´Bujica objavila šokantne dokumente: Mentor Kolinde Grabar-Kitarović radio je za UDBU!

0
10692

Anton Grizold, slovenski profesor i Kolindin mentor na doktoratu, u Udbi je imao kodno ime ‘Gane’, a za potrebe jugo-komunističke tajne policije špijunirao je američki Kulturno-informativni centar u Ljubljani! 

Autentičnost dokumenta pod oznakom ‘DRŽAVNA TAJNA’ i ‘STROGO POVJERLJIVO’, od 25. travnja 1985. godine, koji je objavljen u Bujici i koji govori o tome kako je Služba državne sigurnosti u Ljubljani vrbovala Antona Grizolda, u emisiji je potvrdio vodeći slovenski istraživač komunističkih zločina i publicist Roman Leljak.

Leljak je na Z1 donio još jedan dokument iz kolovoza 1986. godine, iz kojeg se također vidi da je Kolindin mentor sa FPZ-a udbašima prenosio informacije protiv Amerikanaca, koje je prikupio na putavnju u SAD-u: – U izvještaju sa putovanju u Ameriku, Službi državne sigurnosti u Ljubljani Grizold je prenio informacije o svim svojim koracima, cijelom putovanju i sastancima, Leonardu Williamsu i drugim Amerikancima koje je špijunirao. Spominjao je i vojne baze u koje su ga vozili… S Udbom je razgovarao o svojim kontaktima i razgovorima u State Departmentu…

PROFESOR GRIZOLD: KODNO IME ‘GANE’, BROJ DOSJEA 05883, UDBI SE JAVIO DOBROVOLJNO!

 “Nije isključeno da je Grizold osim za Službu državne sigurnosti bišve države, radio i za vojnu sigurnosnu službu JNA i da je bio i KOS-ovac,” izjavio je Leljak i osvrnuo se na sadržaj objavljenih dokumenata: “Radi se o tome da je Udba sumnjala da Grizold radi za organe sigurnosti JNA i imali su indicije da je za vrijeme služenja vojnog roka u Karlovcu postao suradnik vojne obavještajne službe. Osobno sam o tome razgovarao s generalom Marijanom Kranjcom, koji je bio načelnik 9. armijske oblasti za sigurnosnost i on mi je potvorio da Grizolda vode u evidenciji suradnika! Iz tih podataka proizlazi da je Anton Grizold bio dvostruki agent i da je istodobno radio za Udbu i KOS. Udba je i službeno pitala vojne organe vode li ga kao svog suradnika, no, JNA je odgovorila negativno. Ipak, trebamo znati da je JNA u to vrijeme o mnogima odgovorala negativno, jer nisu htjeli Službi državne sigurnosti otkriti sve svoje suradnike…“

Udbaški dosje Antona Grizolda redakcija Bujice dobila je iz visokih političkih krugova u Sloveniji, a Leljak je sve potkrijepio spsiskom suradnika Udbe koji je slovenski SUP sastavio 1987. godine, a na kojem je, pod brojem 285135 zaveden i kontroverzni profesora Grizold. Leljak je javno objavio broj njegova dosjea, kao i šifru pod kojom je surađivao sa Udbom: – Gotovo 60.000 Slovenaca je na razne načine surađivalo s Udbom. Broj dosjea Antona Grizolda je 05883. Kodno ime bilo mu je ‘Gane’. Uz njegovo ime je i oznaka 14.000, što znači da je bio registrirani suradnik, izvor podataka Udbe.

Kolindin mentor Anton Grizold od Udbe je dobio pozitivne karakteristike, označen je kao “mlad i perspektivan kadar”, a prema navodima iz dokumenata koje je pred kamerama pročitao Leljak “u Udbu se javio dobrovoljno”!

ISPLELI KRUG OKO KOLINDE…

Anton Grizold se u Komunističku partiju učlanio 1975. godine, bio je specijalist za samoupravljanje i marksizam, a završio je Općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu. Neko je vrijeme studirao u Beogradu. U Hrvatskoj je predstavljen kao “veliki stručnjak” za međunarodne odnose, a bio je i dekan na ljubljanskom Fakultetu za sociologiju, političke znanosti i novinarstvo.

Grizold je poznat u Sloveniji, jer je bio i ministar obrane, a u javnosti se uvijek pojavljuje kao ‘veliki znalac’ i komentator, svakom loncu poklopac,“ govori Leljak uz napomenu da i u Hrvatskoj ima takvih ‘analitičara’.

Na zagrebački Fakultet političkih znanosti došao je po preporuci bivšeg Mesićevog savjetnika Vlatka Cvrtile. Zajedno sa Cvrtilom i bivšim Josipovićevim savjetnikom Sinišom Tatalovićem, Grizold je koautor više knjiga. I Grizold i Tatalović članovi su komisije za doktorat Kolinde Grabar-Kitarović. Prema navodima iz emisije, Anton Grizold dugo godina je veliki prijatelj i s Budimirom Lončarom, a u Sloveniji se smatra kadrom Milana Kučana, slovenske inačice Stipe Mesića.

“Svi oni ispleli su krug oko Kolinde,” smatra Leljak i čudi se hrvatskim službama kako na vrijeme nisu upozorile predsjednicu da joj je mentor radio za komunističku tajnu policiju: ”Netko je predsjednici morao dati savjet i upozoriti je da joj mentor treba biti netko drugi, ako se već odlučila ići na doktorat. Zapadnim službama tako nešto uopće nije normalno i na takve se stvari mora paziti. Ako sam ja mogao doći do ovih podataka, mogli su i oni…“

Do udbaškog dosjea Kolindinog mentora redakcija Bujice došla je istražujući Budimira Lončara, nakon što je predsjednica odbila odgovoriti na pitanje novinara što misli o dodjeli Medalje Grada Zagreba bivšem jugo-komunističkom ministru vanjskih poslova…

Leljak je u emisiji potvrdio da je Grizold bio i ostao u sjajsnim odnosima s Budimirom Lončarom, koji je na neki način poveznica između slovenskog profesora i hrvatske predsjednice: – Možda je netko baš htio da ona s  ovom ekipom priprema doktorat i da bude ta koju će oni savjetovati, da i dalje mogu biti s njom na vezi i da na taj način utječu na politički život u Hrvatskoj. Oni tako rade… Teško je razumjeti da takav čovjek postane mentor jedne predsjednice, u koju su mnogi polagali nade da može promijeniti ovu Hrvatsku. Udba je bila jaka i ostala je jaka i nažalost, nemamo pravih političara niti političke volje da se ta stvar promijeni.

SLOVENIJOM VLADAJU KUČANOVCI, A HRVATSKOM MESIĆEVCI!

“Sličnosti Mesića i Kučana su te da su jedan i drugi bili predsjednici i imali su svoje korijene u Udbi. Kao takvi su nadzirali i još uvijek nadziru, ključne političke procese u dvije države i mentori su aktualnih vladajućih garnitura,“ usporedio je stanje u dvije države Roman Leljak, uz konstataciju da Slovenijom vladaju ‘Kučanovci’, a Hrvatskom ‘Mesićevci’.

Kao ključni proces koji nam treba, naveo je – lustraciju: – Baš se na ovom primjeru vidi da za lustraciju nikada nije kasno! Još uvijek možemo usvojiti  zakon koji bi ljude koji su bili evidentirani kao suradnici Udbe isključio iz javnog i političkog života. Grizolda možemo vidjeti i kao istaknutog člana Komunističke partije i kao suradnika komunističkih tajnih službi i da je provedena lustracija u Hrvatskoj i Sloveniji, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas ne bi bila u ovoj neugodnoj aferi.

Leljak isto tako smatra da bi trebalo lustrirati ključne osobe na ljubljanskom Fakultetu za sociologiju, političke znanosti i novinarstvo, kao i na zagrebačkom FPZ-u: –Fakultet na kojem je Grizold bio dekan poznat je kao škola totalitarizma, na kojoj su se školovali Udbaši. Kasnije su rukovodili i politikom i medijima… Sigurno bi se isto moglo reći i za Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Ti fakulteti su rasadnik Udbe.

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:

https://youtu.be/ZeWNrx5HJjs

Velimir Bujanec

HOP