Tvrtka i odvjetnički ured opelješili ovrhom privatnika za dug koji je otišao u zastaru

0
9670

Velikogorički poduzetnik Zoran Žic prošao je ovih dana pravu kalvariju sa ovrhom, zbog čega nam se odlučio obratiti. Zbog duga manjeg od stotinu kuna, kojeg je htio platiti ali mu “nisu htjeli izdati uplatnicu”, s njegovog je poslovnog računa, zajedno s troškovima, ovrhom skinuto gotovo 1300 kuna!

Sve je počelo krajem veljače, kada mu je odvjetnički ured Dunje Belaić-Goleš poslao ovršni prijedlog. Radilo se o neplaćenim računima za pričuvu u stambenoj zgradi u Velikoj Gorici u kojoj ima poslovni prostor.

“Iskreno, nisam ni znao da sam dužan. Radilo se o po nekoliko neplaćenih računa od 2013. do 2018. godine od kojih je većina bila za zastaru, ali u dobroj vjeri jer je to novac od pričuve uplatio sam iznos u cijelosti. Ukupni je dug iznosio 1.343,39 kuna. Čim sam primio to pismo, odmah sam išao zvati odvjetnički ured kako bih im rekao da sam dug spreman odmah platiti u cijelosti bez obzira na zakonsku zastaru jer je to novac za pričuvu. To sam i učinio. No, rekli su mi da će tu sigurno biti i zateznih kamata”, počinje priču Zoran.

‘Nisam mogao vjerovati’

Kaže kako je djelatnicu ureda pitao koliko su te kamate, kako bi i to mogao odmah platiti. No, bez obzira na to koliko je nakgovarao, ona mu taj podatak nije htjela reći, već mu je, kaže, rečeno da će poštom dobiti uplatnicu. Dakle, Zoran je podmirio sva dugovanja i sad je još čekao da mu dođe uplatnica za kamate. No, umjesto uplatnice dočekao ga je hladan tuš kada je došao u banku i shvatio da mu je s računa skinuto preko 1300 kuna!.

Ispostavilo se da kamate iznose 94 kune, a da su meni ovrhom, na ime različitih troškova, uzeli ukupno 1268 kuna. Nisam mogao vjerovati. Neshvatljivo je zašto mi odmah nisu rekli ili napisali koliko moram platiti, jer ja bih to odmah učinio”, kaže Žic.- piše portal 100 posto.

Ipak informacije koje smo dobili u svezi samog događaja puno su jasnije, a u ovom tekstu nisu baš najbolje objašnjene. Tvrtka koja je gospodina Žica opelješila u dogovoru je sa odvjetničkim uredom zove se Upravitelj-stan d.o.o. Znači tvrtka za upravljanje i održavanje zgrada. Shema primijenjena na obitlj Žic je shema za sve građane. Prema tome Zoran Žic je samo jedan u nizu. Srazmjer duga i ovrhe je 1000% različit. Dugu je pripisana i kamata. Kamata je obračunata naknadno umjesto u kompletnom  dugu, nikada nije poslana uplatnica za kamatu, te su zahvaljujući naknadnom obračunu kamate dva puta zaračunati astronomski odvjetnički troškovi. U prijevodu Žic je platio dva puta odvjetničke troškove, prvo za glavnicu, a zatim za kamatu.

Koliko je još takvih situacija? Radi li se tu o sprezi tvrtke i odvjetničkog ureda? Kako je moguće da je skinuti iznos od odvjetničkog ureda za njihove usluge obračuna kamate, a Žic nije dobio račun, te popratni pismeni pravni spis u svezi duga? 

Ipak najvažnija činjenica ;  kako  je dug zastario i svaka osoba može se pozvati na taj zakonski osnov, te na osnovu tog odbiti uvlačenje u financijsko blato čudnih tvrtki i odvjetničkih ureda da bi uplatila minoran dug. Inače vas čeka hrpa gulikoža, koji na osnovu duga od par stotina kuna skinu vam tisuće kuna.

 

HOP