Todorić prebacio svoje vlasništvo na tvrtku u Nizozemsku, zakon piše odvjetnik Atlantic grupe, a mediji obmanjuju javnost

0
6718

Ovako je krenula hajka od samog jutra…prema javnosti u našim mejnšit medijima;

TODORIĆ GUBI AGROKOR I PRIJE NEGO SE POSTIGNE NAGODBA: Na naplatu stiže kredit zbog kojeg je založio skoro sve dionice

Vlasnici PIK kredita navodno nisu zadovoljni prijedlogom nagodbe, a to i ne čudi s obzirom na to da se njome svi dosadašnji dioničari, a posebno Todorić, odriču svojih dionica koje se zapravo poništavaju

Dana 8. lipnja na naplatu stiže takozvani PIK toggle (“payment in kind”) kredit koji je 2014. izdao Adria Group Holding iz Nizozemske u vlasništvu Ivice Todorića. Kao kolateral za njega Todorić je dao 95,52 posto svojih dionica Agrokora. Vrijednost kredita je nominalno iznosila 485 milijuna eura, ali će s kamatama dospjeti na 536 milijuna eura. S obzirom na to da Adria Group neće moći platiti dospjeli kredit, automatski će se aktivirati kolateral te će Todorić ostati bez svojih dionica, piše Jutarnji.

Naime, PIK kredit nije izdao Agrokor d.d., već nizozemska firma u Todorićevom vlasništvu, a on je kao zalog dao svoje dionice Agrokora. PIK kredit je specifičan financijski instrument kojim se dužniku posuđuje novac na temelju založene imovine, dok se otplata uglavnom vrši potkraj ugovornog razdoblja. U međuvremenu se uglavnom ne plaćaju kamate.

Zbog krize Agrokora vrijednost tih kreditnih vrijednosnica do travnja 2017. pala je na tek četiri posto nominalne vrijednosti. Investitori su procjenjivali kako su ti financijski derivati skoro pa bezvrijedni zbog krize u koncernu.

Vrijednosnim papirima se više ne trguje

Jutarnji neslužbeno doznaje da se tim vrijednosnim papirima više uopće ne trguje, a analitičari procjenjuju da ne vrijede ništa.

Tijekom prošle godine su, prema pisanju Bloomberga i specijaliziranom web-portalu Debtwire, Invesco LTD i Canadian pension fund angažirali investicijske banke Moelis i Freshfields kao savjetnike u pregovorima s hrvatskom Vladom, izvanrednom upravom Agrokora i drugim stakeholderima. Neslužbeno se doznaje kako su vlasnici PIK kredita već u ožujku prošle godine mogli aktivirati naplatu istog, onda kada Agrokor nije platio kamate na ime drugih kredita i obveznica koje su tada dospjele.

Naime, u financijskom restrukturiranju potkraj 2016. Afrokor je vezao potencijalnu raniju naplatu PIK kredita s neplaćanjem neke od rata drugih kredita i obveznica. Zbog toga je kreditna rejting agencija Moody’s 2. siječnja 2017. uvrstila i PIK kredit u dug Agrokora d.d. Time je omjer duga i imovine Agrokora skočio, a Moody’s je zato smanjio kreditni rejting kompanije, i to baš u trenutku kad je Todorić dogovarao još jedan sindicirani kredit, piše Jutarnji.

Vlasnici PIK kredita navodno nisu zadovoljni prijedlogom nagodbe

Vlasnici PIK kredita tada nisu aktivirali založno pravo nad Agrokorovim dionicama jer bi tada postali i vlasnici duga kompanije, a u to vrijeme se već počelo pričati o lex Agrokoru.

Upućeni navode kako vlasnici PIK kredita i dalje promatraju cijelu situaciju te da postoji šansa da ovaj put neki od njih aktiviraju založno pravo nad dionicama Agrokora pri nadležnim institucijama u Nizozemskoj, što odgovara činjenici da je Adria Group Holding založio 95 posto dionica Agrokora u vlasništvu Todorića.

Vlasnici PIK kredita navodno nisu zadovoljni prijedlogom nagodbe, a to i ne čudi s obzirom na to da se njom svi dosadašnji dioničari, a posebno Todorić, odriču svojih dionica koje se zapravo poništavaju. To znači da je i njihov kolateral bez vrijednosti.- pise Net. hr, a prenose ostali mediji.

Što je u tekstu čudno?

Tri puta smo pročitala ovaj tekst i pokušavam biti pametna ali ne ide. Kako Todorić gubi Agrokor ako ih u biti preuzima  i dionice njegova nizozemska tvrtka? Prije bi rekli da mudro prebacuje vlasništvo, i posjednji kamenčić u Nozozemsku. On je 100% vlasnik tvrtke u Nizozemskoj.

Drugo Konzumove trgovine su sve prodane kad je kupljen Mercator po sistemu sale and lease back.

I u uopće nisu bili vlasništvo Konzuma, već su mu samo nagomilane obveze iz leasinga. I treće, novac iz tvrtki izvukao je u Nizozemsku, a Konzumovo poslovnje prebacio je u Velpro . U Konzumu se već godinama ništa nije imalo spašavati jer su u Agrokoru sami krediti.

S druge strane Tedeschi je izjavio da Atlantic grupa može podnijeti da se otpuse cjelikupno potraživanje mislimo da je 100 milijuna ako ne i više i onda u cijelu priču ulazi Šavorić, odvjetnik Atlanthc Grupe, koji radi na zakonu kojeg zovu i Šavorićev zakon?

Mislimo da neki odvjetnici odrađuju priču i peru novac (izvlače ga) pod krinkom intelektualnih i savjetničkih usluga. Zato se Dalićka onako glupavo cerekala na jednoj  presici. Nije mogla sakriti oduševljenje!

Top tema  su Ivica Todorić i  Agrokor d.d., točnije u sudskom registru upisano kao Agrokor koncern za upravljanje društvima, proizvodnju i trgovinu poljoprivrednim proizvodima.  Poslovanje Agrokora je formirano na način da u funkciji matice okuplja oko sebe druga trgovačka društva kojima matica upravlja, te samostalno nastupa na tržištu sa objedinjenom bilancom i računom dobiti gubitka, odnosno sa konsolidiranim financijskim izvješćem.  Većinski vlasnik koncerna Agrokor je Adria Group Holding B.V. Nizozemska sa udjelom od 95,52 % – stoji u financijskom izvješću za 2015. godinu.

Na takav način svako od trgovačkih društava koja čine koncern posluju samostalno i neovisno o matici,  imaju obveze i potraživanja,  i svako od njih predaje posebno financijska izvješća, dok se novac prelijeva iz  trgovačkog društva u društvo,  prema potrebi  unutar koncerna.  Ovakvim načinom poslovanja zapravo se stvorila odlična platforma za prikrivanje traga novca, i za poslovanje koje nije moguće jednostavno kontrolirati, naročito uzevši u obzir da unutar koncerna posluju  deseci trgovačkih društava, a svako od njih je vlasnik ili suvlasnik po nekoliko drugih poduzeća. Međutim ono što izgleda teško, nije i nemoguće, stoga smo za potrebe ovog članka istražili financijsko poslovanje nekoliko trgovačkih društava i došli do zapanjujućih otkrića.

Ivica Todorić nije u problemu, niti je u dugovima

U dugovima nije niti njegova obitelj. Imovina u vlasništvu Ivice Todorića, poznati Kulmerovi dvori na kojima je još 24.04.2014. godine bio upisan teret „Agrokor“ d.d. u iznosu od 100.000.000 eur-a koji je brisan iz zemljišnih knjiga z.k. ul. 3626 k.o. Šestine dana 29. travnja 2015. godine,  neopterećena  hipotekama i  teretima  prenešena je na Ivicu Todorića, a potom darovnicom na kćer Balent Ivu i sinove Antu i Ivana Todorića.

agrokor zemljišno knjižni izvadak (2)

Članovima nazdornog odbora njih pet među kojima je i Ivica Todorić, tijekom 2015. godine isplaćena je i naknada u iznosu od 10.399.000,00 kn, pa je gospodin Todorić imao i dobar džeparac. 

Todorić je i 100% vlasnik tvrtke Agrokor projekti d.o.o. a koja tvrtka je u 100% vlasništvu tvrtke Adria Group Holding B.V. Nizozemska – koja, zamislite, ima udjel u Agrokoru d.d. od 95,52 %.

Todorićev novac je u Nizozemskoj

Iz financijskog izvješća koji je objavljen na stranici FINE navedeno je da je Agrokor projekti d.o.o. osnovan 2011 godine, osnivača i vlasnika Ivice Todorića koji je u tom društvu i direktor. Poduzeće u 2014. i u 2015. godini nije imalo zaposlenih.

AGROKOR PROJEKTI - PRELIJEVANJE NOVCA U NIZOZEMSKU, 9,5 MILIJARDI KUNA

Društvo je 2014. godine podnijelo izjavu o neaktivnosti. Iz računa dobiti i gubitka tog društva za 2015. godinu vidljivo je da društvo nije imalo prihoda, dok rashodi iznose 22.058 kn. Tvrtka je imala i drugih rashoda pa je poslovnu godinu 2015. završila sa gubitkom.  Tvrtka je osnovana sa 20.000 kn temeljnog kapitala, odlukom Skupštine društva (Ivice Todorića) temeljni kapital društva  povećan je krajem 2015. godine unosom prava sa 20.000 kn na 5.320.000.000,00 kn.

AGROKOR PROJEKTI - BILANCA RAČUNA DOBITI I GUBITKA - BEZ ZAPOSLENIH, 9,5 MILIJARDI POSLANO U NIZEZEMSKU AGROKOR PROJEKTI - RAČUN DOBITI I GUBITKA - 2015. GODINA - MINUS 240.000 KN I BEZ ZAPOSLENIH

agrokor-zemljišno-knjižni-izvadak-2

Bilanca trgovačkog društva Agrokor projekti d.o.o. ukazuje da to društvo ima nematerijalnu imovunu u iznosu od 9.650.159.640,00 kn. Nematerijalna imovina u iznosu od 9.500.000.000,00 predstavlja 100% udjel u društvu Adria Group B.V. sa sjedištem u Amsterdamu, Nizozemska koji udjel je Agrokor projekti d.o.o.  steklo tijekom 2015. godine.

Od gubitka do dobiti kroz povezana poduzeća, do gotovog novca koji se isplaćuje vlasniku

Odakle društvu Agrokor projekti d.o.o. koje je poslovalo sa gubitkom, koje nije imalo zaposlenih, i koje tijekom 2014. godine nije uopće poslovalo, 9,5 milijardi kuna za kupnju udjela u društvu Adria Group B.V. u Nizozemskoj?

Prema Zakonu o trgovačkim društvima dobit koje neko trgovačko društvo postigne tijekom poslovne godine, može se isplatiti jedinom članu društva, odnosno, pripada vlasniku.  Financijskom analizom petnaestak poduzeća koja su vlasnički povezana sa Agrokorom d.d. vidljivo je da je velik broj trgovačkih društava poslovalo sa enormnim gubicima, npr: A007 d.o.o., Adria Retail d.o.o., Plodovi podravine d.o.o.,  Agrofructus d.o.o., Adriatica.net d.o.o. i dr., dok su, druge tvrtke koje imaju vrlo mali broj zaposlenih ili ni jednog, i koje nisu imale značajn promet, iskazale su dobit u milijunima, a neke i u milijardama. Npr. tvrtka KHA četiri d.o.o, Kor – Broker d.o.o., Karisma Hotels Adriatic d.o.o., Roto ulaganja d.o.o. i dr.AGROKOR PROJEKTI - POVEĆANJE TEMELJNOG KAPITALA - 2015. GODINE

AGROKOR-PROJEKTI-BILANCA-RAČUNA-DOBITI-I-GUBITKA-BEZ-ZAPOSLENIH-95-MILIJARDI-POSLANO-U-NIZEZEMSKU-264x300AGROKOR-PROJEKTI-RAČUN-DOBITI-I-GUBITKA-2015.-GODINA-MINUS-240.000-KN-I-BEZ-ZAPOSLENIH-257x300

Na ovaj način je u dijelu tvrtki koje posluju u sklopu koncerna Agrokor prikazan enormni gubitak pa su te tvrtke bile godinama pošteđene i plaćanja poreza, dok se u drugim tvrtkama kumulirala enormno visoka dobit, koja prema Zakonu može biti isplaćena vlasniku.

Odlična metoda  za  izvlačenje i pranje novca, zar ne?

Todorić nije prvi poduzetnik u Hrvatskoj  koji je osmislio ovakav način prelijevanja novca iz društva u društvo, a potom na račune offshore kompanija – Karisma Resorts International S.A. Panama i   Adria Group Holding B.V. Nizozemska, ali je Todorić imao veliku podršku u sadašnjem ministru Zdravku Mariću, koji je sve do 2016. godine bio zaposlenik Agrokora.

Zdravko Marić, aktualni ministar financija u Agrokoru d.d. bio je zaposlen na funkciji izvršnog direktora Agrokora za strategiju i tržišta kapitala.  Marić je doktorirao 2008. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu upravo na temu „Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća“, pa mu je izvoz novca u offshore kompanije i prelijevanje istog natrag u kompanije u Hrvatskoj očigledno odlično išao. Nesumnjivo je da je upravo Zdravko Marić bio izvršni direktor Agrokora za strategiju i tržište kapitala, i da je bio zaposlenik u periodu kada je novac iz tvrtki koje sačinjavaju Agrokor koncern,  „ulaganjem kapitala“ izvučen u kompaniju Adria Group Holding B.V. Nizozemska i to u iznosu od 9.5 milijardi kuna.

Krediti banaka isplaćeni Agrokoru d.d. dospijevaju na naplatu tek za koju godinu

Agrokorov dug sastoji se uglavnom od dvije Senior obveznice i bilateralnih kreditnih aranžmana s bankama i financijskim institucijama. Obveznice dospijevaju 2019. godine u iznosu od 300.000.000 eur-a, 2020. godine u ukupnom iznosu od 325.000.000 eur-a, dolarski denominirane obveznice dospijeća 2020. godine u iznosu od 300.000.000 USD, i 01. veljače 2020. godine u iznosu od 150.000.000 eur-a. Tri terminska kredita od 90 milijuna eura, 60 milijuna eura, te 60 milijuna eura dospijevaju 16. lipnja 2017. godine, 21. lipnja 2017. godine i 21. lipnja 2020. godine. Kredit SBERbank u iznosu od 600.000.000 eur-a dospijeva 14. ožujka 2021 godine, dok kredit HBOR-a u iznosu od 48,3 milijuna eura koji je isplaćen Ivici Todoriću i njegovim trgovačkim društvima u prosincu 2016. godine  je obavijen velom tajne.

Kredit HBOR-a i eventualni otpisi koje priprema Vlada RH Lex Todorić pasti će na leđa naroda

Upravo ovaj posljednji novac, isplaćen iz novca poreznih obveznika, građana Republike Hrvatske, trebao bi zabrinuti Vladu RH jer će otplata istog, odnosno otpis, pasti opet na leđa građana, koji su i ovako potpuno praznih džepova,  poput svih ostalih kredita koji su otpisani od strane HBOR-a  tijekom predstečajnih nagodbi.

Nejasno je i zašto nad nelikvidnim tvrtkama, koje imaju iskazan gubitak veći od desetak i više milijuna kuna a koje posluju u okviru Agrokor koncerna nije proveden predstečajni postupak ili stečaj, osim ako, one očigledno ne služe isključivo za pranje i prelijevanje novca  s jedne strane, i s druge strane, za poreznu olakšicu koje imaju tvrtke sa iskazanim gubicima, jer one nisu dužne plaćati porez sve dok im dobit ne preraste visinu iskazanog duga.  Tako Agrokor koncern balansira svojim tvrtkama s jedne strane „šminkajući“ bonitet po potrebi, kako bi lakše dobili kredite s kojima posluju, dok s druge strane velik broj tvrtki posluje sa enormnim gubicima jer je novac preko njih izvučen u porezne oaze.

Dokaz tome je i financijsko izvješće društva Agrokor trgovina d.o.o.  koje je za 2015. godinu iskazalo dobit u iznosu od 23.004.501,00 kn a koja se raspoređuje na način da se dobit isplati jedinom članu društva, dok istovremeno te tvrtke duguju dobavljačima milijarde kuna.

AGROKOR-PROJEKTI-POVEĆANJE-TEMELJNOG-KAPITALA-2015.-GODINE

Saniranje Todorićevih obveza i zabrinutost o zaposlenima u čitavoj regiji

Agrokor Grupa sa danom 31.12.2015. godine zapošljava ukupno 55.957 radnika, ali  Agrokor Grupu sačinjavaju i društva Ambalažni servis d.o.o. BiH, Ambalažni servis  d.o.o. Srbija, Dijamant a.d Srbija, Frikom d.o.o. Srbija, Frikom Beograd d.o.o.e.l. Makedonija, Idea d.o.o. Srbija, INIT d.d. BiH, Jamnica d.o.o. Beograd, Jamnica d.o.o. Slovenija, Kikindski mlin a.d. Srbija, Konzum d.o.o. Sarajevo, Kron d.o.o. Srbija,  Nova sloga d.o.o. Srbija, M-profil SPV d.o.o. Srbija, i dr.  Prema svemu sudeći, obzirom da matica Agrokor koncerna ima sjedište u Hrvatskoj, Vlada RH i hrvatski narod bi zakonom koji je u izradi popularno nazvan Lex Todorić sanirali probleme Agrokora u čitavoj regiji i otpisom dugovanja na teret domaćih dobavljača i poduzetnika osigurali Todoriću i Agrokoru novu dobit kojom bi opet nesmetano raspolagao kao i novcem koji je spremio na sigurno, u porezne oaze u Nizozemsku i u Panamu do kojih uvijek može stići  svojim helikpterom ili jahtom.

Objavljeno na HAZUD

HOP