Sigurna plaća i materijalna prava zagarantirana kolektivnim ugovorima nisu dovoljan mamac za rad u državnoj službi

0
7853

(NE)ATRAKTIVNA DRŽAVNA SLUŽBA

I popunjavanje radnih mjesta u državnoj službi sve teže

http://www.sdlsn.hr/wp-content/uploads/2018/07/troskovi_ilustracija_SDLSN.jpg
(SDLSN, 23. srpnja 2018.) Kako Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske saznaje s terena, zapošljavanje u državnoj službi sve je manje atraktivno, posebice kad je riječ o slabo plaćenim poslovima srednje stručne spreme.

http://www.sdlsn.hr/wp-content/uploads/2014/07/sdlsn_www220.jpgOpćinski sud u Čakovcu raspisao je natječaj za radno mjesto administrativni referent – sudski zapisničar, uz plaću od oko 3.800 kuna za osobu s 10 godina staža, radi zamjene službenice za vrijeme korištenja rodiljnog i roditeljskog dopusta.

Međutim, iako su se prijavila dva kandidata, na dan kada je određeno testiranje radi provjere znanja nije se pojavila niti jedna osoba.

Neslavno je prošao i natječaj za radno mjesto informatičara na istome sudu prije nekoliko mjeseci, za sličnu plaću, ali na neodređeno vrijeme. Na natječaj se prijavilo više osoba, dok su se na testiranju pojavile dvije osobe, nakon čega je odabrani kandidat, saznavši kolika bi mu bila plaća – odustao.

Ovi primjeri pokazuju da i posao u državnoj službi u uvjetima (pre)malih plaća gubi na atraktivnosti koju je imao u vrijeme krize. Sigurna plaća i materijalna prava zagarantirana kolektivnim ugovorima očito više nisu dovoljan mamac za rad u državnoj službi, a i zbog čega bi netko nosio etiketu uhljeba za plaću od koje se jedva preživljava.

 

 

Siniša Kuhar, glavni tajnik

HOP