Finci zamrzavaju Končarovu imovinu, a u Istri je on strateški partner!

0
12208
Prema Helsinškom sudu privremenom odlukom donesenom 3. prosinca 2018. godine, Helsinški upravni sud zabranio je izvršenje uvjetne novčane kazne D. Končara kako bi  se imovina Končara mogla zaplijeniti, ali ne i prodati. Zamrzavanje imovine Končara je pokrenuto, dok u Hrvatskoj ovaj čovjek je strateški partner. Do svega je došlo prema finskim izvorima zbog neizvršenja standardnih uvjeta otkupa dionica finske tvrtke i time se prouzročila  moguća šteta dioničara.

Javna obavijest od strane FIN-FSA o odluci u svezi Končara objavljena je u Službenom glasniku Gazeta 11. travnja 2018. godine,  Končar se smatrao da je obaviješten o odluci sedmoga dana od objave obavijesti, 18. travnja 2018. Rok koji je Končaru naveden da pokrene ponudu  za kupnju  dionica istekao je 18. svibnja 2018. godine.

Končar je uložio žalbu na odluku Upravnom sudu u Helsinkiju, odluka nije pravno valjana. Upravni sud još nije riješio Končarov apel. Upravni sud zatražio je izjavu FIN-FSA o žalbi Končara do 30. srpnja 2018. godine.

Odluka FIN-FSA o izricanju uvjetne novčane kazne može se izvršiti
usprkos žalbi, osim ako upravni sud ne odredi zasebno ili suspendira
izvršenje odluke. U praksi provedba odluke FIN-FSA znači da je uvjetna novčana kazna naložena plaćanjem.
Prilikom podnošenja žalbe, Končar je također zatražio zabranu izvršenja.  Helsinški upravni sud odbacio je  žalbu za zabranu izvršenja.
http://www.finanssivalvonta.fi/en/Supervision/Administrative_sanctions/Supervisory_measures/Pages/Default.aspx
Izvršenje uvjetne novčane kazne
Dana 9. srpnja 2018., FIN-FSA je naložio Danku Končaru da plati osnovnu svotu
uvjetnu novčanu kaznu u iznosu od 40.000.000 eura i dodatni iznos od 10.000.000 jer nije objavio ponudu do 18. svibnja 2018. za kupnju  dionica ili da dostavi valjani razlog izbjegavanja obaveze.