Carinska uprava prepuna nestručnog kadra SDP-a i HDZ-a i uhljebnica obiteljskog kriminala

0
19683

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju 01.07.2013. godine, u Carinskoj upravi je provedena nova Sistematizacija radnih mjesta, koja je donijeta u skladu s novim ustrojem Carinske uprave.

 

Novi ustroj bio korjenit i sveobuhvatan, tako da se je promijenilo sve, od naziva ustrojstvenih jedinica (carinarnice su postale područni carinski uredi, unutar njih su osnovani po prvi puta carinski uredi, nestale su sve ranije carinske ispostave i osnovane su službe za robno-granične procedure.

 

Dakle, svi carinski službenici su raspoređeni u novi ustroj i Sistematizaciju, i nitko nije ostao na starom radnom mjestu jer dotadašnja radna mjesta nisu više postojala, dakle svi službenici su ostali bez radnog mjesta.

 

Novim ustrojem Carinska uprava, Područni carinski ured Rijeka osim Područnog carinskog ureda Rijeka u svom sastavu ima i Carinski ured Rijeka, Carinski ured Pula i Carinski ured Gospić.

 

Ministarstvo financija, Carinska uprava nakon ulaska u EU osim manjeg obujma carinskih poslova vezanih uz granicu s BiH i lučke poslove postaje inspekcijska služba za obavljanje poreznih i trošarinskih nadzora a 2014. godine preuzima i ovlasti ukinutog Državnog inspektorata kao što su trgovina, usluge, turizam, neregistrirana djelatnost i dr. Danas čak radi i porezni nadzor fiskalizacije gdje je naplata PDV-a u mjesecu kolovozu pala za 12% zbog nezakonitih postupanja Carine na terenu.

 

U svezi navedenog navodimo nove primjere starih carinskih običaja i veza instaliranja umreženih i podobnih rođačko interesno političkih a ne stručnih carinskih službenika od 01.07.2013. godine do danas.

 

Anton Uljar, bivši ravnatelj Carine, rekorder po zapošljavanju rođaka u Rijeci i Istri u Poreznoj upravi i Carini je 01.08.2016. godine vraćen na rukovodeće radno mjesto voditelja Službe za nadzor u Carinskom uredu Rijeka iako nema dovoljno iskustva u poslovima poreznog nadzora.

 

Andrej Franulović, dvostruki igrač, prvenstveno vaterpolo sudac i zamjenik pročelnika Područnog carinskog ureda Rijeka. Na plaći u carini a putuje po svijetu kao vaterpolo sudac zadnjih 15 godina i ubire također debele honorare. Nakon napornih putovanja u Carinu se dođe odmoriti. Nakon toga po otkazu Ivana Kraljića političko rođačkim vezama instaliran na njegovo mjesto pročelnika Područnog Carinskog ureda Rijeka. Instaliran od Branka Bačića šefa saborskog kluba HDZ-a, veza je otok Korčula mjesta Prigradica i Blato odakle su obojica , a Franulovićev otac je bio doktor Branku Bačiću i njegovom bratu. Instaliran na mjesto zamjenika pročelnika za vrijeme SDP-ove vlasti i Slavka Linića, a napredovao na još jače mjesto pročelničko za vrijeme vlasti HDZ-a. Također prijatelj sa Andrejom Ćukovićem sadašnjim njegovim pomoćnikom i povezan sa Milijanom Brkićem Vasom, Vladom Galićem savjetnikom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za nacionalnu sigurnost, poznatom po špijunskim aferama Kameleon i SMS. U dogovoru s njima on postaje pročelnik a Ćuković njegov pomoćnik. Stručnošću i znanjem jako deficitaran i pod kapacitiran. Nikad nije radio u poslovima inspekcijskog, poreznog i carinskog nadzora.

 

Andrej Ćuković, trostruki igrač, glavni politički kadrovik za Područni carinski ured Rijeka, posebno ovlašten za sve prljave poslove od ravnatelja Carinske uprave Hrvoja Čovića u dogovoru s Milijanom Brkićem Vasom i Vladom Galićem, koji je kratko bio na mjesto predstojnika granične Carinske ispostave Rupa na granici sa Slovenijom, koja je također ukinuta ulaskom RH u EU, ali je taj neiskusni službenik svejedno kvalitetno instaliran na vrlo visoko i odgovorno rukovodeće mjesto Voditelja Službe za nadzor u Područnom carinskom uredu Rijeka, iako je imao samo godinu dana rukovodnog iskustva. Nikad nije radio u poslovima inspekcijskog i poreznog nadzora. Instaliran preko Željka Jovanovića kundaka za vrijeme vlasti SDP-a kao član stranke, a nakon toga dolaskom vlasti HDZ-a prebacuje se u HDZ-e i instaliran je na rukovodeće mjesto pomoćnika pročelnika Područnog carinskog ureda Rijeka preko Milijana Brkića Vase prijatelja od Vlade Galića koji ima stan u Opatiji gdje dolazi često u čijem okruženju živi Ćuković u Ičićima inače otac mu ima Vilu Klara s 30-tak ležaja koje iznajmljuje i gdje se besplatno spava, jede, pije i čašćava naprijed navedene, a u društvu je viđan i brat predsjednice Kolinde Grabar Kitarović inače kućni prijatelj od Ćukovića.

 

Alen Benazić, živi u Puli, raspoređen na rukovodeće mjesto zamjenik pročelnika, Područnog carinskog ureda Rijeka, udaljeno više od 100 km, ima na raspolaganju službeni automobil koji koristi po potrebi. Više puta zbog toga prijavljivan institucijama RH, čak i ODO-u Rijeka. Zaštićen i nikad sankcioniran. Specijaliziran između svega ostalog i za ljudske potencijale u Carinskoj upravi. Pisac prepisanih članaka u Carinskom vjesniku za što dobiva debelu novčanu naknadu. Pisac i tvorac godinama identičnih nezakonitih rješenja u ponovljenim postupcima o rasporedu i premještaju carinskih službenika koja su već poništena uz eventualno dodatno obrazloženje i djelomično usvajanje žalbi bez promjene u izreci rješenja a bez provedene zakonite procedure iako je više puta upozoren od Ministarstva uprave, Upravne inspekcije o nezakonitom postupanju. Nema dovoljno iskustva u poslovima inspekcijskog i poreznog nadzora.

 

Ivica Pilipović, instaliran na rukovodeće mjesto pomoćnik pročelnika Područnog carinskog ureda Rijeka uvijek na rukovodećim radnim mjestima, tetak mu je kontraverzni riječki poduzetnik Mirko Pavičić, Linićev i Obersnelov prijatelj. Dok je radio u RGP Luka Rijeka bio dobar prijatelj sa špediterima kojima je pogodovao. Instalirao nećaku od Pavičića na rukovodeće radno mjesto Voditeljice Odjela za koncesije Sabinu Eškinju koja je preuzeta 2014. godine iz ukinute Financijske policije. Sabina Eškinja stručnošću i znanjem jako deficitarna i potkapacitirana. Nikad nije radila na poslovima carinskog nadzora. Ivica Pilipović je glavni krivac u aferi koja je završila u namještenom kaznenom postupku koji se trenutno vodi protiv grupe carinika i špeditera, a što se zataškava.

 

Robert Špiljak, je raspoređen kao voditelj Odjela za računovodstvo, novi službenik u carinskoj upravi, premješten iz MORH, nikada radio u Carini i carinskim poslovima, nakon toga instaliran na rukovodeće mjesto voditelj Službe za ljudske potencijale. Inače časni sudac HDZ-a. Prijavljivan ODO-u Rijeka zbog malverzacije s POS-ovim stanom i krivotvorenim prebivalištem zbog čega je i prekršajno kažnjavan. Supruga Dubravka Kukolj Špiljak mu radi kao šefica Općih poslova u MUP-u RH, Policijska uprava Primorsko-Goranska zbog čega nije procesuiran. Instaliran od pročelnika Ivana Kraljića kućnog prijatelja.

 

Vesna Mance, raspoređena kao voditelj Službe za provedbu tarifnih mjera, bez rukovodnog iskustva na takvim poslovima, kasnije instalirana na rukovodeće mjesto kao voditelj Službe za nadzor u Područnom carinskom uredu Rijeka. Nikad nije radila u poslovima inspekcijskog i poreznog nadzora. Instalirana od Andreja Ćukovića jer su zajedno radili na graničnom prijelazu i „dobro su surađivali“. Stručnošću i znanjem jako deficitarna i pod kapacitirana.

 

Natalia Fraćin, raspoređena kao pomoćnica predstojnika Carinskog ureda Rijeka, kratko rukovodno iskustvo kao predstojnik ispostave Omišalj, nikada nije radila u poslovima inspekcijskog i poreznog nadzora. Kratko je bila predstojnica carinske ispostave Omišalj, koja je ispostava također ukinuta, ali je ta službenica u tom trenutku naglo napredovala te je instalirana na rukovodeće mjesto pomoćnice predstojnika Carinskog ureda Rijeka, a iduće godine je postala i predstojnica Carinskog ureda Rijeka. Nikad nije radila u poslovima inspekcijskog i poreznog nadzora. Instalirana od Ivana Kraljića, pročelnika Područnog carinskog ureda Rijeka jer je „položila na usmenom“ kod Kraljića u kancelariji.

 

Svjetlana Orak, raspoređena kao voditeljica Službe za trošarine u Područnom carinskom uredu Rijeka, kasnije instalirana na rukovodeće mjesto predstojnice Carinskog ureda Rijeka. Muž joj je vlasnik špedicijske tvrtke Sološped d.o.o., zbog čega je konstantno godinama u sukobu interesa surađujući s njim. Instalirana je preko Andreja Ćukovića zbog starih zasluga pogodovanja na granici. Nema dovoljno iskustva u poslovima inspekcijskog i poreznog nadzora.

 

Zoran Lovrović, koji je, nakon što je ukinuto radno mjesto predstojnika Carinske ispostave Pošta Rijeka kvalitetno instaliran i raspoređen na rukovodeće mjesto Voditelja Službe za operativno-komunikacijski centar.

 

Silvano Cvitanović, živi u Rijeci, raspoređen na rukovodeće mjesto predstojnik carinskog ureda Gospić, udaljeno više od 100 km, ima na raspolaganju službeni automobil. Putovao u Gospić samo 1 dan u tjednu a primao plaću kao da je svaki dan putovao u Gospić dok je ostale carinske službenike slao svaki dan na put. Neki su podnijeli tužbe za navedeno maltretiranje i dobili su naknadu štete u isplati razlika u plaćama s kamatama, plaćene dnevnice, plaćen dodatak za rad na terenu, plaćene prekovremene sate, plaćen smještaj i dr. Za nastalu financijsku štetu nije odgovarao niti on niti njemu nadređeni. Putovalo se u Gospić svaki dan bez putnih naloga za što isto nitko nije odgovarao od rukovodećih službenika. Nakon toga je ukinuto to putovanje u Gospić. Nikad nije radio u poslovima inspekcijskog i poreznog nadzora.

 

Zdenka Klepić, raspoređena kao voditeljica Službe za nadzor u Carinskom uredu Rijeka, bez ikakvog rukovodnog iskustva, nakon toga ekspresno je instalirana na rukovodeće mjesto intervencijom ravnatelja Carine Hrvoja Čovića, budući su iz istog kraja Slavonije, rođačko zavičajne veze, na još veće rukovodeće mjesto predstojnica Carinskog ureda Rijeka. Nema dovoljno iskustva u poslovima inspekcijskog i poreznog nadzora.

 

Vanja Cuculić Vicelja, raspoređena kao voditeljica Službe za trošarine u Carinskom uredu Rijeka, bez rukovodnog iskustva. Nikad nije radila u poslovima inspekcijskog i poreznog nadzora. Nema dovoljno iskustva u poslovima inspekcijskog i poreznog nadzora.

Također instalirana od Ivana Kraljića, pročelnika Područnog carinskog ureda Rijeka jer je „položila na usmenom“ kod Kraljića u kancelariji.

 

Ivan Kraljić, pročelnik Područnog carinskog ureda Rijeka od 2009. do 2016. godine, po potrebi član SDP-a i HDZ-a i uvijek pročelnik, instaliran od tete Katice Ivanišević, bez rukovodnog iskustva na mjesto najprije zamjenika pročelnika pa nedugo zatim i pročelnika Područnog carinskog ureda Rijeka, pod zaštitom prijatelja Dorisa Hrasta iz ODO-a Rijeka, šefa kriminalističke policije Željka Kruneša, šefa Prekršajnog suda u Rijeci Davora Grotića, bivšeg djelatnika SOA-e Rijeka Livia Tončinića. Namještao porezne nadzore trošarina kod poduzetnika koji se bave naftom. Podnosio namještene kaznene i disciplinske prijave protiv svojih službenika da bi zaštitio svoju korupciju i kriminal. Spavao sa svim ženama koje su kasnije instalirane na rukovodeća mjesta. Inače alkoholičar kojeg se moglo i može naći svaki dan u kafićima preko puta Carine u Rijeci od 10-16 sati a nakon toga u oštariji kod Baće na Trsatu. Sve veze i poznanstva mu nisu pomogle jer je dobio ove godine otkaz u Carini zbog malverzacija i korupcije u svezi nafte i naftnih derivata, što je naravno zataškano.

 

Ratimir Božić, voditelj Službe za unutarnju kontrolu, bez rukovodnog iskustva, instaliran na rukovodeće mjesto od Andreja Ćukovića s kojim je radio na graničnom prijelazu a da bi Ćuković imao sve pod kontrolom u Područnom carinskom uredu Rijeka i da bi mogao podnositi namještene disciplinske postupke protiv onih koji ukažu na nezakonita postupanja i malverzacije s rukovodećim radnim mjestima u Carini Rijeka, Pula i Gospić, nepravilnostima u nezakonitom provođenju inspekcijskog nadzora, prekršajnim postupcima i ostalim poslovima carine. Stručnošću i znanjem jako deficitaran i pod kapacitiran, nasilan u službi, više puta prijavljivan zbog toga. Nikad nije radio u poslovima inspekcijskog, poreznog i carinskog nadzora.

 

Boris Barbalić, voditelj Službe za mobilne jedinice Rijeka. Jedini u RH sa višom stručnom spremom na takvom odgovornom rukovodećem mjestu uz pomoć političkih i rodijačkih veza i poznanstava uspio biti instaliran na tako važno rukovodeće mjesto iako nema visoku stručnu spremu. Supruga mu je sestrična od Darija Vasilića, smiješka gradonačelnika Krka. Istu je preko Vasilića koji je kućni prijatelj sa Tihomirom Kraljem bivšim zamjenikom ravnatelja carine i suprugom zamjenice ODO-a u Rijeci Jasne Jurković Kralj kojem je za to mjesto Barbalić poklonio građevinski teren na Krku. Također mu je veza i prijatelj Zlatko Jurina, kojeg je upoznao godinama odlazeći u Zagreb kao poseban stručnjak za projekte carine preko EU fondova koristeći službeni automobil KIA u privatne svrhe po cijele dane, dobivajući dnevnice koje je morao kasnije vratiti. Inače Zlatko Jurina je bivši ravnatelj ukinute Financijske policije iz Velikog Trgovišća, veliki HDZ-ovac koji je Barbaliću zaposlio suprugu Tanju Barbalić u Financijsku policiju, a nakon ukidanja je raspoređena u Poreznu upravu u Rijeci. Nakon toga je diplomirao u Puli na fakultetu koji je ukinut i ima sumnjivu diplomu visoke stručne spreme koju krije kao zmija noge. Član je PGS-a kojeg je predsjednik Dario Vasilić. Za vrijeme Slavka Linića vedrio i oblačio po carini i predstavljao se kao SDP-ovac s nadimkom Linićev i Kraljev egzekutor. Dočekivao po Krku zajedno s Ivanom Kraljićem navedenu ekipu čašćavajući ih u privatnim restoranima na račun gazdi, a nakon toga se spavalo besplatno u njegovim apartmanima u Baškoj. Podmetao kaznene i disciplinske postupke protiv svojih kolega da bi prikrio svoju stručnu spremu i da bi zadržao funkciju. Nikada niti jedan predmet koji je radio nije završio. Nikada nije radio u poslovima inspekcijskog, poreznog i carinskog nadzora. Stručnošću i znanjem jako deficitaran i potkapacitiran.

 

Boris Klarin, voditelj Službe za nadzor u Carinskom uredu Rijeka, nakon toga instaliran ekspresno na rukovodeće mjesto voditelja Službe za mobilne jedinice Rijeka. Instaliran od Andreja Ćukovića, zbog starih zasluga i pogodovanja na tako odgovorna rukovodeća mjesta iako je cijelo vrijeme radio u Službi za tarife. Dakle nikada nije radio na poslovima inspekcijskog, poreznog i carinskog nadzora. Za vrijeme radnog vremena presvlači se u trenirku i satima hoda po lungo mare u Rijeci, Trsatskim stubama i po Kukuljanovu. Nitko ga za ništa nije pitao iako to svi znaju. Zaštićen od Andreja Ćukovića. Stručnošću i znanjem jako deficitaran i pod kapacitiran. Sklon vikanju na službenike i vrijeđanju zbog čega je više puta prijavljivan.

 

Sandra Čače, dobra prijateljica s Franulovićem i Pilipovićem bila uvijek na rukovodećim radnim mjestima, raspoređena na rukovodeće radno mjesto predstojnica Carinske Ispostave Luka Rijeka za vrijeme izbijanja najveće korupcijske afere 2013. godine s tekstilom iz Kine. Nakon toga instalirana na još veće rukovodeće radno mjesto voditeljica Odjela za prodaju robe u Službi za carinsko prekršajni postupak. Ispod svakog kapaciteta za radna mjesto koja obavlja. Nikad nije radila u poslovima inspekcijskog i poreznog nadzora. Instalirana od Ivana Kraljića, pročelnika Područnog carinskog ureda Rijeka jer je „položila na usmenom“ kod Kraljića u kancelariji.

 

Robert Bogović, instaliran na radno mjesto šefa Službe za unutarnju kontrolu Carinske uprave preko Tihomira Kralja bivšeg zamjenika ravnatelja Carinske i Porezne uprave. Andrej Ćuković i Vlado Galić su mu zaposlili suprugu Aleksandru Herceg-Bogović u Agrokor. Kadrovira po Carinskoj upravi i zataškava sve prijave i postupke koji se vode protiv rukovoditelja u Carini o njihovom nezakonitom postupanju. Inače je došao u Carinsku upravu iz SOA-e s kojom i dalje surađuje. Uzgaja i prodaje pse preko njuškala odnosno bavi se neregistriranom djelatnošću.

 

Zaključno, u novoj Sistematizaciji od 08.07.2013. godine na položajna-rukovodeća radna mjesta u Područnom carinskom uredu Rijeka raspoređeni su službenici koji uopće nisu imali ili su imali nedovoljnog iskustva i oni koji imaju loše ili nikakve reference po političko-rođačkim vezama u odnosu na druge stručne carinske službenike i svi zajedno su rođačko, politički i prijateljski interesno umreženi i povezani.

 

Ovdje posebno treba istaknuti da su pojedini carinski službenici organizirani kroz SINDIKAT o svemu naprijed navedenom obavještavali i obavještavaju nadležne institucije (ministar Financija i njegov kabinet, ravnatelj Carinske uprave, Ministarstvo uprave, Upravna inspekcija, Pučki pravobranitelj, Hrvatski sabor, Odbor za predstavke i pritužbe, ODO u Rijeci. Neki su samo upozoravali na nezakonitosti a kod nekih se još vode postupci.

 

Nastavlja se.

HOP