Index žali za partizanskim spomenikom u čast koljača katolika, kojeg je napravio režimski kipar koji je bana Jelačića ´spremio´u kutiju s petokrakom

0
4528

 

Smrdex prije tri dana objavljuje žalopojku o prije 27 godina miniranom, navodno  “najvećem partizanskom spomeniku u svijetu” – kojega, tragične li sudbe, više hvala Bogu nema:

“Prije točno 27 godine srušen je monumentalni partizanski spomenik, remek-djelo jednog od najvećih hrvatskih kipara 20. stoljeća Vojina Bakića.  Riječ je o Spomeniku pobjedi naroda Slavonije, izgrađenom 1968. godine. Kada je otkriven, bio je najveća postmodernistička apstraktna skulptura u svijetu.  Spomenik je podignut u čast poginulim partizanskim borcima i žrtvama fašističkog terora s prostora Slavonije, a službeno je posvećen Šestom slavonskom korpusu NOVJ-a. Nalazio se na Papuku, koji je, kao i ostale planine koje okružuju Požešku kotlinu, bio jedno od žarišta partizanskog pokreta i služio kao sigurna zona za tisuće ljudi koji su bježali od ustaškog progona.  Rad na spomeniku Bakić je započeo 1957. Bio je visok 30 metara, a izgrađen je od nehrđajućeg čelika. 21. veljače 1992. srušen je do temelja. Po iskazima očevidaca, spomenik su srušili pripadnici 123. brigade Hrvatske vojske nakon punih pet dana miniranja.”

Ovaj komunjarski medij misli kako može, kao i njegovi uzori masovni ubojice i koljači Staljin i Tito u II. svjetskom ratu, prijeći na pobjedničku stranu, proglasiti se “antifašističkim”, pa im je odmah sve dozvoljeno?! Titov komunizam bio je totalitarni režim od kojeg se EU civilizacijski, moralno i zakonom ogradila kao od svakog drugog totalitarnog i nehumanog zločinačkog režima, a sve one koji takve režime propagiraju i veličaju, najoštrije osuđuje – kao što bi trebalo osuditi i Index.hr i njihove novinare koji sustavno, u skoro svim svojim člancima (pa i u ovom) provode politiku veličanja totalitarnih režima protivnu zakonima Europske unije! Umjesto toga, smrdex-index provodi tu nekakve istrage i govori o očevicima kao da se radi o nekom kaznenom djelu koje treba istraživati?! Pa, ako žele istragu, evo je:

Imati “najveći partizanski spomenik” je sramotno, a ne hvalevrijedno, time se može dičiti samo pokvareni medij kao smrdex, a lažna je smrdexova postavka da je Vojin Bakić jedan od “najvećih hrvatskih kipara 20.st.” Kao što sam prije godinu dana napisala o njemu – smatram ga jezivom moranom spodobom, čija umjetnost ne opravdava njegovo gadljivo političko konvertiranje kako vjetar puše, ali uvijek u svoju osobnu korist. Po mom stručnom mišljenju značaj njegovih djela nije samo prenapuhan, već i totalno minoran – ne zbog ideologije koju je kao umjetnik odlučio veličati, već i zbog ove jednostavne činjenice: Vojin Bakić ništa originalnoga nije sklepao, on je samo osluškivao trendove i slušao Partiju. Neosporan talenat kojeg je pokazao na početku, sam je temeljito poništio svojom službom u propagandi komunističke ideologije te sustavno srušio sve što je na početku umjetnički izgradio. Ovaj režimski kipar Vojin Bakić je po nalogu komunističke zločinačke partije sakrio skulpturu bana Josipa Jelačića na glavnom zagrebačkom trgu, obukavši ju u drvenu kutiju na koju je na vrh nalijepio petokraku. Je li smrdex ikada pisao o tome?!

 

Naš diplomat veliča jugokipara Voju koji je prodao dušu za petokraku i sakrio spomenik Jelačiću (za KPJ on je bio ustaša)

Taj partizanski spomenik je davno miniran s debelim razlogom; on je bio napravljen u spomen Nikole Demonje, “partizanskog osloboditelja” Požege koji je usput poubijao i povješao na stotine nevinih Hrvata u požeškom kraju. Poznato je kako je Demonja ulazeći u Požegu sa svojim partizanima pjevao: “od Požege do Lipika ne smje biti katolika…”  Osim toga, spomenik se nalazio u Kamenskoj gdje je za vrijeme Domovinskog rata bio podignut i četnički logor u kojemu su mučeni i ubijani Hrvati. Smrdexovi novinari – jeste li ovih par “sitnica” zaboravili napomenuti u svojem članku u kojem veličate Titovu zločinačku partizaniju i njihove “oslobodilačke” koljače – ili ste ih namjerno izostavili?! Treba li hrvatski narod i njegovi branitelji trpjeti još i spomenike tim istim koljačima i velikosrpskim agresorima, koji su se u čak dva rata pod znakom iste petokrake iživljavali nad Hrvatima?!

Ingrid Runtić, mag.art.

HOP