Desnica nije znala iskoristiti potencijal M. Petir i R. Tomašić na zajedničkoj listi i ujedinjenjem

0
2803

Marijana Petir vodila je antinuklearnu kampanju u Hrvatskoj kojom je spriječena gradnja odlagališta nuklearnog otpada na Moslavačkoj gori, a organizirala je i kampanju kojom je Hrvatska proglašena zemljom slobodnom od genetski modificiranih organizama. Aktivno je uključena u sve inicijative usmjerene zaštiti života, ljudskog dostojanstva i obitelji.

U Europskom je parlamentu Marijana Petir jasni i snažni glas u zalaganju za razvoj hrvatskog sela i dobrobit malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, zaštitu okoliša i promociju tradicionalnih i općeljudskih vrijednosti.

-Moje izvješće kojim su srušene drastične kvote Europske komisije koje bi uništile našu ribarsku industriju usvojeno je u studenom 2018. Sad se mora postići kompromis između Parlamenta, Komisije i Vijeća, a taj proces nije ni započeo. Ne budem li ja za pregovaračkim stolom, nego u ime EP-a tamo bude, recimo, neki Talijan, bojim se da u kompromisni tekst neće ući neke za Hrvatsku vrlo važne stavke”, rekla je Tomašić Večernjem listu.

“Nama srdela i inćun idu u slobodnu prodaju, u preradu i u tunogojilišta za hranu tunama. Kad vam netko prepolovi dozvoljeni ulov, imate veliki problem. Analize kažu da bi Hrvatsku to moglo stajati čak desetak tisuća radnih mjesta, a sigurno bi dovelo do povećanja uvoza i cijena ribe. A nepotrebno, zato što mi već provodimo prostorno-vremensku regulaciju ribolovnog napora i ograničavamo broj ribolovnih dana po plovilu. Te se mjere provode nekoliko godina i daju rezultate pa nema razloga za kvote koje tisuće ljudi šalju na Zavod za zapošljavanje. Budući da znamo da je Jadran model za druge višegodišnje planove, mislim da su oni to htjeli isprobati na nama jer su očekivali da će to lako proći, da se nećemo buniti. E, pa malo su se preračunali”, kaže Tomašić.

U biti kada se gleda politički rad u EU parlamentu ovih dviju političarki jasno se vidi da one rade protiv globalizma. Vrlo stručno i efikasno bore se za svoje ideje. Umjesto floskula o pozdravima, ustašama i partizanima one rješavaju konkretne stvari. Jakim protuhrvatskim snagama one su kamen spoticanja.

I zato ih pokušavaju staviti na marginu ovih izbora. Prvo su počele priče da Petir ide sa HDZ-om što se pokazala kao prvorazredna laž, a kako se nama čini to je bio i dobar argument da desnica nju ne stavi na svojoj listi. Sigurno bi ona bolja kotirala od pravaša Starčevića, jer ima veliko iskustvo i voljni moment. No to čini se nikoga ne smeta.

Tomašić bi znatno bolje prošla u velikoj koaliciji,  ali onda bi neki egotriperi poludili i time se još jednom pokazalo da je osobno jače od nacionalnog.

Petir i Tomašić povukle bi veliki broj glasača na desnici. Ako njoj dodamo generala Glasnovića, Hasanbegovića i Esih, desnica bi imala jaču listu od kradezeovih birokrata. Tu kada još dodamo Peru Kovačevića i Sačića snaga je znatno jača snaga desnice na papiru.

Ovako podijeljeni znatno manje mogu dobiti poglavito jer je jedan dio blefirao da ide sam na izbore, pa je tako praktički isključio jedan desničarski blok oko R. Tomašić kao da su kužni ,što je izuzetno pokvareno.

I. D.

HOP