Umjetnička Galerija Dubrovnik organizira nesvakidašnju izložbu pod nazivom “Nogomet u hrvatskom slikarstvu”

0
10321

Pošto hrvatska nogometna ekipa čini čuda na Prvenstvu u Rusiji, Umjetnička Galerija Dubrovnik organizira nesvakidašnju izložbu pod nazivom “Nogomet u hrvatskom slikarstvu”.

Izlozba o nogometu u Dubrovniku

Popularni sport je obrađen kao zasebna, zanimljiva i vrijedna tema hrvatskog suvremenog slikarstva pa je uvedena i istraživačka komponenta zahvaljujući Milanu Bešliću i Marinu Ivanoviću, kustosima i ravnateljima poznate galerije, grada pod Srđem. Sadržaj je pokazan na cjelovit i znalački odabran način a posebno je istaknut raspon dug nekoliko desetljeća, za vrijeme kojih su umjetnici nanovo komponirali prizore s igrališta. Dvadeset i pet platna se aktualno izlaze u Galeriji Dulčić Masle Pulitika a organizatori žele skrenuti pažnju na fenomen sto ujedinjuje osobe različitih horizonata, porijekla, načina mišljenja i postojanja. Suvremeni ujedinitelj masa, nogomet je spona psiholoških i emocionalnih sastojaka, svojstvenim cijelom svijetu! Bio je druga pasija Julija Knifera a obožavao ga je i Miljenko Stančić čija dva još ne viđena platna “Dječak s nogometnom loptom” sto kompletira “Dječaka koji hvata loptu”, posebna atrakcija.

Omer Mujadzic
Pokazana su i platna klasika hrvatske suvremene likovne umjetnosti Iva Dulčić, Ljube Babica i dugogodišnjeg profesora, nekadašnjeg direktora zagrebačke ALU, Omera Mujadžića sto se usavršavao na čuvenoj, pariškoj Akademiji ENSBA.
Nisu izostala ni djela Tomislava Buntaka, Marka Vekića, Borisa Švaljeka, Borisa Bućana, Joška Grgura, Denisa Krasković ili Grgura Akrapa.

Džana Mujadžić

HOP