Razmirice između Mons. Antun Sente rektora Nacionalnog svetišta Sv. Josipa u Karlovcu i autora knjige o generalu Luburiću

0
4289

JOHN IVAN PRCELA: PODVALE SU MI ČITAV ŽIVOT BILE ODURNE

Hrvatskim javnim radom bavim se više od 60 godina. Hrvatskoj javnoj areni sam stupio da na put stanem podvalama koje su vladale među hrvatskim društvima i pojedincima Iseljene Hrvatske. Tko god me osobno poznaje i tko god čita moje vjerske i domoljubne knjige dugi niz mojih članaka,  poznaje me kao otvorena i iskrena čovjeka.

U demantiju prečasnog monsignora Antuna Sente, Rektora Nacionalnog svetišta u Karlovcu, koje je on napisao kao odgovor na objavljenu najavu Mirka Bilića Erića o trima promocijama najnovije knjige ”Sluga domovine” (život i rad generala Vjekoslava Luburića) u Zagrebu, Karlovcu i Splitu 29.9, 10.10 i 22.10 2018. godine (tim redom!) opisan sam kao čovjek koji se bavi podvalama pa sam kao takav podvalio svetištu Sv. Josipa u Karlovcu predstavljanje knjige o generalu Luburiću.

Vrhunsko djelo ”Sluga domovine” izašlo je početkom srpnja ove godine pa Mirko Bilić Erić, Vlado Vladić i ja smo započeli razgovore o održavanju promocija u Zagrebu, Varaždinu, Karlovcu i Splitu. Ja sam krivac što knjiga nije predstavljena u Varaždinu jer sam svim srcem i dušom želio da njeno predstavljanje bude u Karlovcu radi moje posebne pobožnosti prema Sv. Josipu, Zaštitniku Hrvatske, čije glasovito svetište se nalazi u Karlovcu-Dubočcu.

Obratio sam se prečasnome Monsignoru Sente da nam pomogne naći jedan hotel nedaleko od samoga svetišta. Nisam htio povezivati svetište Sv. Josipa sa knjigom o generalu Luburiću!

Monsignor Sente me nije uputio na hotel, već mi je predložio da predstavljanje knjige započne sa Svetom Misom u samom svetištu te da se promocija kao takva održi u dvorani svetišta odmah iza Svete Mise. Mirko Bilić Erić nije bio oduševljen mojim izborom Karlovca. Vlado Vladić, pisac knjige o generalu Luburiću, Mirka je uvjerio da je veliki Božji blagoslov održati predstavljanje u dvorani svetišta i on je tako uvjerio Mirka da pristane da predstavljanje bude održano u spomenutoj dvorani. Dan prije nego je monsignor Sente objavio svoj demanti i poništio naš dogovoreni plan o predstavljanju knjige u Karlovcu, iz kuće Vlade Vladića sam telefonskim putem razgovarao sa monsignorom te mu istaknuo da pripravljeno svjedočenje „Misterij Svetog Josipa u mojemu dugome životu“ ne spada na predstavljanje knjige.

Kad sam ga zamolio da mi dozvoli održati govor poslije Svete mise u svetištu, on je moj govor (koji sam mu već prije od riječi do riječi poslao E-mailom) nazvao suhoparnim. Također mi je rekao je da će mi postaviti nekoliko pitanja koje bi trebao odgovoriti što bi uzelo oko 5 minuta. Pristao sam na monsignorovu odluku i veselio se da će mi se konačno ispuniti životni san da hodočastim u svetište Svetog Josipa.

U četvrtak 27.9. iz kuće Vlade Vladića sam prešao u hotel „Dubrovnik“ u srcu Zagreba. Dok sam se odmarao u hotelu, Jadranka Lučić me nazvala i upoznala s demantijem monsignora Antuna Sente. Demanti me je pogodio toliko da sam mislio da je došao zadnji čas moga života. Cijeli sam život proveo pišući istinu o svome poklanom naraštaju i o misteriju sv. Josipa.

Bližim se 97. rođendanu pa me je kao grom iz vedra neba pogodio demanti monsignora Sente. Opisan sam kao lažac baš iz svetoga mjesta iz kojeg sam taj udarac najmanje očekivao. U tim mučnim trenucima vapio sam kao Krist na križu „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“.

John Ivan Prcela Split, 30.9.2018

HOP