Skandalozno neznanje ustavnih sudaca u svezi referendumskih inicijativa

0
9872

Ustavni sud u ponedjeljak se proglasio nenadležnim, te je odbacio tužbu Građanske inicijative Narod odlučuje o inicijativi “referendumu o promjeni izbornog sustava”.

Konačna odluka o raspisivanju referenduma time je prepuštena Saboru.

Gost Dnevnika Nove TV, Miroslav Šaparović, predsjednik Ustavnog suda komentirao je odluku.

Je li po vama završena priča s referendumskim inicijativama? Hoće li Ustavni sud ikada više o tome raspravljati?

To ne možemo znati dok Hrvatski sabor ne odluči što će. Hoće li prihvatiti ovo izvješće Vladi i utvrditi da nisu ispunjeni uvjeti za referendum ili ako bude imao neke dvojbe, obratiti se Ustavnom sudu i pitati jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma i je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom.

Glavni uvjet za referendum je tih 10 posto. Vlada tvrdi da toga nema. Mogu li u Saboru odlučiti da će pitati Ustavni sud jesu li ta pitanja i 10 posto u skladu s Ustavom? Mogu li i to napraviti?

Samo ako su u dvojbi. Ustav je jasan, Hrvatski sabor će raspisati referendum ako to traži 10 posto birača u Republici Hrvatskoj. Ako nema 10 posto birača nema ni referenduma. Isto tako Ustavni zakon kaze da će Ustavni sud na zahtjev Sabora, kad to traži 10 posto građana, odlučiti jesu li ispunjene prepostavke i je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavnom. Ako nema deset posto birača nema ni referenduma.-piše Narod hr.

Danas su objavljena dva rješenja Ustavnog suda RH. Iako je Ustavni sud čuvar Ustava nažalost donio je nekoliko potpuno pogrešnih zaključaka.

Najteža pogreška je tvrdnja kako je Hrvatski sabor ovlašten utvrditi da li je prikupljeno 10 % potpisa birača. Taj stav je u izravnoj suprotnosti s člankom 95. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

Jedino i isključivo Ustavni sud može utvrditi da li je ispunjen ustavni uvjet o 10 % potpisa.

Drugi pogrešan zaključak je opravdanje da se zaključkom Hrvatskog sabora Vladi RH povjeri provjera potpisa. Nadležnosti Vlade RH se, prema čl. 83. st. 2. Ustava RH, propisuju organskim zakonom, a nikako zaključkom. Iz nekih vanpravnih razloga se Ustav i drugi propisi tumače i primjenjuju selektivno.- Prof. na pravnom.fakultetu Osijek Mato Palić

HOP