HČSP: SPOMENIK U SRBU TREBA SRUŠITI!

0
4449

PREDSJEDNIK HČSP-a DAVOR TRBUHA VLADAJUĆIMA: SPOMENIK ČETNICIMA U SRBU MORA SE SRUŠITI!

Da se prisjetimo još jednog bolnog, iritirajućeg te provocirajućeg datuma za Hrvatice i Hrvate.Upravo to je obnovljeni četnički spomenik u hrvatskom gradiću Srbu, koji je ondašnja Hrvatska vlada financirala s 2,3 milijuna kuna.To je granica kojom se prelazi iz poštivanja u vrijeđanje hrvatskoga naroda, njegove države i gdje se ulazi u jednu opasnu zonu za koju smo mislili da je 1991. godine riješena za jedan dugi period.
Upravo 27. srpnja 2019. najvjerovatnije cijela državna svita ili njihovi izaslanici nazočiti će obilježavanju toga dana u Srbu, kada se slavi 78. obljetnica tzv. ustanka srpskoga naroda u Hrvatskoj, tobožnjih “antifašista”. Danas se jako dobro zna protiv koga su taj dan oni ustali!
Onda se to obilježavanje ne može drugačije nazvati nego teška i drska srpska provokacija prema nama Hrvatima.
Taj dan su četnici predvođeni Damjanom Zeljkovićem izvršili pokolj nad hrvatskim hodočasnicima iz Drvara i Bosanskog Petrovca, koji su se vlakom vraćali s tradicionalnog hodočašća u čast Svete Ane, iz Kosova pokraj Knina. Na tromeđi između Bosne, Dalmacije i Like kod Trubara, Vaganj, četnici su iz vlaka izvukli sve hodočasnike, poklali ih i pobacali u jamu Golubinku, koja još i dan danas nije istražena. Ubijen je tada i njihov župnik katoličke župe Bosanski Petrovac sa sjedištem u Drvaru Waldemar Maximilijan Nestor. Isti dan je, zdravom umu nepojmljivo, u Jelinom Polju kod Bos. Grahova ispečen na ražnju župnik Juraj Gospodnetić. On je bio župnik katoličke župe Bosansko Grahovo sa sjedištem u Obljaju. (Izvor, Anto Orlovac, Banjolučki martirologij, Banja Luka – Zagreb 1999., str. 12., 30. i 38).
Pokolje nevinih hrvatskih ljudi, žena i djece, potpuno nenaoružanih i bezopasnih, uzimati kao dan ustanka srpskih antifašista, jest slučaj bez presedana u cijelom svijetu. Ovdje dolazi do izražaja sva besmislenost vladine politike, koja Srbima u Hrvatskoj jamči manjinska prava koja kao takva isto ne postoje nigdje na kugli zemaljskoj. S jedne strane Srbi su manjina, a s druge strane su politički faktor i konstitutivni narod naše države. To dvoje nikako ne ide zajedno, ili si manjina ili politički konstitutivni narod jednakopravan s autohtonim narodom. Kako ovakva politika vodi dezintegraciji hrvatske države, odvajanju Srba od nje kao zasebnog političkog faktora, a ne njihovoj reintegraciji u hrvatsko društvo, posljedice svega mogla bi biti neka nova 1991., koju nitko ne želi i nedaj Bože, ali ovakva politika svih vladajućih do sada neminovno vodi k tomu.Upravo to je razlog zašto se taj spomenik treba srušiti jednom zauvijek.

Bog i Hrvati!
HČSP