Nakon Agrokora i Uljanik pada u ruske ruke?

0
2253
Na osnovu afere u finskoj oko Danka Končara i istraživanja finskih novinara došli smo do zaključka kako bi i naš Uljanik mogao završiti u ruskim rukama;
“Potencijalni novi vlasnik   helsinškog brodogradilišta suočen  je s drugom kaznom zbog ruskog vlasništva Arctech Helsinki brodogradilišta, traži se  zapravo novog vlasnika zbog američkih sankcija prema Rusiji.
Jedan od kupaca je potencijalni kontroverzni je hrvatski milijunaš Danko Končar, glavni vlasnik finske čelične tvrtke Afarak.
Afarak je  saznao da je europski konglomerat Kermas u pregovorima za kupnju Arctech Helsinki Brodogradilišta, u kojem je sada ruski vlasnik.
Prošle jeseni, Yle izvijestio je da Finska nacionalni ured za istrage (NBI) istražuje  veze organiziranog kriminala u Kermasa i glavnog izvršnog direktora Danka Končara.
Hrvatski poslovni čovjek je glavni vlasnik i bivši izvršni direktor helstavske tvrtke Metali Afarak Group, nekad poznat kao Ruukki Group. Preliminarna istraga NBI-a još uvijek je u tijeku, tako da nisu objavljeni detalji. Novine Helsingin Sanomat izvješćuju da je osumnjičenost vlasnika otežalo trgovanje dionicama  Afaraka.
Kermas je uključen u brodograđevni sektor u Hrvatskoj.
Arctech je specijaliziran za izgradnju ledolomaca, izgrađeno je  60 posto svih ledolomaca u pogonu diljem svijeta.
Nastojanjem za zaobilaženjem sankcija Izvršni direktor Arctech Helsinki Brodogradilišta Esko Mustamäki odbio je komentirati tvrtku Yle zbog bilo kakvih mogućih otkupnih ponuda.
On je rekao grupi Lännen Media da glavni vlasnik brodogradilišta, ruska United Shipbuilding Corporation (USC), traži novog većinskog vlasnika tvrtke. Mustamäki priznaje da je buduća promjena u vlasništvu nastojanje da se izbjegnu sankcijama s kojima se suočava tvrtka, koja je 100 posto u vlasništvu ruske države.
Predsjednik Vladimir Putin uspostavio je USC uredbom prije deset godina takvo stanje.
Sredinom 2014. godine, Sjedinjene Države nametnule su sankcije  tvrtki kao dio svojeg odgovora na rusku aneksiju ukrajinske regije Krim.
Zbog zamršene financijske posjedovne situacije u tvrtki NBI je  istražio Končara. U prosincu 2016. godine, Helsinški tužiteljstvo odlučilo je da neće podnijeti kaznenu prijavu zbog prijevare s vrijednosnim papirima u samoj tvrtci. Končar tada poriče bilo kakve zloporabe.
Prošle jeseni, pojedinosti o složenim, zamršenim financijskim posjedima Končara pojavile su se u propusnosti  okrkvanjem podataka “Panama Papers”, sugerirajući kako je on tražio prikrivanje svoje moći odlučivanja,  unutar Afarak grupe.
U studenom je skupina dioničara Afarka zatražila reviziju poslovanja Končara unutar grupe i instalaciju novog odbora neovisnog o tajnovitom hrvatskom milijunašu.
Zanimljivo da su finske vlasti u 2015. odbile  nepoznatu hrvatsku tvrtku planiranu za projekt ruske izgradnje nuklearne elektrane Fennovoima, nakon što je utvrdila da je Migrit Solarna pod ruskom kontrolom.”-izvor Uutiset
Iz ove priče se vidi veza Rusa i Končara. Znači li to da i Uljanik zapravo nakon Agrokora isto pada pod ruske ruke?
HOP