Chanel slavio modu Egipta u Metropolitanu

0
2189
NEW YORK, NEW YORK - DECEMBER 04: A model walks the runway at Chanel Metiers D'Art 2018/19 Show at The Metropolitan Museum of Art on December 04, 2018 in New York City. (Photo by Dia Dipasupil/Getty Images)

Kolekcija “capsule” čuvene pariške, modne kuće Chanel, ove godine je organizirana u poznatom Matropolitan Museumu u NYC-u.

Posvećena “Umjetničkim obrtima”, naglasila je raskoši i sjaj starog Egipta. Muzej je ove godine široko otvorio vrata starokontinentalnim modnim meštrima, pa su kreatori kuće Saint Laurent te Versacea, prethodili Chanela, sto je spustio svoje sadržajne kofere- u Grand Central.

Događaj je prilika za 85 godišnjeg Karla Lagerfelda, odati poseban hommage umjetničkom centru Sjeverne Amerike, “Gradu koji voli i cijeni zbog energičnosti, zraka, ljudi, arhitekture, konfuzije i izmiješanosti!-kako ističe. New York je danima bio oblijepljen plakatima žene odjevene u slavni kostim “Chanel”, s vijencem na glavi i bakljom, sto podsjećaju na Lady Liberty.

S kolekcijom je kayser svjetskog fashiona naglasio Egipat, jedinstvenim dekorom. U središtu monumentalne dvorane instalirano je svetište Dendour, darovano SAD-u da izbjegne potop zbog brane Assouan.

Kao sto je reinterpretirao klasike kuće, Lagerfeld uz drevne reference, pokazuje veoma hollywoodsku viziju Egipta, isto kao sto je Davne 1963 godine, genijalni Joseph Mankiewicz snimio glamurozni film “Cleopatra”, s Elizabeth Taylor i Richardom Burtonom.

Nesvakidašnje kombinacije

Njemački designer je ukomponirao DNA pariškog branda s faraonima, znalačkim slaganjem odjeće! Manekenke je odjenuo u Chanelov prepoznatljivi kostim i tradicionalnu egipatsku bijelu opravu, zamjetljivu na stanovnicama iz davnog doba, zahvaljujući zidnim freskama.Modele je nosila i Kaia Gerber, kćerka Cindy Crawford, glazbenik Pharell Williams dok su u publici bila mnoštva zaštitnih “lica”” kuće Chanel, poput Penelope Cruz, Marillon Cotillard, Lily-Rose Deep.
Kolekcija “Umjetnički obrti” od 2002 godine putuje po planetarnim metropolama.Valoriziranje obrtništva i specifičnosti visoke mode od proizvođaća perja, preko kreatora rukavica do dekoratera, upozorava na složenost i posebnost djelatnosti. Pariška kuca, među najpoznatijim u svijetu, oformila je i odjel nazvan “Parafachion” sto spaja posebne nabavljače. Novom kolekcijom i mali obrtnici pokazuju osobni značaj i neizbježnost jer reflektiraju i ostvaruju, njezinu privlačnost i raskoš! Karl Lagarfeld je još jednom uvjerio klijentice i publiku u svoj dobar ukus i umjesnost, kombiniranjem jakih boja i pozlaćenih detalja, sto ne djeluju vulgarno niti napadno.

Video : https : //youtu.be-/Vzix_zFNp8/
Umjetnik budućnosti

Poznati, veoma popularan i čitan pariški dnevni list “Libération”ništa manje slavan radio France Inter, upravo su izdali novu van serijsku knjigu od stotinu strana, o umjetna inteligenciji naglašavajući zdravlje i ljudsko tijelo.

Bilal peinturesBilal u Parizu
Zanimljiva mišljenja i tvrdnje znanstvenika i teoretičara o ubrzanom razvoju umjetne inteligencije, utopijama o nadljudima, snovima o besmrtnosti navodno raširenim u Californiji, kolapsologiji ili “deep ecology”, algoritmima  stvaraju osobnu stvarnost…ilustrirao je najpoznatiji galski autor stripa, koreograf, redatelj, designer, slikar, kostimograf, koreograf, porijeklom Ljubušak Enes Bilalović, alias Enki Bilal.

Obožavatelj futurizma i novih, tehnoloških dostignuća, Bilal je u rujnu izdao novi album “Bug” a do početka prošlog mjeseca je izlagao dopadljive crteže i skice, oko 200 neobjavljenih ostvarenja, u poznatoj pariškoj galeriji Barbier & Mathon, koja je također izdala skupocjenu knjigu uradaka porijeklom Hercegovca, za kojeg stručnjaci tvrde -da je sposoban na jedinstven način, ostvariti inteligentne crteže i kombinirati ih s osobnim, veoma složenim refleksijama suvremenog svijeta, kao i budućeg.

Džana Mujadžić