Zemlje EU povlače novčanicu od 500 eura koja se najčešće koristi za financiranje terorizma i pranje novca

0
3161

Na lošem glasu

Krajem mjeseca većina glavnih europskih banaka zaustavlja protok novčanica od 500 eura, za mnoštvo  je zemalja  novčanica sinonimima sumnjivih djelatnosti i financijskih pronevjera!

 

Za tri tjedna, nakon 17 godišnjeg postojanja, tiskanje i upotreba papirnatih novčanica od 500 eura zvanično se završava.

Centralna Banka Europe i 19 zemalja zone se je odriču .

Njemačka i Austrija će biti iznimke jer nastavljaju upotrebu.Aktualno se koristi samo 2,4% od starokontinentalnog imetka.

Iako nema veliku upotrebu, predstavlja promet od 261 milijardu eura, sudeći po podacima iz BCE-e.

Sretni vlasnici novčanica purpurnih boja, neće imati ograničen datum vraćanja i moći će ih dugo koristiti. Centralna Banka Europe naznačuje da je novčanica na “lošem glasu” u svim zemljama euro zone pa će biti izbjegavana.

Navodno pospješuje “pranje” prljavog novca i ilegalne financijske operacije, posebno iz terorističkih izvora! Zato je prozvana “saveznicom velikog i malog banditizma”!

Uzimajući u obzir da “novčanica stvara zabrinutost jer može pospješiti kriminalne djelatnosti”, Centralna Banka je  svibnja 2016 godine odlučila o njezinom položaju pa se programiranje zaustavlja, za nekoliko dana.

Neodlučne, Austrija i Njemačka nisu usvojile novost. Stanovnici obje države vole upotrebljavati gotov novac pa danas plaćanje u gotovom predstavlja 80%, odnosno 85% ostvarenih tranzicija.

Kod Francuza se u gotovom placa samo 68%. Federalna Njemačka i nacionalna Austrija će se, ipak, odreći sporne novčanice 26 travnja, kako bi mogle garantirati ispravnost novčanih tranzicija ali i radi logističkih razloga.
Zadnjih godina Europejci su uglavnom, izbjegavali gotov novac ali i privlačnost bankarskih kartica. Okolnosti se na početku 2019 godine radikalno mijenjaju zahvaljujući beskontaktnom plaćanju s povećanjem od 156% financijskih akcija. Na Starom kontinentu, Njemačka prednjači u plaćanju gotovim novcem, sa 103 eura po glavi stanovnika, dok Francuzi odvajaju samo 32 eura.

Nijemci su i zahtijevali tiskanje novčanice od 500 eura koja je zamijenila onu od 1000 maraka, gotovo jednake vrijednosti.

Džana Mujadžić iz Pariza za HOP