SRAMOTNIM SMANJENJEM KAZNE VASILJKOVIĆU PONIŽENE SU SVE ŽRTVE VELIKOSRPSKE AGRESIJE

0
7005
20.09.2016., Split - Na Zupanijskom sudu zapocelo je sudjenje Draganu Vasiljkovicu, optuzenom za zlocine pocinjene sredinom 1991. u zatvoru na kninskoj tvrdjavi te u veljaci 1993. u Bruskoj kod Benkovca. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

SRAMOTNIM SMANJENJEM KAZNE VASILJKOVIĆU PONIŽENE SU SVE ŽRTVE VELIKOSRPSKE AGRESIJE

Zgroženi smo odlukom Vrhovnog suda RH o smanjenju kazne Draganu Vasiljkoviću, sa 15 na 13,5 godina zatvora.
Uzmemo li u obzir kako je Vasiljković odgovoran i osobno i po zapovjednoj odgovornosti za brojne zločine počinjene nad zarobljenim hrvatskim vojnicima, smatramo kako je visina kazne u ogromnom nerazmjeru težini počinjenih zločina.
Vasiljković je podsjećamo bio samoproglašeni zapovjednik paravojne formacije koja je harala na okupiranom hrvatskom teritoriju, što je u rangu terorističkog djelovanja, neovisno o tome što Hrvatska u određenom vremenu nije proglasila neovisnost od Jugoslavije niti je bila međunarodno priznata.

Sramotnim i za žrtve ponižavajućim smatramo i cijeli proces koji je ovakvoj odluci prethodio.

Iz obrazloženja odluke vidljivo je čak i pravnim laicima kako je već sam optužni prijedlog napravljen s namjerom da se zločini prikriju, a zločinac što manje kazni. Takvo neprofesionalno i možemo slobodno reći aljkavo ponašanje DORH-a i hrvatskih sudova nažalost nije iznimka nego pravilo. Tužna i ružna praksa koja se ponavlja u tolikoj mjeri da se s pravom pitamo radi li se možda ipak o nečem drugom od obične neprofesionalnosti.

Kada je u pitanju procesuiranje hrvatskih branitelja za stvarne ili politički montirane zločine, DORH i sudovi su iznimno profesionalni i revni u dokazivanju krivnje i presudama, stoga smo mišljenja kako na djelu imamo djelovanje parapravosudni sustava instaliranog u hrvatsko pravosuđe čiji su ciljevi daleko od prava i pravde.

Sve žrtve velikosrpske agresije i hrvatski branitelji, a posebno logoraši iz srpskih i crnogorskih logora, ovom su presudom ponovno poniženi, a ovo poniženje od vlastite države boli više od svih rana i svih vrsta zlostavljanja u Vasiljkovićevom i drugim agresorskim logorima.
Udruga obitelji umrlih hrvatskih branitelja RH
Tanja Polić Marković, predsjednica

Udruga udovica hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije
Rozalija Bartolić, predsjednica

Hrvatsko društvo zatočenika srpskih koncentracijskih logora – podružnica Sisačko moslavačke županije
Ivan Lipak – predsjednik

Udruga hrvatskih branitelja RH
Dražen Šemovčan, predsjednik

Udruga veterana Domovinskog rata 150. brigade HV
Damir Loborec, predsjednik

Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara
Zvone Ćurković, predsjednik

‘BRANITEJICE DOMOVINSKOG RATA RH’
Svjetlana Dželalija-Kovačić, predsjednica