Kaos Velike Kladuše: Ekskulizivno otkrivamo kako se preko migranata širi virus HIV-a i gdje su organizatori ilegalnih prelazaka

0
13035

Na bajram pozvani  smo u sjedište migrantske krize u BiH- Veliku Kladušu, jer smo jedini realno prenosili informacije u svezi stanja u ovom kantonu.

Velika Kladuša je grad i središte općine na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine. Jedna je od osam općina Unsko-sanske županije. Danas glavno žarište od kuda se migranti  probijaju u Hrvatsku.

Na cesti za Bihać kada se izlazi iz Velike Kladuše dočekao nas je jedan željeni antifa prizor, dva migranta drže se za ručice i uz cestu šetaju. Kada smo to prepričali našim domaćinima, oni su se nasmijali i rekli da to nije rijedak prizor.

337

Ima toga koliko želite. Svega. Najgore je to što u kantonu vlada siromaštvo i naše domaće bosanke za novac se prostituiraju u ovoj kući, sa svakakvim tipovima i vrlo lako mogu prenijeti virus HIV-a za koji se zna da je prisutan u jednom dijelu migrantske populacije. O tome se šuti u medijima, a zna se da ima zaraženih osoba. O samom virusu HIV-a nitko ne vodi brigu zato me osobno hvata panika.– požalio nam se jedan stanovnik ovog gradića-

Policija ništa ne poduzima iako zna da se na nekim lokacijama provodi prostitucija domaćih djevojaka i migranata. Policija zna činjenicu da su bogati migranti zakupili kuće u Velikoj Kladuši i u okolici, u kojima su njihove vođe zadužene za ilegalni prelazak granice od stane migranata. Kod njih dolaze migranti po upute, plaćaju vodiće i kriminal cvijeta bez obzira na našu policiju. Izgleda da je ovo neki prešutni dogovor jer svakodnevno grupe migranta prelaze u Hrvatsku. – tvrdi nam dobro obaviješteni dužnosnik kantona koji se boji izaći u javnost zbog ozbiljnih prijetnji lokalnih kriminalaca.

U principu stanovnici općine imaju silnih problema sa migrantima koji su iste vjere, ali sasvim različitih običaja od bosanskih muslimana. Domaći muslimani su bijesni na migrante jer ih pljačkaju, prijete i ne drže se zakona.

Migranti su podijeljeni u Velikoj Kladuši na dvije grupe. Sirotinja je u šatorima, a oni glavni i bogati su u zakupljenim kućama. Tako da i među njima ima velikih sukoba o kojima nam govore mještani.

Velika Kladuša živi od trgovine sa Hrvatima i pravoslavcima uz granicu, te im ova situacija koči razvoj.

Pravoslavci sa hrvatske strane granice skrivaju se u štali, spavaju tamo iz straha da ih ne ubiju migranti. Migranti svako malo pljačkaju njihova imanja, kradu hranu i u stalnoj su panici. Sela im nisu sigurna. Činjenica je da baš Srbi iz BiH najviše pomažu oko ilegalnog prelaska granice i baš oni najviše ugrožavaju hrvatske pravoslavce. Jednom su zbog njihovih zločina bježali put Beograda, a danas se skrivaju od migranata po sjenicima…

I.D.

HOP