Preprodavači nekretnina pripadaju štajerskim Raiffeisen bankama – ili Raiffeisen menadžerima kao privatnim osobama

0
5748

-Mogao bi baciti pogled u službeni hrvatski popis poduzeća. Tamo možete naići na preprodavače nekretnina koje pripadaju štajerskim Raiffeisen bankama – ili Raiffeisen menadžerima kao privatnim osobama. Televizijski novinar Mikić dosad je u dva slučaja uspio dokazati da njihove tvrtke kupuju kuće čiju je prisilnu pljenidbu prije toga provela njihova banka.

Jedna od njih je RBL Immobilien. Tvrtka ima sjedište u hrvatskom gradu Varaždinu, a njezin suvlasnik je Raiffeisenbank Leibnitz. Voditelj su direktori Reiffeisena Eugen Roth i Peter Wippel. RBL je kupila kuću za čiju je pljenidbu prije toga zahtjev podnijela Raiffeisenbank Leibnitz.

Druga takva tvrtka je Gnas Realitaten GmbH, također sa sjedištem u Varaždinu. Tvrtka se vodi kao vlasništvo dvojice hrvatskih odvjetnika, a vode je tri zaposlenika Raiffeisenbanke Gnas: upravitelji Herbert Marbler i Stefan Zeller te prokurist Heinz-Peter Markowitsch.

Treća takva tvrtka zove se Hipoteka GmbH, čije je sjedište u gradu Čakovcu. Suvlasnici su joj August Walter i Ivana Kranjc. Walter je umirovljeni direktor Raiffeisen banke u St. Stefanu. Ivana Kranjc je 74-godišnja Slovenka, koja se u ovoj priči spominje kao najvažnija kreditna posrednica. Prema člancima objavljenim u hrvatskim novinama, Kranjc je zajedno s nekoliko suradnika profitirala od prodaje desetak nekretnina.- tvrdi Nenad Koljaja

I dok suce njihovi kolege suci oslobađaju odgovornosti i obveze podmirenja štete koju su nanijeli svojim nezakonitim radom (krivotvorenjem) a tzv. “obične građane” kažnjavaju za stihove, trupce, a nisu pošteđeni ni psi koji laju, na Trgovačkom sudu u Zagrebu vodi se stečajni postupak u kojem tvrtka – stečajni dužnik iz Petrinje ima značajnu imovinu. Na tu imovinu su HBOR i Fond za razvoj odobrili 38.000.000,00 kn i isplatili odobreni kredit na račun u drugoj zemlji, dok je račun tvrtke kojoj je kredit odobren bio blokiran. Nekoliko godina kasnije pokrenuto je namirenje na imovini, i to prodajom imovine na dražbi, a imovinom je “neograničeno i slobodno” upravljao stečajni upravitelj iz Ivanić Grada. Protiv njega je prije nekih dva mjeseca podignuta optužnica, i protiv njegovog sina jer je stečajni upravitelj prodao nekretninu vrijednu 38.000.000.00 kn za 5.200.000,00 kn, od kojeg novca je 3.650.000,00 kn zadržao za sebe kao nagradu za svoj rad, a nešto više od milijun kuna uplatio na žiro račun tvrtke njegovog sina. Novi stečajni upravitelj je podignuo tužbe i prijedloge za ovrhu, i u tim postupcima su donešene pravomoćne presude kojim se nalaže bivšem stečajnom upravitelju da vrati iznos veći od milijun kn, a njegov račun i račun od sina su blokirani na temelju pravomoćnih presuda. Novac od 2012. godine do danas nije vraćen, ali stečajni upravitelj, unatoč dugu, i unatoč pravomoćnim presudama i pravomoćnoj optužnici, i dalje obavlja posao stečajnog upravitelja.

Čestitam predsjedniku Trgovačkog suda Nini Radiću na revnosti, iako je upoznat sa malverzacijama stečajnih upravitelja koji krivotvore dokumentaciju i procjene nekretnina, i kradu novac, i dalje obavljaju poslove stečajnih upravitelja.-Nada Landeka.

HOP