Korenica: Profesorica maltretirala učenike sa pjesmom o genocidnoj Srboslaviji

0
2797
Autor: Likaplus/Pero Aračić

SKANDAL NA IZLETU

Puštala učenicima pjesmu “Jugoslavijo”

 

Plitvička J.-Korenica : Puštala učenicima pjesmu "Jugoslavijo"Zašto netko misli da je primjereno učenicima puštati pjesmu “Jugoslavijo”
Korenica- Likaplus portal dobio je informaciju od roditelja koji su se potužili portalu na  ponašanjem prof Lidije Kovač, supruge načelnika Općine Plitvička Jezera, radi onoga što se događalo na višednevnom izletu osmaša učenika Oš dr Franje Tuđmana. Obzirom da se boje izaći sa svojim imenom i prezimenom, jer spominju načelnika Općine i ne žele imati problema sa vlastima, a niti sa profesoricom u školi, obratili su se našem portalu i meni osobno kao bivšem ravnatelju Oš dr Franje Tuđmana.
Naime, roditelji svjedoče kako je u autobusu prof TZK-a u Oš dr Franje Tuđmana i Oš Plitvička jezera puštala učenicima preko razglasa u autobusu pjesmu “Od Vardara pa do Triglava” poznatu i kao pjesma “Jugoslavijo ” . Ova pjesma je bila popularna 80-tih godina i smatrana je neformalnom himnom Jugoslavije.
FB_IMG_1553064695615
 Onaj tko ne zna o kakvoj se pjesmi radi, evo teksta:
Od Vardara pa do Triglava
od Djerdapa pa do Jadrana
kao niska sjajnog Djerdana
svijetlim suncem obasjana
ponosito sred Balkana
Jugoslavijo, Jugoslavijo
 Širom sveta put me vodio
za sudbom sam svojom hodio
u srcu sam tebe nosio
uvek si mi draga bila
domovino moja mila
Jugoslavijo, Jugoslavijo
Volim tvoje reke i gore
tvoje šume, polja i more
volim tvoje ljude ponosne
i ratara i pastira
uz frulicu kad zasvira
Jugoslavijo, Jugoslavijo
Krv se mnoga za te prolila
borba te je naša rodila
radnička te ruka stvorila
živi sretna u slobodi
ljubav naša nek te vodi
Jugoslavijo, Jugoslavijo
Obzirom da nisam mogao povjerovati u ovu verziju događaja i radi činjenice da je prof Lidiji Kovač u velikosrpskoj agresiji poginuo otac, odlučio sam postaviti pitanje prof Lidiji Kovač i  evo što je izjavila putem sms-a za likaplus portal.
 FB_IMG_1555366189110
Likaplus portal: “Lidija, dobio sam informaciju od roditelja da je na izletu sa osmašima bilo neprimjerenih pjesama kao “Od Vardara do Triglava”.I navodne neke narodnjački cajke i još neke  neprimjerene pjesme. Navodno ste Vi puštali takve pjesme učenicima u autobusu. Možete li to potvrditi ili demantirati za Likaplus portal?”
prof.Lidija Kovač:”Na svakom izletu u busu se sluša što kome padne na pamet od kojih 90 % nisam čula.
Od Thompsona do cajki koje se pjevaju svaki vikend u Korenici. Što sam ja puštala ne sjećam se, gotovo uvijek ono što traže djeca. Dotična pjesma se pojavila kad su ukucane 80-te i nije ni odsvirala do kraja. Nisam ljubitelj Jugoslavije jer mi je ubila oca, ali mi ne pada na pamet da vodim računa o tome što tko sluša. Nek ministarstvo da cd svakom voditelju ekskurzije pa nek se sluša Zeko i potočić cijelim putem.”
Likaplus portal: “Hvala na odgovoru, molim odgovor na  još jedno pitanje. Je li istina da ste, kako se navodi, upravo Vi na mikrofonu najavili pjesmu “Od Vardara pa do Triglava”  i puštali na razglas-mikrofon preko vlastitog mobitela?
FB_IMG_1555366429023
prof. Lidija Kovač: “Gospodine Aračić ,rekla sam što sam imala. Srpska djeca pjevaju Thompsona, hrvatska cajke. Tko hoće nek se bori protiv toga, ja nemam namjeru.”
Iza ovakvih odgovora ostaje nekoliko nejasnoća i pitanja.
Kao prvo, nisu djeca puštala niti tražila ovu pjesmu u kojoj se veliča Jugoslavija , nego po tvrdnjama roditelja, upravo je prof Lidija Kovač sa svojega mobitela na razglas puštala pjesmu o Jugoslaviji.
Kao drugo,  nije bitno što djeca hoće slušati ili neće, nego je bitno što radi učitelj koji ih vodi na ekskurziju i koliko ih uči i odgaja svojim ponašanjem. Zanimljivo, da prof Kovač nije demantirala niti potvrdila tvrdnje roditelja  da je upravo ona sa svojeg mobitela puštala na razglas sporne pjesme učenicima.
 FB_IMG_1538749341007
Ne znamo je li odgovore pisala sama profesorica Kovač ili uz pomoć supruga načelnika Općine, ali napisati da Ministarstvo dade svakom voditelju cd pa neka se cijelim putem pjeva “Zeko i potočić”, pokazuje nešto drugo. A to je logika “ako ja ne smijem puštati pjesmu o Jugoslaviji , neka onda slušaju cijelim putem “Zeko i potočić”.
Kao da nema drugih hrvatskih pjesama koje bi trebalo u školi učiti i njegovati, a ne slaviti propalu Jugoslaviju koja je označena u povijesti našega naroda kao”tamnica hrvatskoga naroda”. Treba li podsjećati da su sa zvijezdom petokrakom   na čelu uništavali Škabrnju, Vukovar…i uz kokardu na čelu.  I to u ime “očuvanja Jugoslavije”. Možda bi trebalo prvo odgajati učitelje, pa onda učenike.
Nije čudno što onda onaj prof informatike iz Zagreba napiše da mu je “zlo od posjete Vukovaru”. Jer očito mnogi u školstvu bi i danas bili sretni da mogu javno pjevati o Jugoslaviji. Za nepovjerovati i za osuditi!
Pokušat ćemo doći i do Ministarstva prosvjete te upitati hoće li izdati učiteljima cd da znaju što je primjereno pjevati na izletima sa učenicima ili ih treba otpustiti iz sustava školstva kad do sada to još nisu naučili. Ili će “Zeko i potočić” ipak biti za neke najbolje , jer ne znaju prosuditi što je primjereno u radu s djecom.

 

Plitvička J.-Korenica : Vozač busa: Potvrđujem pisanje portala

Korenica- Nakon pritužbi roditelja na ponašanje pro Lidije Kovač koja je na izletu sa učenicima osmih razreda Oš dr Franje Tuđmana puštala preko mikrofona i vlastitog mobitela pjesmu “Od Vardara pa do Triglava”, kontaktirali smo vozača autobusa V.M.(podaci poznati redakciji) koji je potvrdio sve napisano u člankuPuštala učenicima pjesmu “Jugoslavijo”

Vozač autobusa, koji je po informaciji likaplus portala bio  i hrvatski  branitelj, bio je vidno potresen u razgovoru s onim što je doživio na izletu-ekskurziji od strane profesorice, a ne učenika.
 “Prvo su unijeli u autobus neki razglas-kutiju, koja je tako treštala puštajući neprimjerene pjesme, da sam se bojao da će puknuti stakla na autobusima. Kada im je “crkla” ta razglasna kutija , tada je prof Lidija Kovač puštala preko mikrofona i razglasa autobusa pjesme koje je birala sa svojeg mobitela.
Tako je pustila preko razglasa i kako je ona rekla “himnu Jugoslavije” i rekla da tu pjesmu posvećuje vozaču i prof Radmili Stojanović. Ja sam je samo onako pogledao i mislim da joj je bilo jasno što mislim o njezinu ponašanju. Puštati pjesmu učenicima”Jugoslavijo” i to nakon 28 godina od krvavog rata i raspada Jugoslavije nisam doživio nikada, a pogotovo od nekoga tko bi trebao učiti djecu i odgajati.”-rekao nam je vidno razočaran vozač autobusa V.M.
Izvor Lika Plus
HOP