Hrvatska IT tvrtka unaprijedila belgijski zdravstveni sustav

0
2035

Hrvatska IT tvrtka Typeqast, u partnerstvu s belgijskom tvrtkom Sensinx, razvila je online tehnologiju praćenja bolničkog inventara, kojoj je cilj unaprijeđenje belgijskog zdravstvenog sustava – platformu pametne zdravstvene skrbi Smart healthcare. Radi se o Bluetooth tracking sustavu.

Ono što nisu znali da će se dogoditi je da će njihova platforma spasiti i prvi život, iako je tek u testnoj fazi. Naime, u bolnici u kojoj je sustav trenutno u probnom radu jedan je pacijent doživio infarkt te mu je stalo srce. Osoblje je krenulo po opremu za oživljavanje, međutim, oprema nije bila na za to predviđenom mjestu. U sveopćoj panici, nitko nije znao gdje se oprema nalazi. Netko od osoblja sjetio se da upravo testiraju ovaj sustav za praćenje bolničkog inventara te su putem mobitela u par sekundi uspjeli locirati opremu za oživljavanje na bolničkom katu. Pacijent je, zahvaljujući ovom tracking sustavu hrvatske tvrtke, preživio.

Ova pametna platforma razvija se u Splitu, a belgijska bolnica jedan je od investitora projekta i vidi jasnu korist implementacije tog sustava. Razlog razvoja ovakvog IT sustava je činjenica da bolničko osoblje troši oko sat vremena dnevno na traženje razne opreme po bolničkim sobama, a to se vrijeme korištenjem pametne tehnologije može smanjiti i dobiti više vremena za bolju brigu o pacijentima.

Zahvaljujući pametnim Hrvatima, belgijske bi bolnice u budućnosti trebale na svojoj opremi imati bluetooth tagove (veličine kovanice od dvije kune) te tako pratiti svoj inventar, jer se ovim putem oprema bez problema locira i prati se njeno kretanje. Ova platforma trebala bi olakšati ne samo lociranje inventara već i obavljanje inventure i servisiranje opreme.

 

Često nismo svjesni koliki utjecaj naša tehnologija ima na živote drugih ljudi

 

 „Kao IT tvrtka često nismo svjesni koliki utjecaj naša tehnologija ima na živote drugih ljudi, u ovoj situaciji smo direktno spasili nečiji zivot i na to smo jako ponosni. Sustav koji razvijamo će, primjerice, medicinskoj sestri omogućiti da putem mobilne aplikacije potraži potrebnu opremu, a potom će joj se otvoriti karta bolnice i točno mjesto gdje se ta oprema nalazi. Postojat će i opcije da medicinsko osoblje može rezervirati određenu opremu. Sve to u osnovi medicinskom osoblju omogućava pametno upravljanje inventarom, dok je krajnji cilj smanjivanje troškova i povećanje brige za pacijenta.”, kazao je Marko Barić iz Typeqasta.

Na svaki komad opreme postavljaju se bluetooth “tagovi” koji se sami napajaju iz baterija koja traje nekoliko godina, a pomoću WiFi/bluetooth prijemnika koji pokrivaju cijelu bolnicu prati se njihovo kretanje i lokacija po bolničkim sobama. Medicinsko osoblje može u svakom trenutku, koristeći mobilne uređaje, pretražiti bolnicu i pronaći najbliži uređaj ili opremu koji im treba.

Ova pametna platforma, iako tek u testnoj fazi, spasila je već jedan život u Belgiji, a postavlja se samo pitanje zašto Hrvatska ne koristi svoje pametne ljude i vrhunske stručnjake, a drugi se za njih otimaju.

Typeqast je softverska razvojna agencija koja se bavi razvojem modernih programerskih rješenja za inozemne klijente, a trenutno ih u uredima u Splitu i Zagrebu ima oko stotinu zaposlenih, a rastu i dalje.

HOP