Član novosadskog NSP-a podiže prijave protiv hrvatskih navijača i franjevaca te naziva ravnateljicu šapskog muzeja ustašom!

0
10017

Član NSP-a iz Subotice Branko Ćirjaković na svojemu je fb profilu objavio vijest Slobodne Subotice da je Subotičanka Nela Tonković imenovana za ravnateljicu Narodnog muzeja u Šapcu, uz komentar: ‘Čestitam Šapcu na direktoru ustaši’.

nela tonković

Predsjednik DSHV (Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini) Tomislav Žigmanov, zastupnik u Skupštini Vojvodine Nemanja Šarčević i portal Slobodna Subotica u utorak zatražili reakciju državnih tijela i oštro osudili uvredu koju je Ćirjaković javno izrekao o Neli Tonković, povjesničarki umjetnosti i članici uredništva časopisa za književnost i umjetnost “Nova riječ” koji izlazi na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

Uvrede na račun Nele Tonković, istaknute kulturne djelatnice, osudili su i zastupnik Skupštine Vojvodine Nemanja Šarčević te portal Slobodna Subotica koji je zatražio da se kazneno goni Branko Ćirjaković, dužnosnik Narodnog slobodarskog pokreta, uposlen u subotičkom javnom sektoru, zbog širenja govora mržnje i izazivanja nacionalne i vjerske mržnje. Tim povodom u javnost iznio je “zabrinutost koju pripadnici hrvatskoga naroda u Republici Srbiji posljednjih nekoliko mjeseci intenzivnije osjećaju“ te da se “glasovi koji dolaze s političke ekstremno desne margine najučestalije se u posljednje vrijeme mogu čuti iz Subotice, grada koji je središte kulturnog i političkog života Hrvata u Vojvodini“.

Iz priopćenja predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova izdvajamo: “Konkretno, jezovite poruke koje osoba Branko Ćirjaković sa svojih naloga na društvenim mrežama kontinuirano upućuje pojedinim pripadnicima hrvatske zajednice u Republici Srbiji i njihovim institucijama izazivaju nesigurnost i strah. Posljednje koje navodimo jest njegov napad na bivšu ravnateljicu Suvremene galerije u Subotici Nelu Tonković, nazvavši je ‘ustašicom’, te verbalni napadi na predstavnike i članove Katoličke crkve, dodatno su unijeli nemir u pripadnike hrvatske nacionalne zajednice.
Predstavnici ekstremističkih grupacija ne biraju riječi kada je u pitanju negativno etiketiranje hrvatske zajednice u Srbiji, najčešće ih pogrdno nazivajući pripadnicima vojnih snaga Nezavisne države Hrvatske (..)”

Ćirjaković je inače kazneno prijavio “franjevačku crkvu zbog promovisanja Alojzije Stepinca”, kako je napisao u još jednom svom fb statusu. Ćirjaković je naravno gorljivi antifašist koji obožava partizanštinu, a u stvari je poludjeli velikosrbin.ćirjaković1 ćirjaković2 ćirjaković3

ćirjaković

Taj isti Branko Ćirjaković, je prošlo ljeto u Subotici podnio kaznenu prijavu protiv “nepoznatog počinitelja zbog širenja vjerske i nacionalne netrpeljivosti” u kojoj se “zahtijeva od policije da hitno pronađe počinitelja i da ga privede pravdi“, navodi se u priopćenju objavljenom na portalu NSP-a “slobodarski.rs“ čije je sjedište u Novome Sadu. “Nepoznati počinitelj” je nosio majicu s likom Thompsona, u tome je bio sav njegov krimen..

U Srbiji očito, baš kao u Hrvatskoj, postaje sve popularnije Hrvate nazivati – ustašama…

HOP