadžić