Filmovi iz regije na prestižnim festivalima

0
2338

Raznolikost europskog filma

Muskarci ne placu
Bosanskohercegovački Cineast Alen Drljević, dobitnik oko 15 svjetskih priznanja i nagrada nakon uspješnog učešća na oko četrdesetak festivala i različitih smotri, planetarne sedme umjetnosti za film “Muškarci ne placu”, je među 49 imenovanih redatelja dugometražnih igranih ostvarenja za European Film Awards 2018 godine.
Europska Filmska Akademija i EFA Productions upravo su otkrili 49 fikcija između kojih će se odabrati ovogodišnji “europski Oscar”. Učešće 35 zemalja pokazuje veliku raznolikost starokontinentalnog filma. Dvadeset zemalja članica EFA-e su direktno odabrale predstavnika a lista je dopunjena odlukom selektivnog odbora čiji su predstavnici i stručnjaci Giorgio Coselli/ Italija/, Elise Jalladeau /Grčka/, Christophe Leparc /Francuska/, Jacob NeIiIendam /Danska/, Edvinas Puksa /Latvija/ i Alik Shpilyuk /Ukrajina/ odabrali najnadarenije autore, finaliste za prestižnu nagradu. Na listi je i ostvarenje “Dovlatov” Alexeja Germana kojeg su producirale Rusija, Poljska i Srbija, zahvaljujući Miroslavu Mogoroviću. Među povlaštenim kandidatima je i tursko-njemačko- francusko-bugarsko-makedonsko-bosanskohercegovačka koprodukcija “Divlje stablo kruške” režisera Nuri Bilge Ceylana, nositelja počasnog “Srca Sarajeva” sa nedavnog SFF-a.

Proglašenja u Sevilli
Vise od 35 000 članova Europske Filmske Akademije uskoro će imenovati finaliste za najbolje starokontinentalno ostvarenje, režisera, glumicu, glumca i scenaristu a pobjednici će se proglasiti na Europskom Festivalu Filma u Sevilli, sredinom studenog. Žiri će, ujedno, dodijeliti priznanja najuspješnijem direktoru fotografije, montažeru, dekorateru, kostimografu, snimatelju, kompozitoru, tehničaru zvuka i najnovije -odgovornom za visuelne efekte.
Mila Turajlić s ostvarenjem “Druga strana svega ” osobnoj produkciji ostvarenoj sa Carinom Chichkowsky je među 15 autora dokumentarnih ostvarenja koja,figuriraju među finalistima za najznačajnije Europsko Filmsko Priznanje. Isto kao i hrvatski predstavnik Nebojša Slijepčević sa filmom “Srbenka” u produkciji Vanje Jambrovića, sudionikom mnoštva festivala i markantnih manifestacija sedme umjetnosti.

Džana Mujadžić
Interpretatorica mode
Pariška modna kuca “Balmain” uposlila je uvijek zanosnu Millu Jovovich sto ni sa 43 godine nije izgubila svježinu i dopadljivost pa besprijekoran izgled. Glumica, kreatorica, model, zvijezda je posebnog filma u kojem predstavlja jesenje-zimsku kolekciju poznatog labela pod nazivom “Volumen 1”, kojom je kreator Olivier Rousteing započeo novu komunikacijsku strategiju.
Video je ostvario Jake Nave a fotografije An Le. Na pariškoj konferenciji za tisak, čuveni stilist je istakao :

-Nismo mogli naci bolju manekenku od Mille. Nadarena je a bila je jedna od mojih najdražih filmskih junakinja- nekoliko puta sam vizionarski sva ostvarenja u kojima je glumila. Idealna je predstavnica branda “Balmain” jer je jaka i staložena. Uz sve to je prelijepa a oživljava nanovo moderni i traženi glamour 90 godina, prošlog stoljeća. Posjeduje jedinstven izgled, neodoljiva je i savršeno fascinantna. Ovim projektom smo željeli poslati značajne poruke klijenteli a ona nam je to omogućila. Htio sam pokazati kolekciju na novi i neočekivan način. Sa suradnicima sam odlučio ostvariti koncepcije, sasvim različite od pokazanih. Upotrijebili smo osobnije i konkretnije načine reklamiranja , u posebnom ugođaju. Jovovich je sve izvela na profesionalan i teatralan način.

Manekenka je potvrdila je svoje zadovoljstvo zbog učešća u projektu :

-Na snimanju mi je fotografkinja pokazala mnoštvo mogućnosti kretanja i ponašanja-lupanje stopalima i povlačenje stolica pa promjene mjesta! Redatelj me snimao pažljivo, ističući moje oci, usne, ruke…Pokazao me pod najljepšim svjetlom i u najboljoj formi. Jednostavno sam bila sublimirana pa odlučila postati dio projekta, udruživi i moje kreacije.
Džana Mujadžić iz Pariza za HOP