Kosor nekada podržavala Bleiburški skup, sada je protiv!

0
4275

VIDEO! Vladimir Fuček, preživjeli sudionik Bleiburga, u Bujici odgovorio Jaci Kosor: “Netko je završio časničku akademiju, a netko kumrovečku partijsku školu, jasno je da su ovi drugi protiv komemoracije!

Nema nikakve razlike izneđu onih koji su nas mučili i ubijali na Bleiburgu i Križnom putu ‘45. i onih koji su to isto radili u Vukovaru i po logorima u Srbiji tijekom Domovinskog rata – izjavio je Bujici na Z1 televiziji Vladimir Fuček, počasni predsjednik ‘Hrvatskog domobrana’ i potpredsjednik PBV-a.

Fuček je sa svega 17 godina završio je na Bleiburgu i prošao Križni put. Hrvatski vojnik postao je s 15, dragovoljno. U Bujici je dva puta ponosno pustio suzu – prvi puta kada je zapjevao pjesmu iz časničke škole koju je pohađao, a drugi puta kada mu je voditelj poklonio prigodnu majicu ‘Bleiburg 2019’, uz zvukove Thompsonove pjesme ‘Ljutu travu na ljutu ranu’ (Istu onu našu košulju pripremi, na tavan je stavi, za mene je spremi. Bit će ona opet i sinu po mjeri, kao što je bila mom djedu i meni…)

Bujica je objavila tužnu vijest; danas je u Zagrebu preminula heroina s Bleiburga, 92-godišnja Marija Đurđek. Na Bleiburgu i Križnom putu završila je trudna, a sina Antuna Suića rodila je u komunističkom zatvoru u Požegi. Muž Šime zadnji je puta viđen kod Maribora u svibnju 1945. godine, a najvjerojatnije je ubijen u Maceljskoj šumi…

Fuček je izjavio: – Mi polako odlazimo, ali dolaze mladi! Siguran sam da će zbog priča o zabrani, ove godine na Bleiburgu biti više mladih ljudi nego ikada ranije!

Bujica je objavila dokument iz prosinca 2009. godine u kojem Jaca Kosor kao predsjednica Vlade iz proračunske pričuve dodjeljuje Počasnom bleiburškom vodu milijun kuna za izgradnju Spomen središta žrtava bleiburške tragedije. Zamolbu je potpisao tadašnji tajnik Bože Vukušić, kojeg je Jaca u četvrtak javno napala, pridružujući se tako protivnicima bleiburške komemoracije, na kojoj je svojedobno i sama bila!

Velimir Bujanec

HOP