Šverc: Otkrivamo kako su Srbi prodavali oružje, stoku i hranu muslimanima u BiH za vrijeme rata

0
3405

Kako mediji mogu varati javnost najbolje se vidi u činjenici da je muslimanska većina u Bihaću za vrijeme rata dobivala hranu i streljivo od pobunjenika sa srpske strane.

Šefovi SAO Krajine su išli u okupirani  Slunj i Kordunski Ljeskovac odvesti 5 korpusu Armije BiH municiju i hranu za šverc -govori nam pravoslavac sa Banovine.

Mještani današnje općine Gvozd i Vojnić  kao i moje komšije, pa sve do Gline svi su išli  prodavati muslimanima 5 korpusa hranu i municiju. Životarilo se od šverca.

Litra rakije prodavala se  15 do 20 maraka, vreća brašna od 80 do 100 maraka,  jaja su koštala  2 marke, litra benzina 10 maraka, dizel čak i 15 maraka .

Kad je frka bilo muslimanima za oružje 1 bomba koštala je 10 maraka, metak 1 do 3 marke komad,  cigarete šteka 30 -4o maraka i tako redom.. toliko o srpskom poštenju i dobivenoj pomoći od Srbije.

I danas se bratime ti isti  lopovi sa obje strane.

Sredstva za špricanje kukuruza i žitarica su se  švercala iz Hrvatske preko Kupe u čamcima i na limenoj buradi, Srbi kupovali tim kanalima otrove  i pesticide . Eto ti sad , u ratu pucaju jedni po drugima a šverc prolazi  bez problema…krave su se prodavale muslimanima po 3000 do 5ooo maraka uz rijeku Glinicu kod Crnog potoka. Najprije kupe  stoku iz Velike Kladuše ekipa od Fikreta Abdića zvanog Babo, pa preprodaju braći u 5 korpusu. A zapravo zaraćene strane! -ispričao nam je Srbin sa Banovine,  situaciju za vrijeme rata. Inče taj kraj u izolaciji nije mogao opstati bez crnih kanala, poglavito enklava oko Bihaća.

Danas su ti putevi poznati za šverc robe iz BiH, dodikove paradržavice, kao i šverc migranata .

HOP