HRVATSKA BI TREBALA BITI BLIŽE ORBANU, A NE EU MAKROU MACRONU!

0
5360

 ANTE GLIBOTA U BUJICI: “Bilo me je sram gledati Plenkovića na Sorboni!”

 

Djeca od 12 godina twitala su i pisala SMS poruke, dok je naš prvi ministar govorio o ulozi Hrvatske u Europakoj uniji – otkriva Glibota…

KAD MEĐUNOŽJE SVRBI PLENKOVICEVOG MEDIJSKOG EKSPERTA

Planković je čitao na ne baš dobro uritmljenom francuskom, jedan je mališan zaspao, a prije njegovog izlaganja voditelj je klincima tri puta rekao “Pssst”, baš kao da su u školi, a ne na slavnoj Sorboni – opisao je atmosferu iz Pariza Ante Glibota, gost Bujice na Z1, inače potpredsjednik Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti…

 

Podsjetimo, drugu obljetnicu mandata, hrvatski premijer Andrej Plenković obilježio je posjetom Francuskoj i susretom s Emmanuelom Macronom te predavanjem na prestižnoj Sorborni, gdje je u utorak 16. listopada bio i najpoznatiji hrvatski stanovnik Pariza Ante Glibota: – O posjeti Plenkovića obavijestio me jedan profesor, nisam uopće znao da je naš prvi ministar u Parizu, o tome je naše veleposlanstvo obavijetilo tek rijetke, odabrane Hrvate, a francuski mediji općenito – to su ignorirali… Na Sorbonu sam došao praktički nepozvan. Kada sam se popeo u dvoranu, osjetio sam dječju graju i odmah sam pomislio kako sam se prevario pa sam upitao nekog čovjeka gdje će biti predavanje predsjednika hrvatske Vlade?! On mi je rekao da sam već u toj dvorani! Ušao sam, a kad tamo – 200-ak djece! Onda je došao neki čovjek i umirivao djecu sa “Pssst!”, kao da smo u školi… Stigao je i Plenković i njegova svita, a u dvorani je bilo samo nekoliko kamera televizijskih postaja iz Hrvatske.  Kamere su postavljene tako da se ne vidi da su u dvorani zapravo – djeca i mene je ta činjenica zgrozila. Onda je naš prvi ministar pročitao tekst na francuskom, ali ne baš sjajno, a govor je bio kopija onoga što je prije nekoliko dana izrekao u Saboru. Okupljena djeca, među kojima je bilo i 12-godišnjaka, toliko su bila nezainteresirana da su neki i zaspali! Kasnije su dvoje njih postavili pitanja, s ceduljica!

 

PLENKOVIĆ KAO BLISKOISTOČNI ŠEIK!

 

I Glibota je premijeru postavio pitanje, ali ne s ‘ceduljice’ i odgovor, naravno, nije dobio: – Rekao sam mu da je ocrtao jednu ružičastu sliku situacije u Hrvatskoj, a svi znamo da je ona obrnuta pa me zanima kako se desilo da je Plenkoviću u dvije godine mandata otišlo 10 posto populacije?! Samo mi je demagoški odgovorio da se isto događa u svim zemljama koje su ušle u EU. To nije istina, pa sam mu pokušao postaviti i drugo pitanje, ali mi nisu dali…

 

Dan ranije, hrvatski veleposlanik u Parizu, kontroverzni Filip Vučak, organizirao je svečani cocktail party za Andreja Plenkovića: – Bilo mi je čudno kako naš premijer putuje s tako brojnom svitom, a zemlja je u krizi. Ponaša se kao kakav bliskoistočni šeik! U Parizu je pokazao neviđenu bahatost, doveo je na partijanje brojne članove svoga kabineta i njihove obitelji, probrane novinare… To je sve za mene bilo šokantno.

 

Glibota, inače sjajan prijatelj pokojnog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana, prisjetio se kako je to bilo kada bi Franjo dolazio u Pariz: “Kada je dr. Franjo Tuđman prvi puta došao, bio je sam, sa Hrvojem Šarinićem. Dočekao sam ih na aerodromu, došli su nekim skromnim avionom… Sjeli smo u dva auta, bez velike pompe, dr. Tuđman se sastao s predsjednikom Mitterrandom i o tome su izvjestili svi relevantni francuski mediji…

 

HRVATSKA BI TREBALA BITI BLIŽE ORBANU, A NE MACRONU!

 

O Plenkovićevom posjetu Parizu nije izvjestio nitko bitan – otkriva Glibota i pojašnjava: – Vodeći francuski mediji – i novine i televizije – nisu objavili ni slova, ni riječi! Eto, koliko je Plenković bitan u toj Uniji na koju se neprestano poziva.

 

Na pitanje kako on ocjenjuje dvije godine vladavine Andreja Plenkovića, Glibota je izjavio: – Mislio sam da je sa Milanovićem završilo razdoblje najgore Vlade, ali s Plenkovićem vidimo da je čak i lošije! Hrvatska pod Plenkovićem propada, nedostaju nam osnovne premise jedne ozbiljne politike. Hrvatska bi trebala biti bliže solucijama koje nudi Orban, a ne Macron!

 

Glibota je u Bujici usporedio hrvatsku politiku nekad i sad: – Hrvatska politička elita danas ne postoji. Vodi nas grupa netalentiranih diletanata! Imao sam nadu da će se Plenković okružiti pametnom ekipom jer je proboravio dosta vremena u Europi pa se to od njega i očekivalo. Međutim, on se okružio sam poluidiotima!

 

KUŠČEVIĆU NE BI DAO NI STADO OVACA, A KAMO LI MINISTARSTVO!

 

Glibota se posebno okomio na ministra uprave Lovru Kuščevića: – Ne bih mu dao niti jedno stado ovaca, a kamo li jedno ministarstvo! Samo ponavlja kao papagaj ono što govori Andrej Plenković… To je stil i duh tih ljudi. S druge strane, u Hrvatskoj postoje briljantni intelektualci koji žele dobro Hrvatskoj, ali ih se ne vidi. Ne žele se baviti politikom pa da ih narod uspoređuje s nekim Kuščevićem.

 

Komentirajući slučaj Todorić i njegovo izručenje Hrvatskoj, Ante Glibota je otvoreno iskazao sumnju u poštenje premijera Plenkovića: – Cijela situacija s Agrokorom je jedan indicirani delikt. Andrej Plenković nije spasio ništa, nego je samo očistio hrvatsku imovinu i poslao je u Nizozemsku. To je jedan kriminalni čin! O tome je pisao i Financial Times, Plenkovićevu Vladu nazvali su mafijaškom, ali to u Hrvatskoj nitko ne prenosi… Mislim da bi slučaj Agrokor u Remetinec trebao odvesti Andreja Plenkovića, a ne Ivicu Todorića!

 

Na primjedbu voditelja da većina ipak drži kako je Plenković, unatoč liberalnom svjetonazoru, pošten, Glibota je spremno odbrusio: – I ja sam to mislio! No, činjenice ga, nažalost,  demantiraju. Plenković je obogatio grupu ljudi oko sebe, svojih prijatelja, kumova, odvjetnika… Svi su se oni namirili, a ja vas pitan – na račun koga?! Fondovi su već iz Hrvatske izvukli milijarde i dovode nas u nezavidnu poziciju. Prema tome, to jest jedan kriminalni čin.

 

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:

 

https://youtu.be/91jdFsgFzbQ

HOP