Ekskluzivno: Konačno dokumentarni film o zapovjednicima ‘sajmišta’ u Vukovaru

0
4551

memorandum braniteljski centar-02 (1)

Uskoro počinje snimanje dokumentarnog filma o legendarnim ratnim zapovjednicima obrane Sajmišta, južnog prilaza gradu Vukovaru, o DAMJANU SAMARDŽIĆU, ratnog imena „Veliki Bojler“ prvom zapovjedniku obrane Sajmišta, PETRU KAČIĆU, ratnog imena „Srednji Bojler“ drugom zapovjedniku, VELIMIRU ĐEREKU, ratnog imena „Sokol“ trećem zapovjedniku, IVANU POLJAKU , također ratnog imena „Sokol“ četvrtom zapovjedniku i JOSIPU TOMAŠIĆU-OSI, petom, posljednjem zapovjedniku obrane Sajmišta.

Pokretač  i producent ovog značajnog filmskog projekta je  Humanitarno kulturni braniteljski centar  Vukovaru. Scenaristica je Milka Vida, novinarka u mirovini i autorica nekoliko knjiga, a redatelj Vladimir Andrić, glumac Kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci  koji se vrlo uspješno dokazao i kao redatelj filma s ratnim tematikom.

Snimanje će se provoditi na autentičnim mjestima. Obuhvatit će iskaze članova njihovih obitelji, prijatelja i poznanika, suboraca, koji će u prvom dijelu filma iznijeti neka svoja sjećanja na mladenačke dane ovih istinskih heroja Domovinskog rata, na vrijeme prije uključivanja u obradu Domovine. Drugi dio filma bazirat će se na svjedočanstvu svega onoga što je bilo vezano za Sajmište, na njihovu zapovjednu odgovornost, s posebnim osvrtom na individualni doprinos obrani Sajmišta. Scenarijem filma predviđen je i razgovor s Ivanom Anđelićem-Doktorom, jednim  od zapovjednika obrane Vukovara, koji će iznijeti neka svoja sjećanja na ratni put ovih istinskih heroja.

Vizualno film će obuhvatiti arhivsku građu, neke upečatljive filmske i televizijske zapise, dokumente i drugo….Osobito se to odnosi na sam uvod filma u kojemu se ukratko govori o bitki za Vukovar, koja je ušla u povijest ratovanja kao rijedak primjer junačkog otpora daleko jačem neprijatelju, te o Sajmištu, južnom  dijelu prilaza gradu, koji u povjesnici bitke za Vukovar zauzima posebno mjesto kada je upravo obrana grada u pitanju.

Dokumentarni film o petorici ratnih zapovjednika obrane Sajmišta bit će film o njihovoj hrabrosti, neustrašivosti, o njihovom domoljublju. Bit će to svojevrsni doprinos nezaboravu, istini….

Bit će to ujedno prigoda da se uz prisjećanje na njih dostojanstveno progovori o ožiljcima koji ostaju trajni, koje je nemoguće izbrisati jednim životnim vijekom.

Bit će to i znak poštovanja prema mrtvima, prema onima koji su svojim domoljubljem pokazali da iznad svega ljube svoj dom i svoj narod, prema petorici ratnih zapovjednika Sajmišta: Damjanu Samardžiću, Petru Kačiću, Velimiru Đereku, Ivanu Poljaku i Josipu Tomašiću-Osi.

Ako sve bude teklo po planu, promocija filma trebala bi biti polovicom studenoga, u vrijeme obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Milka Vida

HOP