U Francuskoj svaki drugi dan umire žena od udaraca bračnog ili životnog suputnika

0
3530

Moje tijelo, moj izbor!

Pored mnoštva kulturnih, sportskih i modnih događaja što plijene pažnju medija cijelog svijeta, ženski protesti održani prošlog vikenda na trgu République u 11 okrugu Grada svjetlosti, privukli su posebno zanimanje javnosti.
Uprilićen je masovni “die-in”, veoma efikasan jer su se na prostranom trgu skupili brojni stanovnici ali i turisti, koji još uvijek opsjedaju Pariz.

Prema riječima Suzy Roitman članice poznatog pokreta “Sve mi”/Nous toutes/, radi se o operaciji “stisnute šake”. Aktivistice su legle na glatke ploče, predstavljajući žrtve spolnog nasilja.

U Francuskoj svaki drugi dan umire žena od udaraca bračnog ili životnog suputnika kao i nepoznatih napadača, koje nikada nije susrela ranije. Učesnice manifestacije su ostavile tragove tijela, koje su im druge žene iscrtale na trgu-bijelom bojom. Ostavljeni su i natpisi o ženskim urbicidima smatranim političkim zločinima. Mnoštvo učesnica protesta nosilo je panoe s natpisima : “Moje tijelo, moj izbor”, “Sve mi zajedno”, “Ne ja ne”!
Kolektiv “Nous toutes” nastao je ujedinjenjem različitih ženskih i feminističkih grupacija kao i članova građanskog društva.
-Godinama manifestiramo ali od nastanka pokreta “Me too” i “Balance ton porc”/Baci tvoju svinju/, nastojimo umnožiti ženske, društvene mreže, aktivirati osobe oba spola koji ne vole ovakvo traženje prava.Cilj je prevencija zločina nad ženama kao i podrška koja nam je potrebna 24 studenog, kada se obilježava međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Organizirat ćemo veliki marš protiv spolnog nasilja, na kojem će učestvovati više tisuća osoba koje će doci u Pariz, iz svih dijelova Francuske.

manifestations-de-femmes-place-de-la-republique-a-paris

Homofob i ženomrzac

Nedaleko od prve manifestacije, također na čuvenom i velikom, pariškom trgu, drugi protesti su okupili brojne učesnike : Brazilke su došle u Europu, najprije u “prijestolnicu” Starog kontinenta, kako nazivaju Pariz, objaviti nedjela Jaira Bolsonera, predsjedničkog kandidata ultra desnice, nedavno izbodenog nožem. Favorit budućih izbora pokrenuo je četiri milijuna Brazilki, koje su se okupile u zajednički pokret pa nakon Brazila, prosvjeduju  u svim svjetskim metropolama.
-Nije  on samo povlašteni kandidat krajnje desnice, već homofob i ženomrzac koji je izjavio kako- ružne žene ne zaslužuju biti silovane! Moramo se organizirano boriti protiv ovakvih izjava- povjerila je Elisa iz Rio de Janeira

Džana Mujadžić iz Pariza za HOP