Najbolja protuzračna oružja za vrijeme rata držana su u stanu u Mesničkoj ulici!

0
4017
Pokušao sam objaviti jednu malu priču , čisto iz principa , a ne iz osobne koristi , ali je nitko nije htio objaviti iako znaju da je istinita, a sudionici su i danas živi i aktivni .
05.11.1990. osnovana je Policijska postrojba specijalne namjene Rakitje ( kasnije  TIGROVI ) .
U prosincu  je  postrojba dobila  veću količinu protiavionskih prenosivih sustava “strijela 2M “.
Napravljen je uvid u to tko je u Zagrebu prošao u bivšoj JNA obuku na tom oružju .
Napravljen je popis i pozvano je  cca  120  ljudi iz Zagreba. Pozvan sam i ja jer sam bio  jedna od prvih generacija na tom oružju u bivšoj JNA ( veljača  1976. u Zemunu ) , a i bio sam sudionik bojevog gađanja iz tog oružja na rtu Kamenjak kraj Pule u listopadu  1989.gdje sam predstavljao teritorijalnu obranu Zagreba . Pri tom sam imao direktni pogodak u zrno kačuše za što sam dobio Zlatni orden Republike Hrvatske.
Došavši sa ostalima u Rakitje  u prosincu 1990-te  pokazano nam je oružje . Na upit tko želi ostati u postrojbi javilo se samo nas  12 .
Krajem prosinca donesena je odluka da moramo napraviti nekoliko tajnih baza gdje ćemo smjestiti te rakete , a u svrhu protuzračne obrane . Ja sam predložio moj stan u Mesničkoj jer je imao dosta pogodnosti za isti ( ravan krov, ravan krov na susjednoj kući s liftom i sl).
Tijekom noći razvozili smo rakete na dogovorene lokacije  ( Mesnička , Policijska postaja TUŠKANAC , Pionirski grad , stan jednog uglednog lijećnika u Savskoj, Lučko doslovce ispred ulaza u Vojni aerodrom  LUČKO , Sveta Nedjelja …
Za taj slučaj moja supruga se iz Mesničke privremeno preselila kod moje majke s tim da je dolazila pripremati hranu za dečke iz Rakitja koji su osiguravali moj stan  ( Marko Bošnjak , ” spličo” i drugi) .
Bazu je obilazio  zapovjednik Rakitja Darko Rukavina . Osiguranje je držao i brigadir Zdravko Andabak u vrtu Dvorca Predsjedništa u Mesničkoj . Jedan od zapovjednika je bio i general Josip Lučić .
Dečki iz Rakitja  naizmjenično su osiguravali moj stan ( jedna smjena kod mene , a jedna smjena u Nazorovoj kod Predsjednika Tuđmana) .Time sam svjesno doveo u opasnost moju obitelj.
Po povratku Predsjednika sa zadnjeg sastanka u Beogradu, rakete smo vratili u Rakitje ( veljača  1991. )
Za to nisam primio nikakvo odlikovanje , čin , priznanje ili  slično .
Slao sam članak i u Vojnu povijest ali bez uspjeha. Nije ušlo ni u knjigu o Tigrovima iako se sa sudionicima redovito viđam svake godine na proslavama  05. studenog u Rakitju . -piše mr.prof. Dragan Dragojević   dipl.ing.
Prema direktivi SAD-a, na poligonu kod Slunja uništeno je tisuću komada lakih prijenosnih PZO sustava ‘strela-2M’ 2009. godine. Tim je činom PZO ostao bez najpouzdanijeg arsenala obrane hrvatskog neba

Premda se hrvatski vojni vrh često poziva na “strateško partnerstvo” sa SAD-om, Ministarstvo obrane ove je godine, prema direktivi SAD-a, uništilo ravno tisuću lakih prijenosnih PZO sustava “strela-2M”.

HOP