Američka DEA i Europol provode međunarodnu policijsku operaciju “Familija” i stežu policijski obruč oko Aleksandra i Andreja Vučića, vođa balkanskog narko kartela

0
6538
Našu pozornost privuklo je opširno pisanje beogradskog novinara i bivšeg bliskog Vučićevog suradnika i nekada i prijatelja Predraga Popovića. Taj srpski novinra rođen u hrvatskom gradu Osijeku na svojoj stranici Word pressa, kao i na neovisnoj međumrežnoj postaji Srbijadanas.net iznosi pregršt dragocjenih informacija o međunarodnoj policijskoj operaciji “Familija.” Na meti američke agencije DEA, te Europola je niz teških europskih krijumčara najtežih narkotika, poglavito kokaina, kao i lanac organiziranog pranja novca. Posebno mjesto u cijeloj akciji razotkrivanja međunarodne razbojničke narko bande ima bratski mafijaški tandem srbijanskih zločinaca, točnije braće Aleksandra i Andreja Vučića.Predsjednik svih političkih i nogometnih huligana balkasnke države Huliganije alias Srbije Aleksandar Vučić na temelju sveobuhvatne istrage DEA i Europola, označen je skupa s njegovim bratom Andrejem, kao jedan od glavnih organizatora i kolovođa balkanskog narkomanskog kartela. Možebitno poludjeli i podivljali srbijanski diktator i tiranin izgubljen u vremenu i prostoru broji i posljednje dane na slobodi ili u najboljem slučaju, posljednje mjesece prije odlaska na višegodišnju i posve zasluženu i opravdanu robiju. Upravo radi toga, nadajmo se i vjerujmo skorog uhićenja ratnog i poratnog srbijanskog zločinca, zemunske srednjoškolske Hulje Vučića, prenosimo u cijelosti podrobni osvrt beogradskog novinara Predraga Popovića na temu mogućeg skorog uhićenja Aleksandra Vučića kao glavnog organizatora balkanskog narko kartela i očito i po izvješćima DEA i Europola, dokazanog i ovejanog kriminalca međunarodnih i do sada neslućeno velikih razmjera i nevjerojatnih dimenzija zločina s predumišljajem i iz strasti.
FB_IMG_1572008079415
U međunarodnoj operaciji “Familija” uhićeno je 16 osoba i zaplijenjeno više od tone kokaina, dva milijuna eura, velika količina oružja, automobila i ukradene robe, među kojom je i stotinjak ručnih satova marke “Rolex”. Akciju protiv “Balkanskog kartela”  predvode američka DEA, Europol i Frontex, a sudjelovale su i policije Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Švicarske, Australije i Hong Konga. Za Vučiće i ostale pripadnike njihovog narkomanskog ganga nema sigurne kuće. Kad operacija “Familija” bude završena, okupljat će se u kantini zatvora u Zabeli kod Požarevca.
VUČIĆ
 
Među uhićenima nalazi se i troje državljana Srbije,dok se u bjekstvu nalazi osmero osumnjičenih za više kaznenih djela. Na udaru stranih policijskih i obavještajnih službi nalazi se i nekoliko rođaka i najbližih suradnika Aleksandra Vučića, mđu kojima su njegov brat Andrej i zet Damir Zobenica. Istraga je usmjerena i prema stanovitim dužnosnicima Srpske napredne stranke iz Novog Sada, Sombora, Odžaka i Apatina, lokalnim tajkunima i pojedinim tužiteljima i sucima. Neki od njih su pristali na suradnju s agentima DEA i Europola. Za izdaju je osumnjičen Goran Đaković, predsjednik Skupštine općine Odžaci. Zbog intenziviranja kontakata s operativcima stranih službi, Đaković je koncem srpnja i početkom kolovoza najuren s mjesta povjerenika SNS -a za Zapadnobački okrug. Pošto ne znaju što je sve ispričao istražiteljima, braća Vučić su kontrolu nad Đakovićem povjerili svom rođaku Zobenici.

15.03.2016., Beograd, Srbija - Predsjednik Vlаde Republike Srbije Aleksаndаr Vucic sаstаo se sа predsjednikom Srpskog nаrodnog vijecа u Republici Hrvаtskoj Milorаdom Pupovcem. Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL

Novosadski naprednjaci tvrde da Zobenica čuva Đakovića na sigurnom odredištu, daleko od stranih špijuna.
– Braća Vučić su u panici. Ne znaju što rade. Dužnosnici SNS-a su ispumpavali novac iz proračuna lokalnih samouprava, u što su uključeni i mnogi privatnic poduzetnici, preko čijih tvrtki su prali novac. U tu shemu uključeno je stotinjak ljudi, a dostatno je da samo dvoje ili troje njih propjeva i da se sve raspadne. Sad svi sumnjaju u Đakovića, misleći da je on insajder. I Franko Simatović je upozorio braću Vučić da ne srljaju i nisu ga poslušali. Simatović im je rekao kako postoji mogućnost da je Europol namjerno kompromitirao Đakovića, kako bi se otrkilo tko ga se boji i tko ga štiti. Tako su stigli do Damira Zobenice i Andreja Vučića, ali i nekih srpskih tužitelja i sudaca – tvrdi pouzdani izvor novinara Predraga Popovića.
fahri-musliu-i-vuc48dic487
Prema tom izvoru, Aleksandar i Andrej Vučić i njihovi suradnici iz Bačke sami su si navukli na leđa međunarodne istražitelje. Godinama su uspješno surađivali s kriminalcima iz Hrvatske , posebno sa Stjepanom Gavranom Murđom i Stjepanom Barišićem Moljcem, vođama klana iz osječkog naselja Čepin. Kad je u Hrvatskoj pokrenuta akcija “Familija”, vojvođanski naprednjaci su im pružili pomoć. “Sigurnu kuću” u Somboru i Apatinu našli su vukovarski biznismen Saša Vukičević i Vinkovčani Željko Alerić i Marijan Novoselac, vlasnici tvrtki “Amarilis” i “Cezareja”. U lipnju ove godine oni su privođeni, a hrvatska policija izvršila je pretres njihovih tvrtki i privatnih kuća. Oni se sumnjiče za utaju poreza, malverzacije u trgovini poljoprivrednim proizvodima i druga kaznena djela. Čim su pušteni, pobjegli su iz Hrvatske u Srbiju. Ortaci iz naprednjačkog kartela pružili su im zaštitu, ne shvaćajući da tako i sebe stavljaju na listu osumnjičenih. Prateći trojicu hrvatsih kriminalaca, istražitelji Europola su ušli u trag srpskih perača novca.
vučić kkk
Trag vuče do Aleksandra Vučića, koji je nedavno dolazio u Sombor, kako bi pokušao izvršiti pritisak na moguće svjedoke suradnike. Dobio je obećanje da će se svi držati mafijaške omerte, odnosno zavjere šutnje, ali Đakovićev primjer pokazuje da to nije tako na djelu. Pod pritiskom stranih službi mnogi će spasavati vlastitu glavu nudeći obavijesti međunarodnoj policiji, što će kompromitirati Vučića. Već je pukla najtanja karika u kriminalnom naprednjačkom lancu. Samo je pitanje tko je slijedeći da se ispovijedi agentima koji rade na razbijanju “Balkanskog kartela.”
 FB_IMG_1572122647569
Američka agencija za suzbijanje droge DEA prije tri godine pokrenula je istragu pod kodnim nazivom “Balkanski kartel.” Mreža organiziranog balkanskog kriminala proširila se od Europske unije do Južne Amerike, Australije i Azije, pa su u borbu protiv nje uključene policije dvadesetak država. Krajem 2017. godine hrvatska policija je uz sudejstvo DEA i Europola, pokrenula akciju “Familija”, namjeravajući prekinuti lanac krijumčara kokaina iz južnoameričkih država u Europsku uniju.
Prva faza te operacije završena je u lipnu 2019. godine, kad ej u Švicarskoj uhićen Podgoričanin Iljmija Frljučkić. Prema saznanjima DEA, Frljukčić je organizirao šverc kokaina iz Urugvaja u EU. Drogu je prebacivao privatnim zrakoplovima, te mu je DEA u suradnji sa francuskim i švicarskim vlastima, postavila zasjedu u više zračnih luka diljem svijeta. U Nici, gdje je sletio, zrakoplov su napustili putnici i stjuardese, a put za Švicarsku su nastavili šverceri, koji su motrili na 600 kilograma kokaina. Pored Frljukčića, u zračnoj luci u Bazelu, sačekala ih je i švicarska policija. Uhićeni vođa krijumčara imao je nekoliko lažnih putovnica na imena Michael Bugatti, Michael Iliiriani i Živko Jović, a u posljednje vrijeme predstavljao se kao Michael Dokovič.
Poslije njega u Srbiji je uhićena njegova djevojka Nevenka Čuturić, državljanka Bosne i Hercegovine. U istom paketu pao je i Dražen Letić iz Srijemske Mitrovice. Tijekom prikupljanja obavijesti u toj istrazi, otrkiveno je da kartel većinu novca stečenog kriminalnim aktivnostima pere preko fantomskih firmi u Italiji, Hrvatskoj i Srbiji. Srpska policija aktivno je sudjelovala u sve tri faze operacije “Familija.” N atemelju podataka koji su prikupljeni u Srbiji, talijansko državno odvjetništvo je prošle godine pokrenulo istragu poslovanja nekoliko tvrtki osumnjičenih za pranje novca.
Između ostalih, zatvorena je i jedna kompanija u Veroni povezana s poslovnim sustavom srpskoga tajkuna Miodraga Kostića. Direktor te kompanije, talijanski državljanin, u pritvoru je izvršio samoubojstvo. Europol i slovenska policija nastavile su istragu poslovanja Kostićevih tvrtki u Sloveniji, Italiji i Austriji. Miodrag Kostić je pristao na suradnju s operativcima Europola, ali proljetos, tijekom jednoga saslušanja u Ljubljani, naglo mu je pozlilo. Liječnici su ustvrdili da je doživio dva moždana udara. nakon kraćeg liječenja u Sloveniji Kostić je prebačen natrag u Novi Sad, gdje se oporavlja od posljedica šloga, zadobivenog tijekom obavijesnog razgovora s policajcima iz Europola.
Za Kostićem u Srbiju su stigli i agenti DEA i Europola. Strane službe imaju vrlo korektnu suradnju sa šefom srpske policije Nebojšom Stefanovićem, ali ne i sa pripadnicima MUP-a na terenu. Otegotna je i suradnja s određenim tužiteljstvima i sudovima. kako to izgleda u praksi, nedavno je pokazao primjer jednog istaknutog lokalnog dužnosnika SNS-a iz Sombora. Poslije razgovora s operativcima Europola u prostorijama njegovog poduzeća, čim je izašao iz zgrade, presrela ga je skupina stranačkih kolega. Prvo su ga odvezli u Odžake, da bi s igrališta OFK Odžaci bio prebačen navodno u beograd, daleko od stranih agenata. Na zahtjev Europola, osobno je ministar Stefanović naredio potragu za nestalim naprednjakom. Skrivanje svjedoka, dokumentiranih dokaza i ostalih tragova naprednjačkog klana, zasigurno neće zaustaviti operaciju “Familija.” Srpsko krilo “Balkanskog kartela” sudeći po dosadašnjim rezultatima istrage, neće pasti zbog krijumčarenja kokaina, nego zbog pranja novca.
Prvi udar od prije tri godine kad je razbijena “makedonska shema,” srpski kartel je podnio relativno lako. Ugašene su im fantomske tvrtke u Makedoniji i propali su mnogi mafijaški poslovi, ali nitko nije završio iza rešetaka. Međutim, otkad je Europol pokrenuo operaciju “Familija” u Hrvatskoj, značajno im je sužen manevarski prostor. Taj se problem ne može riješiti srpskim odbijanjem suradnje s inozemnim službama. Dapače, ignoriranje njihovih zahtjeva ili otvorena sabotaža konkretnih akcija DEA i Europola, kao što je i sad slučaj u Srbiji, predstavlja dokaz da kriminalnim struktirama upravlja vrh srpske države.
Aleksandar Vučić ima mnogo ozbiljnih razloga za brigu. Zasad, možda se neće osobno naći na udaru DEA i Europola, ali neće biti iznenađen ako zaprimi obavijest da je netko njemu blizak poput rođenog mu brata Andreja Vučića ili zeta Damira Zobenice uhićen na nekom stranom aerodromu. Za Vučiće i ostale pripadnike njihovog mafijaškog ganga nema sigurne kuće. Kad operacija “Familija” bude završena, srpska vladajuća mafijaška familija okupljat će se u kantini požarevačkog zatvora Zabela, tamo gdje ve godinama robija doživotnu kaznu i jedan od Vučićevih životnih idola, višekratni ubojica Milorad Ulemek ( alias Luković ), konsporativno i u  mafijaškim krugovima organiziranig kriminala poznat i po nadimku Legija.
HOP